Tegenlicht Meet Up Utrecht 10 maart | De kunst van het wegkijken
Met het wankele bestand tussen Israël en Hamas is het verhaal over de mensenrechtenschendingen in Gaza allesbehalve voorbij. Geconfronteerd met 17 maanden aan oorlogsmisdaden, etnische zuivering en massamoord op de Palestijnen kijkt de mensheid weg. 

Terwijl het Internationaal Gerechtshof in Den Haag bewijzen voor genocide verzamelt, blijft Nederland zich achter Israël scharen. Tegengeluiden worden niet gehoord, duidelijke voorstadia van volkerenmoord niet (h)erkend. Wat betekent deze houding voor het internationaal recht in de toekomst?
Hebben we niets geleerd van Srebrenica? Daar waren de voorstadia van genocide te herkennen, ruim voordat die plaatsvond, stelt genocide-expert Alma Mustafić.
 
©VPRO / Tegenlicht
 
VPRO Tegenlicht volgde Nederlanders die niet wegkijken. Zoals docent Alma Mustafić, advocaat Liesbeth Zegveld en rijksambtenaren die wekelijks protesteren en bereid zijn daar de uiterste consequenties van te aanvaarden; van ontslag en procesvoering tot de Hoge Raad aan toe. 

In deze Meet Up gaan we in op vragen als: waaróm kijken mensen en overheden eigenlijk weg bij genocide of andere gruwelijkheden? Welke lessen leren we uit het verleden en hoe herkennen we signalen van grove mensenrechtenschendingen? Wat betekent het als je je als burger of medewerker medeverantwoordelijk aan onrecht voelt? Hoe kun je je invloed versterken? Wat kun je wel doen en leren van moedige activisten? 
 
S
In het panel nemen deze keer plaats:
 
  • Alma Mustafic, genocide-expert Hogeschool Utrecht, die zelf de genocide in Srebrenica meemaakte. 
  • Angélique Eijpe, voormalig ambtenaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, zij nam ontslag naar aanleiding van het Nederlandse beleid voor Gaza. 
  • Anne-Marie Buis, programma-manager Dialoog en ethiek bij de Rijksoverheid. Zij spreekt ambtenaren in gewetensnood, onder meer door de toeslagenaffaire.
  • Doke Romeijn, regisseur van de aflevering De kunst van het wegkijken. Zij maakte eerder een documentaire over de overlevenden van Srebrenica.
Kom naar de Meet Up en discussieer met onze gasten. We starten om 19.00 uur in het Theater van Bieb Neude op de tweede verdieping met het vertonen van de Tegenlichtaflevering. Na een korte pauze begint de Meet Up om 20.00 uur in dezelfde zaal. Na de Meet Up is er in Noda gelegenheid tot napraten met elkaar en met de gasten.

Naast de tv-uitzending biedt VPRO Tegenlicht online achtergrondinformatie, interviews en duiding over het thema ‘De kunst van het wegkijken’. 

De Meet Up is ook live te volgen via ons YouTube-kanaal Tegenlicht030, waar je ook onze eerdere Meet Ups kunt terug kijken.
 
Reserveer   S
S

De Tegenlicht Meet Up is een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht en Tegenlicht Meet Up Utrecht. De redactie van deze nieuwsbrief wordt verzorgd door Tegenlicht Meet Up Utrecht.

S
 
fb   tw   insta   insta
 
S
open