nieuwsbrief_background.jpg nieuwsbrief_header.jpg

STeGGeNieuWS 32  

September 2018

Bulletin van Aarde-Werk 'de Stegge' Praktijkschool voor Duurzaamheid

Terrein overleeft extreme droogte

img 3929

Onze wei ondanks de droogte toch nog enigszins groen

Ondanks de extreme droogte in de maanden april t/m augustus (66 mm. regen in vier maanden) hebben de gewassen en het gras op het terrein zich aardig gehouden. Maar daar waren wel zweet- en drupslangen voor nodig die in de bedden en de kas zijn gelegd. Anders was veel oogst verloren gegaan. Dankzij de inspanningen van Eva en Herman-Jan ligt de moestuin er relatief goed bij en was er steeds voldoende groente te eten. Het gras in de wei was bij ons nog groen, terwijl overal elders in de omgeving alles geel gekleurd was. 

Tiny house op voorlopige standplaats gezet

img 3504

Buurman Gerrit trekt het minihuis door de wei

In maart was er een paar dagen vorst en daardoor was de kletsnatte bodem van de wei stevig genoeg om het door Tomas gebouwde tiny house met de trekker van buurman Gerrit naar een voorlopige standplaats te slepen. Het minihuis is een educatief voorbeeld van duurzaam en kleinschalig bouwen. Er zijn veel jongeren die een huis niet kunnen betalen en voor wie een minihuis een betaalbare optie betekent. De nieuwe omgevingswet wil meer ruimte bieden voor andere woonvormen in het buitengebied. Bezoekers kunnen op afspraak het huisje bekijken en informatie krijgen over bouwwijze en kosten.

img 3533

Minihuis geplaatst vlak bij de in 2009 gegraven poel achterin de wei

Essen moeten wijken i.v.m. ziekte

img 3543

Met handkracht en touw wegrollen van de gekapte essen (Jan-Willem, Maria, Tomas,Herman-Jan) 

Onze houtvester Tomas  heeft een aantal essen achter op het terrein moeten omzagen, omdat ze ziek zijn. Met handkracht zijn de stammen weggerold en deels al weer door de buurman verzaagd en verwerkt tot bouwhout waarmee o.a. het afvalstation is omheind. Het onderhouden van de houtwallen en poelen maakt deel uit van het conctract dat we hebben met de VALA die beheersgeld uitkeert aan boeren die de natuur onderhouden. We zijn dan ook lid van de organisatie voor particulier agrarisch natuurbeheer PAN. 

img 3549

Maria,Tomas,Herman-Jan en Gea verplaatsen de essenstammen

Reststoffenstation aangekleed met essenhout

img 3948

Het hout dat uit de kap van essen kwam is deels gebruikt om het reststoffenstation naast de boerderij een net uiterlijk te even. De half gerotte pallets zijn nu vervangen door planken. Inmiddels staan er zes bakken: voor PMD, papier, groen, statiegeldglas, recyclingglas en restafval.

Wwoofers bouwen kas op het terrein

kas in aanbouw 2018 03 2

Sinds april van dit jaar is ons terrein een kas rijker. Deze heeft een oppervlakte van 12 bij 3,5 meter en heeft UV-bestendig folie dat zo'n vijf jaar meegaat. Herman-Jan en Eva hebben meest uit eigen opkweek peulen, erwten, sperziebonen, wortel, snijbiet, kikkererwten, tomaten, komkommer, augurk, paprika, aubergine, zoete bataat, yacon en meloen geteeld. Zo'n kas levert anderhalf tot 2 maanden seizoensverlenging per jaar.en maakt teelten mogelijk die moeilijk of niet (goed) in de volle grond kunnen: tomaten, aubergines, komkommers, kikkererwten, meloenen. En ook voorbereidende versnelling van teelten, zoals nu bijvoorbeeld een derde generatie kolen (om voor de winter alsnog te kunnen uitplanten in volle grond, wegens verlies door vraat en/of droogte).

45 graden celcius

Door de hete zomer werd de kas vaak te warm, soms wel 45 graden. Gevolg: de groei kwam stil te staan. Nadeel van deze foliekas is dat de ventilatie beperkt is: alleen de deuren kunnen open. Bij een normale tunnelkas kan ook de zijkant opengetrokken worden. We hebben de temperatuur getemperd door een doek over de kas te hangen. In de kas is (grond)waterleiding met slangen aangelegd, zodat niet telkens met gieters de bedden behoeven te worden begoten.

img 3571

Herman-Jan bezig met montage van de deur in de kas

img 3946

Zonnebloemen, mais en zoete bataat geplant in de buurt van de kas

img 3945

Kas gevuld met paprika's, tomaten en aubergines

Ekoplaza verkoopt onze topgroenten

img 3944

Ondanks de droogte toch fraaie en smakelijke groenten voor de winkel geteeld

Sinds juni levert Aarde-Werk 'de Stegge' wekelijks tweemaal diverse groenten aan de biosupermarkt Ekoplaza in Winterswijk. Tijdens de open dag hebben de nieuwe eigenaren van Ekoplaza kennis gemaakt met onze tuinderij en toonden zij interesse om onze groenten te gaan verkopen. Steeds meer klanten herkennen inmiddels het logo van Aarde-Werk 'de Stegge' en  kiezen dan voor onze producten. een leuke opsteker!  

img 3962

Herman-Jan laadt de auto in voor Ekoplaza

Met de elektrische auto rijdt Herman-Jan twee maal per week naar Winterswijk om de groenten gewassen en gesorteerd af te leveren. Inmiddels zijn er al meer adressen waaraan geleverd wordt. 

Hotspot biodiversiteit geopend op weg naar de Floriade

hotspot biodiversiteit img 3825

Wethouder Elferink (r) plant enkele struiken in ter opening van de hotspot

Op 11 juni heeft Wim Elferink de eerste hotspot biodiversiteit officieel geopend. Vanuit verschillende hotspots wordt a.h.w. een lint getrokken op weg naar de Floriade die in 2022 in Almere zal worden gehouden. Tomas heeft een demonstratiekist getimmerd waarin diverse planten zijn gezet. Het terrein van Aarde-Werk 'de Stegge' is een prachtig voorbeeld van de manier waarop je een terrein waarvan de bodem tien jaar geleden uitgewoond was door gebruik van kunstmest en insecticiden kunt laten herstellen. Door de gedane inspanningen is het aantal soorten bomen en struiken toegenomen tot 481, de bodem luchtiger geworden, zijn de planten dieper gaan wortelen en is er een fllnke hoeveelheid CO2 in de bodem opgeslagen. Ook vinden steeds meer vogels en insecten hun vaste verblijfplaats op de Stegge. Tijdens de opening maakten kinderen van de Basisschool van Kotten een aantal insectenhotels onder leiding van Tomas en twee WWOOF-ers. De hotels zijn geplaatst in de tuin om de wilde bijen een schuilplaats te bezorgen.

Om de aandacht voor de Floriade te versterken en zo veel mogelijk partijen met het evenement te verbinden worden er op verschillende plaatsen in Nederland ‘groene acties’ georganiseerd. Denk aan het planten van vlinderstruiken, groene wanden en bomen. Het idee is om te komen tot zes ‘groene linten’ door Nederland, die eindigen met een groene ‘etalage’ langs de  Waterlandseweg in Almere en op het Floriadeterrein.  

Lees meer op http://dewegnaardefloriade.nl/ 

insectenhotels img 3829

Insectenhotel in aanbouw

 img 3828 2

Schoolkinderen lekker in actie met zaag en schroeven


img 3952

Insectenhotel in de kruidentuin

Blote Voetenpad trekt steeds meer bezoekers

 img 3162

Sinds het blote voetenpad - het eerste in de Achterhoek - op 1 juni weer open is gegaan, komen steeds meer mensen het pad lopen. Velen zijn erg content met de opzet. De route wordt ervaren als natuurlijk, informatief, prettig en rustig. Vaak komen ouders of grootouders met kinderen of kleinkinderen. Degenen die het pad in hun eentje lopen zijn het meest enthousiast over de route over het terrein. Het brengt hen rust en geeft aanleiding diepgaander contact te maken met de natuur. Ook wordt gewaardeerd dat het pad niet erg 'aangelegd' aandoet en het geen spectaculair attractiepark is geworden met allerlei zogenaamde uitdagingen.

Internationale aandacht

catering gapweekend img 366

GAP-deelnemer zoekt iets lekkers uit de catering van Eva Heijnen

In juni kwam het internationale bestuur van Global Action Plan for the Earth bij ons hun jaarlijkse vergadering houden. GAP organiseert in diverse Europese landen projecten in scholen en bedrijven rond de thema's transport, energie, water en voedsel. In de jaren negentig van de vorige eeuw heeft GAP een uitgebreid ecoteamprogramma opgezet dat zeer succesvol was en dat tot blijvende gedragsverandering richting duurzaamheid heeft geleid en nog steeds leidt. Een feest van wederzijdse herkenning! De doelstellingen van GAP en Aarde-Werk 'de Stegge' liggen dicht bij elkaar. Gea is al jaren lid van het bestuur van GAP-Nederland. Nu kregen we de gelegenheid ons werk in een internationaal perspectief te zetten. Dat heeft heel inspirerend gewerkt! Veel functies van de Stegge werden in dit verband benut: de voedselproductie voor de catering, de schoppe als vergader- en logiesaccomodatie, het gehele terrein als concrete inspiratie voor duurzaamheid. Het zal voor beide organisaties een bijvende inspiratiebron kunnen worden om dit soort ontmoetingen hier geregeld te houden, maar ook om voor deelnemers uit Europsese landen landen trainingsfaciliteiten te bieden op ons terrein.

Toekomst veilig stellen

steggebewoners img 2621

Jan-Willem, Gea, Eva en Herman-Jan

De toekomstgesprekken met de wwoofers Herman-Jan Stroes, Eva Heijnen en binnenkort ook Tomas Civin worden voortgezet. Samen werken wij aan een goed doortimmerd businessplan waarin de kansen voor een werkend verdienmodel worden geformuleerd. De bedoeling is de verschillende functies van het terrein integraal in te zetten bij verschillende educatieve aciviteiten. 

Ondersteunt u ons?

Om ons educatieve werk voort te kunnen zetten, doen wij graag een beroep op u. Door deel te nemen aan een of meer cursussen brengt u het gedachtegoed van de Praktijkschool verder. inspirerend voor uzelf en goed voor de aarde. Maar we durven ook een beroep te doen op uw vrijgevigheid. U kunt onze stichting ondersteunen met een gift. U maakt daartoe gebruik van het volgende banknr. 

NL96 TRIO 0390 5134 23

t.n.v. st. Aarde-Werk de Stegge te Winterswijk Kotten

Wilt u ons met een (half)jaarlijkse donatie steunen, download dan het machtigingsformulier 

STeGGeNieuWS 

is een uitgave van stichting Aarde-Werk 'de Stegge' en wordt maximaal vier maal per jaar gratis toegestuurd naar oud-cursisten en degenen die aangegeven hebben op de hoogte te willen blijven van de ontwikkelingen.

steggenieuw meer contrast

www.aarde-werkdestegge.nl

info@aarde-werkdestegge.nl

Geessinkweg 3 7107 AR Winterswijk Kotten

0543-563717

06-48355663

 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? U kunt zich hier afmelden.



 
nieuwsbrief_background.jpg
 






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Aarde-Werk de Stegge Praktijkschool voor Duurzaamheid · Geessinkweg 3 · Winterswijk-Kotten, Gelderland 7107AR · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp