|
Kooktip: Een makkelijke vega-Kerst-keuken De hele adventsperiode delen we tips om vegetarische gerechten te maken voor je kerstmenu. Het kan echter zijn dat je helemaal geen zin hebt om heel nieuwe recepten uit te proberen of lang in de keuken te staan. Misschien wil je wel vasthouden aan je traditionele kerstmenu, maar dan wel met een vegetarisch sausje. Als dit het geval is, zijn de volgende opties misschien wel iets voor jou: Bekijk onze vervanglijst om te kijken door welk product je het vlees in jouw traditionele gerecht kan vervangen. Om een paar voorbeelden te geven: gehakt kun je gewoon vervangen door vegetarisch gehakt en kipfilet is vaak goed te vervangen door gemarineerde tofu. Kies voor een wat luxere kant-en-klare vleesvervanger. Dus kies niet de standaard vegaburger, maar een luxe burger, notenburger of gevulde schnitzel. Pimp je vleesvervanger met een sausje. Net als je vlees kan voorzien van een saus, kun je dat natuurlijk ook doen met je vleesvervanger. Doe een lekkere champignonsaus of zigeunersaus over je schnitzel of Jachtsaus of Stroganoffsaus over je vegaballetjes. Mocht je daarbij kiezen voor een saus uit een pakje, let dan wel op verborgen vlees en het Vega(n)-keurmerk. Over pakjes en zakjes gesproken. Je kunt natuurlijk ook een maaltijdmix kopen en daarin het vlees vervangen (of de vegetarische variatie maken als die erop staat). De merken Knor, Maggi en Honig hebben diverse wereldmaaltijden met het keurmerk. Wil je toch wel iets langer in de keuken staan dan kun je je nog altijd op de Adventsmail abonneren (onderaan elke mail staat een link, zodat je gemiste versies kan nalezen). Of je kunt kijken op onze kerstpagina’s en gourmetspecial, of de eerdere kooktips van onze medewerkers lezen. Eet smakelijk Vincent |
Om projecten zoals de vegetarische picknicks, de VegeQ en 'Recht op Vegetarisch in de Zorg' te kunnen blijven organiseren, hebben we jouw steun nodig! Donateurs zorgen ervoor dat we meer mensen kunnen helpen en verleiden om vaker vegetarisch te eten en zo dierenlevens en het milieu te sparen. Word nu donateur en ontvang het boek De Hippe Vegetariër t.w.v. 22,50 euro óf één Lekker.Vegetarisch Verwenbox + Schort. |
De kalkoen en rollade zijn vervangen. Voortaan neemt de pompoen de centrale plaats in bij het kerstdiner. Met ruim 23% van de stemmen versloeg deze groente onder andere nummer 2 spruiten en nummer 3 witlof. Wij gingen samen met jou op zoek naar de Lekkerste Kerstgroente, omdat de vleesgerechten die nu nog vaak bij de kerstmenu's centraal staan achterhaald zijn. Groenten zijn veel veelzijdiger en verdienen het om in het middelpunt te staan. Groenten passen ook veel meer bij Kerst als het feest van vrede, want anders dan vlees zijn groenten goed voor alle mensen, de aarde en natuurlijk ook de dieren. Wil jij de pompoen ook centraal zetten tijdens jouw kerstdiner? Bekijk dan onze pompoenrecepten.
|
Lees alle gourmettips en bekijk de genoemde recepten in onze gourmetspecial. Je kunt de infographics ook dowloaden en online bekijken door erop te klikken.
|
Medewerkers tellen zich voor: Femke Hurkmans Femke werkt als webredacteur en plaatst webcontent, redigeert teksten, schrijft de nieuwsbrief en af en toe een kooktip. "Ik heb niet zoveel met eten en koken, maar door dit werk zie ik continue lekkere vegetarische recepten voorbij komen en raak ik zelf ook geïnspireerd. Ik houd van alle groente. Misschien vind ik witlof wel het lekkerste, het is makkelijk klaar te maken en heeft veel smaak van zichzelf. Lekker uit de oven met zoete aardappel. Voor de Lekkerste Kerstgroente verkiezing heb ik dan ook op Witlof gestemd." Lees meer Wil jij je ook inzetten voor de Vegetariërsbond en onze nieuwe (onbetaalde) collega worden? Kijk dan op onze vacature pagina en help mee! |
Torta Frio van Marou Ingrediënten voor 12 personen 1 pak Maria koekjes 125 g roomboter 250 g mascarpone 200 ml slagroom 250 g kwark 8 el suiker 2 citroenen 1 sinaasappel Bereiding Was de citroenen goed schoon. Smelt de boter op een zacht vuurtje. Beleg de bodem van een springvorm met een stukje bakpapier. Maal de koekjes in een keukenmachine fijn of vermorzel ze tussen 2 lagen theedoek (of in een sterk plastic zakje) met behulp van bijvoorbeeld een zware koekenpan. Vermeng gesmolten boter en koekjeskruimels snel tot een egale massa en stort dit in een springvorm. Druk goed aan met de achterkant van een eetlepel. Zet koud weg in diepvries of koelkast. Haal met een lemon zester zoveel mogelijk zeste van de citroenen af. Pers de citroenen daarna uit. Klop de slagroom samen met de Mascarpone en kwark stijf, voeg heeeeeel langzaam het citroensap en zeste toe. Je doet dit heel langzaam om schiften te voorkomen. Strijk uit over de taartbodem en laat 2-3 uur in de koelkast opstijven. Snijd een sinaasappel mooi uit en gebruik deze ter garnering Eet smakelijk! Birgit Flüg www.kok-aan-huis.com Meer recepten |
| U ontvangt deze nieuwsbrief van de Vegetariërsbond. Wilt u deze nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier om u af te melden. | ©2017 NVB |
|