Categorieën:MuseaLeeftijd:14 t/m 18 jaar19 t/m 30 jaar31 t/m 64 jaar65 jaar en ouder
Laden...
6 jaren geleden
Html
Tekst
Met veel info over exposities, educatie , aanwinsten en meer
Tot Zover Zomernieuwsbrief 2018
Best of Class 2 Hoe verbeeld je verdriet in een foto? Hoe laat je rouw zien? Of herinnering? Van 27 mei t/m 23 september 2018 toont Museum Tot Zover werk van vier talentvolle fotografen die recent afstudeerden aan de Fotoacademie in Amsterdam. Nienke Steinitz, Vera van Almen, Jasmijn Duterloo en Rachel de Liefde zochten alle vier hun thema in een persoonlijke benadering van omgaan met verlies. De serie Best of Class, waarin eerder architectuur aan bod kwam, is een podium voor jong talent en geeft museum en bezoekers de mogelijkheid te kijken welke visie nieuwe generaties kunstenaars hebben op de dood.
Schenkingen Goed getimed tijdens ons tienjarig bestaan, kreeg het museum recent een aantal mooie schenkingen: • 'Dan liever de lucht in' (2005) van fotograaf Karel Maat (1934-2016). Een fotoreeks over de veranderende cultus van herdenken. • Een unieke uitvaartset van Playmobil. Custom made door Jurgen te Veldhuis, playmobielverzamelaar en werkplaatschef van Huiskamp Carrosserie te Winterswijk. • Vijf foto’s van Bianca Sistermans over de eenzame uitvaart van meneer H. de V. op begraafplaats St. Barbara, Amsterdam (2012). Gepubliceerd in Volkskrant Magazine en inmiddels een eerbetoon aan de onlangs overleden dichter en coördinator van de Poule des Doods, F. Starik. • Een historische rijdende baar (ca. 1920) afkomstig van het Gemeenteziekenhuis Bergweg te Rotterdam (bekend als het Bergwegziekenhuis).
Kleine Hein affiche #3 In de landelijke Kleine Hein postercampagne zijn we alweer toe aan nummer 3! Met de zomer in zijn bol is Kleine Hein naar het zonnige strand vertrokken. Met schep, zeis en emmer. Kleine Hein zegt op de strandaffiche: ‘Het was een fijn mens. Nu zand erover.’ Weten wat daar achter steekt?
De promotiecampagne voor Doodgewoon in de klas is gestart. Eind mei hebben ruim 7000 basisscholen in Nederland een brief en informatiepakket ontvangen over het digitale lespakket dat de dood uit de taboesfeer haalt. Met verschillende onderwerpen en werkvormen leren kinderen uit groep 7 & 8 omgaan met afscheid, verdriet en denken ze na over sterfelijkheid. Want als de dood bespreekbaar is op school dan kan dat veel voor leerlingen betekenen. Dr. Mariken Spuij, rouwdeskundige verbonden aan Universiteit Utrecht, over Doodgewoon in de klas: 'Een verdiepende lesmethode die écht iets kan toevoegen.'
Op donderdag 7 juni vind om 17.00 uur op begraafplaats De Nieuwe Noorder de boekpresentatie plaats van Goodbye Architecture. Het eerste boek waarin de architectuur van crematoria in Europa uitgebreid in beeld wordt gebracht. Met 26 inspirerende voorbeelden, interviews en essays. Het boek laat zien hoe architectuur ruimte kan bieden voor rituelen van afscheid en herdenken. Geschreven door Kim Verhoeven, Vincent Valentijn en met medewerking van onder andere Laura Cramwinckel van Museum Tot Zover en Funeraire Academie. Aanmelden via rsvp@nai010.com
Op 18 april werd in Rotterdam het symposium 'De uitvaart: daar zit muziek in!' gehouden. Deskundigen uit de academische en funeraire wereld gingen met elkaar in gesprek over de ‘muzikale omgang’ met de dood in het algemeen en muziek bij uitvaarten in het bijzonder. Een succesvolle dag met interessante sprekers en een goede opkomst.