| | - Nieuwsbrief November 2023 -
| | Tuintje, Boompje, Feestje !
De meeste groenten die we plachten te eten zijn pioniersplanten (dus één- en soms tweejarigen) en die zijn (nog steeds) belangrijk voor onze voedselvoorziening. In permacultuur focussen we liever op eetbare vaste planten omdat daarmee veel makkelijker gezonde, veerkrachtige, ziektevrije systemen te bouwen zijn, waarin ook veel meer plek is voor al het andere flora, fauna en fungi dat er ook mag zijn. Het 'perma' in permacultuur komt van 'permanent' en doelt dus vooral op de vaste planten, struiken en bomen. En dat is waar we de komende maanden veel aandacht aan zullen besteden. Dat doen we met workshops om te leren snoeien, stekken en enten en over leifruit. En nu het plantseizoen weer begint ook met een ruim aanbod aan fruitstruiken en -bomen. We distribueren weer fruitbomen (éénjarige enten) die vooral voor de stad geschikt zijn omdat ze klein blijven. We krijgen ook een leuke selectie bessenstruiken, die u bij ons kunt afhalen. En de prijs zal redelik zijn. We willen hiermee de beschikbaarheid in onze regio van deze vorm van eetbaar groen vergroten. En daarmee werken aan voedselkwaliteit en voedselzekerheid. Misschien niet onbelangrijk in een wereld waarin klimaat, sociale, politieke en economische instabiliteit op grote schaal oogsten bedreigt en waarin producten uit de grootschalige landbouw steeds meer voedingswaarde ontberen. En u weet... groen, vooral van bomen draagt bij aan een meer plezierige leefomgeving. Dus: Tuintje, Boompje, Feestje!.
[ Bezoek onze website ] |
|
---|
| | Permacultuurcentrum Den Haag
| Al ruim 15 jaar zijn we met o.a. Permacultuur actief in de regio. De laatste jaren zijn we ook betrokken bij projecten elders in Nederland. Dat heeft jarenlange samenwerking opgeleverd en ook talloze ad hoc samenwerkingsverbanden. Dat is vaak heel organisch gegroeid en het heeft zo stilletjes aan tot heel veel leuke projectjes en initiatieven geleid. Eigenlijk zie ik in het bovenstaande twee belangrijke thema's: Permacultuur en Samenwerken. We hebben daar heel wat te leren en af te leren. Dat zijn dan vaak veranderingen in ons zelf maar ook de wereld en onze samenwerking heeft dat nodig. De komende maanden zal daarover wat meer op de websites komen te staan. |
|
---|
| | Fruit uit je tuin
| Fruitbomen kopen
| | Lange tijd was het moeilijk om in onze regio goede fruitboompjes te kopen, die geschikt zijn voor in de stad, ons klimaat en onze bodems. Door samenwerking met een betrokken kweker is een selectie uit het aanbod te verkrijgen op Eetbaar Park. Onze voorraad wordt binnenkort weer uitgebreid
| | Bessenstruiken kopen
| | We komt nu ook een selectie bessenstruiken op voorraad afkomstig van de kwkerij waar nu Land van Ons Wassenaar actief is. Ze zijn daar, bij Eetbaar Park en bij stadskwekerij/zorgtuin Mens en Tuin af te halen.. .
| |
| | | Tuinwerkdagen Eetbaar Park | Zie kalender
| | Meer informatie
| | Er zijn een aantal vaste dagen waarop we op Eetbaar Park in het Zuiderpark aanwezig zijn. Dat is de maandag en de woensdag en wel bijna het hele jaar door. Soms zijn we er ook op vrijdag maar dat is afhankelijk van het weer en of er een cursus plaatsvindt. Je kunt op die tuinwerkdagen langs komen om een handje te helpen of gewoon eens rond te kijken. Wil je meer uitleg is het beter om een afspraak te maken. de site..
|
| |
---|
| zaterdag 4 november workshop met Menno Swaak |
| Zelf Composteren: composthoop, compostvat en wormcompostbak Het Nieuwe Goud wordt het wel genoemd: het 'afval' uit onze tuinen en keukens. Waarom zou je elke dag je keukenresten afvoeren en elk jaar je tuinresten om dan elk jaar weer nieuwe compost aan te voeren. Zorg voor een kringloop dicht bij huis en creëer hoogwaardige compost. Daarmee kan je de bodem van je (moes)tuin, balkonbakken en kamerplanten verrijken. We kijken ook naar verschil in compost voor de moestuin en het vaste planten deel.
|
|
---|
| zondag 12 november workshop met Suzanne Luppens |
| Snoeien en stekken van kleinfruit De nadruk in deze workshop ligt op het snoeien en stekken van kleinfruit zoals aalbessen, bramen en frambozen. Onderwerpen hierbij zijn o.a. algemene snoeiregels, het beste seizoen om te snoeien en stekken, en specifieke snoeitips per kleinfruitsoort. Ook zal er kort uitgelegd worden waarom struiken en (fruit)bomen in een permacultuurtuin (bijna) niet gesnoeid worden, en hoe je hier met je plantkeuze op in kunt spelen. Er is ruimte voor 10 deelnemers per workshop, dus wees er snel bij! Als je een snoeischaar hebt, neem hem dan mee..
|
|
---|
| zondag 12 november start opleiding met Taco Blom (VOL)
|
| Extra Permacultuur Jaaropleiding 2023-2024 We merken dat de belangstelling voor Permacultuur toeneemt. Dat zal zeker ook minstens voor een deel te maken met de veranderende situatie in de wereld en de daarop aansluitend verlangen naar een meer natuurlijke en toekomstbestendige situatie. Gezonde voeding van een gezonde bodem, behoud van biodiversiteit, verantwoord grondstoffen-, water- en bodemgebruik, schoner milieu, schonere lucht(!), sociale cohesie, lokale en regionale economie en minder afhankelijk van de woelige politieke en economische stromen... Meer dan voorheen zullen we aandacht besteden aan de moestuin waar de meeste van onze groenten vandaan komen en wat we daar lokaal en gerionaal mee kunnen doen.
|
|
---|
| woensdag 29 november workshop met Taco Blom |
| Leibomen en bijzonder fruit Leibomen, als bron voor fruit, als erfafscheiding in plaats van schutting, oplossing voor in kleine ruimtes,
Bijzonder (klein)fruit diversiteit in oogsttijd, smaak en kwaliteit
Fruit is een hoofdbestanddeel in ons dieet. Zeker als we het vers kunnen eten heeft het veel gezondheidswaarde. Als we ons fruit niet meer van verweg kunnen of willen halen is een divers aanbod wel aan te bevelen. .
|
|
---|
| vrijdagavond 13 januari introductie met Taco Blom |
| Introductie tot Permacultuur Jaaropleiding Voor wie geïnteresseerd is in de Extra Permacultuur Jaaropleiding van 12 zondagen, die op 12 november begint, of de Permacultuur Opleiding online en op locatie, die op 11 oktober begint. Maak kennis met aanpak en opzet en met de docent. De bedoeling is dat je hiermee kunt inschatten of een van deze cursussen iets voor je is en of het beantwoordt aan wat je zoekt of nodig hebt. Deze avond is geen algemene introductie tot permacultuur.
|
|
---|
| zaterdag 27 januari workshop met Taco Blom |
| Van Snoeien naar niet meer Snoeien Het snoeien van onze fruitbomen is niet altijd ideaal. Een fruitboom is op zijn best als die op een natuurlijke wijze kan groeien. Snoeien volgens de boeken leidt meestal tot de noodzaak te blijven snoeien. En je bent ook niet altijd blij met de bijwerkingen. Met snoeien wordt veel verstoord zoals het hormoonhuishouden van je boom? Hoe herstel je dat? .
|
|
---|
| zaterdag 10 februari start opleiding met Taco Blom |
| Permacultuur Jaaropleiding 2024 We merken dat de belangstelling voor Permacultuur toeneemt. Dat zal zeker ook minstens voor een deel te maken met de veranderende situatie in de wereld en de daarop aansluitend verlangen naar een meer natuurlijke en toekomstbestendige situatie. Gezonde voeding van een gezonde bodem, behoud van biodiversiteit, verantwoord grondstoffen-, water- en bodemgebruik, schoner milieu, schonere lucht(!), sociale cohesie, lokale en regionale economie en minder afhankelijk van de woelige politieke en economische stromen... Meer dan voorheen zullen we aandacht besteden aan de moestuin waar de meeste van onze groenten vandaan komen en wat we daar lokaal en gerionaal mee kunnen doen."> |
|
---|
| zondag 18 februari workshop met Taco Blom |
| Enten van fruitgewassen en vermeerderen kleinfruit Enten, stekken, afleggen en snoeien. Als je fruit uit je tuin wilt zijn er talloze mogelijkheden. Maar hoe doe je dat? Fruitgewassen tot productiviteit brengen vraagt kennis, inzicht en ervaring. De juiste rassen, de juiste onderstam, de juiste plaatsing, het juiste onderhoud en verzorging! Snoeien, leifruit, enten enz Theorie en praktijk: je maakt je eigen ent om mee te nemen.
.
|
|
---|
| zaterdag 24 februari workshop met Taco Blom |
| Van Snoeien naar niet meer Snoeien Het snoeien van onze fruitbomen is niet altijd ideaal. Een fruitboom is op zijn best als die op een natuurlijke wijze kan groeien. Snoeien volgens de boeken leidt meestal tot de noodzaak te blijven snoeien. En je bent ook niet altijd blij met de bijwerkingen. Met snoeien wordt veel verstoord zoals het hormoonhuishouden van je boom? Hoe herstel je dat? .
|
|
---|
| zaterdag 2 maart workshop met Taco Blom |
| Oogst- en Zaaischema voor een Gezonde Moestuin door Mengcultuur Ontwerp, bodem en teeltplan voor de herfst- en wintergroenten In permacultuur is de aandacht vooral gericht op vaste planten, struiken en bomen. Maar we zijn voor ons voedsel nog voor een groot deel afhankelijk van de moestuin, het deel van de tuin waar we eenjarige groenten verbouwen. Dat zijn pioniersplanten, die een andere aanpak verlangen dan het vaste planten deel.rs2021Q4 .
|
|
---|
| zaterdag 6 april start cursus met Nicole Smets |
| Kruiden en hun toepassingen Kruiden en ook andere planten kunnen veel voor ons betekenen. We kunnen er van genieten als we in de natuur of onze tuin zijn en we kunnen ze op velerlei wijze toepassen. Bijvoorbeeld in ons eten voor de smaak, in ons huishouden voor de geur, en in onze natuurlijke huisapotheek om iets te genezen of om onze gezondheid (denk aan onze werstand) te versterken. Met deze cursus vergroot je je kennis van planten en dat kan ook een aardige aanvulling zijn voor wie met permacultuur bezig is. De cursus bestaat uit vier dagen: 2 dagen plantenkennis, oogsten, drogen en bewaren, inhoudsstoffen, en 2 dagen kruiden toepassen voor de gezondheid: preventief en ter ondersteuning
|
|
---|
Het Nieuwe Cursusseizoen Meer dan 50 deelnemers hebben we in de Jaaropleidingen die dit jaar van start gaan of zijn gegaan. Dat is bemoedigend natuurlijk, bemoedigend voor de mogelijke en gewenste vernieuwingen in ons voedselsysteem. Het is te hopen en te verwachten dat daar veel nieuwe boeren en boerinnen uit voortkomen die daaraan gaan bijdragen. Net zo hoopvol is dat er ook mensen in de opleidingen zitten, die niet direct veel meer dan hun eigen achtertuintje ermee aanpakken, maar de visie, kennis, inzichten en methodieken, die permacultuur biedt, meenemen in hun werk bij overheden en organisaties. Dat levert ons een prikkel om door te gaan met het organiseren van permacultuur-eductie voor beginners en gevorderden. Niet alles van wat er in het begin van volgend jaar gaat komen is al bekend. Daarvoor zul je de volgende nieuwsbrief moeten lezen. Wel hebben we een traject voor de komende maanden uitgezet met weer een nieuwe Jaaropleiding en workshops voor beginners en gevorderden. Fruitbomen zijn daar een belangrijk onderwerp in met thema's als snoeien, enten, vermeerderen en leifruit. Loop eens door het programma heen en kijk of er iets is dat je aanspreekt.
Fruitbomen en -struiken kopen
Vorig jaar zijn we met de distributie van fruitbomen begonnen die geschikt zijn voor in de stad. Dat betekent dat ze afhankelijk van het soort fruit tussen de 2,5 en de 5 meter kunnen worden en enkelen zijn in een ruime kuip ook nog geschikt voor balkon en dakterras (al blijven ze dan wat kleiner). Een appelboom uit zaad opgegroeid bijvoorbeeld kan 10 meter hoog worden. Daarom zijn de meeste fruitbomen op een rustiggroeiende, dus laagblijvende, onderstam geënt en bepaalt de ent het ras met zijn eigen bloei- en oogsttijd-, smaak-, kleur-, toepasbaarheids- en bewaarbaarheidskenmerken.. November en december zijn bij uitstekde maanden voor nieuwe aanplant. Debomen en struiken hebben de tijd om te wortelen en pas in het voorjaar komen de bladeren. In de eerste week van november wordt onze voorraad stevig aangevuld. Boompjes en struiken zijn vanaf dan op te halen op Eetbaar Park tijdens tuinwerkdagen (maandag en woensdag en vaak ook op vrijdag en weekenddagen als er cursussen zijn. Zie onze kalender. [ Lees meer Fruitbomen kopen ] [ Lees meer bessenstruiken kopen ]
De Mispel De mispel niet! Wat... de mispel niet? De mispel liet het dit jaar niet afweten. Waar veel van de appel- en perenbomen op en bij Eetbaar Park nauwelijks tot enige vruchtzetting kwamen, bloeide en groeide de mispel weer -zoals elk jaar- volop. Grote vruchten (enkele honderden) in een klein boompje van nog geen drieeneenhalve meter hoogte. Van de mispelvruchten wordt wel gezegd: lelijk maar smakelijk. Je moet er even aan wennen. Het is een vrucht voor de late herfst, vroege winter. Pas na wat vorst rijpen de vruchten af. Er treedt dan een soort fermentatieproces op dat de vrucht in enkele dagen voor consumptie of verwerking geschikt maakt. Wacht je te lang dan maakt ie de uitdrukking 'zo rot als een mispel' waar. Toepassingen: vers, in sauzen, compote en je kunt er zelfs een lekkere likeur van maken. Nog wat voordelen: prachtige grote bloesems die het lang uithouden, niet veeleisend qua plek. Het is een bosrand struik/boom die echt niet de heel dag zon hoeft te hebben. Het is zo'n beetje het laatste verse fruit uit je tuin of boomgaard. Wil een voedselzeker systeem van je tuin of voedselbos(rand) maken, zet er mispels in. Van harte aanbevolen. Zo rot als een mispel Zo tof als een mispel
Voedselarmoede Deze term kom ik de laatste tijd tegen in een iets andere betekenis dan ik er aan geef. Voedselarmoede gaat over voedsel en wel het voedsel dat aan armoede lijdt. Voedsel dat tekorten, ernstige tekorten kent en niet in staat is ons voldoende te voeden. In winkels zie ik drie 'kwaliteiten': voedsel, snoep en troep. En in veel van wat nog wel voedsel genoemd mag worden zit weinig, te weinig voeding. Veel van wat er in de winkels ligt zou je eerder ondervoeding dan voeding kunnen noemen. Recent geschreven zijn twee artikelen hierover [ Lees het hele artikel.. ]
Glasplaten krijgen Voor wie nog iets van een glazenhuisje, kas of vergelijkbaar iets wil maken: Ludio heeft een 27 tal glasplaten van ongeveer 163cm x 73cm en 5mm dik. Sms hem op 06-21592760
|
|
---|
Verbod Glyfosaat? Nog altijd lijken we geen definitief en blijvend verbod op landbouwbestrijdingsmiddelen met glfosaat te krijgen in de Europese unie. Een kwalijke zaak. In bouwmartken zoals Karwei is het nog steeds te koop. Moeten we toch wat aan kunnen doen?? Wil je weten waar het over gaat? Lees dan het boek Giftige Erfenis. Lenen in de bibliotheek, kopen op Eetbaar Park of bestellen op onze webshop:
[ info en bestellen ]
|
| |
---|
Boeken over Bomen Voor de permacultuurstudent en -toepasser zijn er een aantal boeken die we hier op een rijtje zetten. Bomen en struiken zijn een geaccepteerd en gewaardeerd deel van een Permacultuurtuin en voedselbos. Het gaat dan in eerste instantie vaak om bomen die wat eetbaars opleveren: fruit, noten, blad, bloesems en sap. Maar ook grondstoffen en energie spelen een rol evenals andere kwaliteiten die bomen en struiken kunnen hebben niet alleen voor ons maar voor de natuur in brede zin: habitat voor andere wezens, opslag van stikstof, koolstof en meer. Ze geven schaduw, zijn windbrekers en nog veel meer. Welke rollen bomen en struiken spelen in onze ecosystemen komt steeds meer voor het voetlicht. We gaan eindelijk een beetje begrijpen wat ze allemaal doen en kunnen. In dit artikel en overzicht van gewaardeerde en aanbevolen boeken. [ Lees het hele artikel ] |
|
---|
| Als u deze maandelijkse nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik dan op: Afmelden |
|
---|
Permacultuurcentrum Den Haag / Permcultuur Nu! www.permacultuur.nu info@permacultuur.nu 06-26130464 postadres: Groot Hertoginnelaan 249, 2517 ET Den Haag bezoekadres (na afspraak): Eetbaar Park, ingang Vreeswijkstraat. |
| De Permacultuur Boeken Collectie webwinkel voor boeken (Engels en Nederlands) over Permacultuur, Voedselbossen en Transitie beweging www.permacultuurboeken.nl - info@permacultuurboeken.nl
|
|
---|
| |