Kom dwalen tussen schrijvers en verhalen
Beste literatuurliefhebber,

De afgelopen dagen vierden wij de geboortedagen van twee iconen uit de Nederlandse jeugdliteratuur. Op 20 mei was het 112 jaar geleden dat Annie M.G. Schmidt werd geboren. Haar zinnen kraken van plezier, haar personages dansen, buitelen, zwenken, hotsen en botsen, het is pure blijdschap die oplaait bij het lezen van haar werk. En op 22 mei vierde het museum de honderdste geboortedag van Max Velthuijs, ‘schrijvenaar’ van vele kinderboeken, beroemd geworden met Kikker. Velthuijs wist op meesterlijke wijze alledaagse en grote emoties zoals verliefdheid, vriendschappen en verdriet te verbeelden.

In het LiteratuurLab zijn twee mooie online exposities te vinden over Velthuijs en Schmidt. Duik in de werelden die zij hebben gecreëerd, en leer meer over deze twee grootheden en hun werk. In het Literatuurmuseum in Den Haag zijn de originele tekeningen van Velthuijs nu bovendien in het echt te bewonderen.

Verder in deze nieuwsbrief: prachtig versierde eieren van F. Harmsen van Beek, een indrukwekkend gesprek tussen Abel Herzberg en Wim Kayzer, de afstandelijke correspondentie tussen Helma Wolf-Catz en F. Bordewijk, en de uitgebreide onderzoeksdossiers van Rascha Peper.

Veel lees- en kijkplezier!
Van Pippeloentje tot Dikkertje Dap: 70 jaar illustraties

Is er een Nederlandse schrijver van wie het werk door meer tekenaars is geïllustreerd dan Annie M.G. Schmidt? Deze beeldende online tentoonstelling biedt een kleurrijk panorama van zeventig jaar illustratiewerk, uit binnen- én buitenland.

Bekijk de online expo
‘Denkt u verder vooral niet van mij, dat ik een brievenschrijfziekte heb’
Helma Wolf-Catz en Ferdinand Bordewijk schreven sporadisch brieven aan elkaar. Op papier gaat het hier om twee min of meer gelijken. Wie deze correspondentie leest, krijgt echter de indruk dat zij een pupil is en hij de gelauwerde, op zichzelf gerichte docent.
Lees het artikel
Herzberg zoekt tijdens het praten de juiste woorden, Kayzer geeft hem de tijd

In april 1985 was Abel J. Herzberg te gast in het tv-programma Het onderhoud met interviewer Wim Kayzer. Het gesprek begint met de dodentreinen door Duitsland. Dan begint Herzberg te vertellen.

Lees het artikel
De in brons gegoten zinnen van Maurice Gilliams, de Proust van Antwerpen
Schrijver en dichter Maurice Gilliams was beroemd en veelbekroond in zijn tijd. Zijn roman Elias of het gevecht met de nachtegalen heeft inmiddels canonieke status, maar waar ging dit beroemde werk met de intrigerende titel nu weer over? 
Lees het artikel
‘In den beginne was Kikker en Kikker was groen’

Jong en oud herkent zich in Kikker. Hij belichaamt ons verlangen naar geborgenheid en vriendschap, avontuur en heldendom. Lees meer over schrijver en illustrator Max Velthuijs en stap in de wereld van Kikker.

Bekijk de online expo
Nu doet de schoonheid van Fritzi’s eieren het nog!
Joost Oomen bekijkt in het archief een doosje met eieren die prachtig zijn versierd door schrijfster F. Harmsen van Beek. Maar is het wel goed om die eieren te bewaren? Is het niet juist de bedoeling dat ze kapotgaan?
Lees het artikel
Een non-binaire Hagenees: Louis Couperus en Den Haag
‘Zoo ik íéts ben, ben ik een Hagenaar.’ Deze bekende spreuk van Couperus zet hem neer als hartstochtelijk Haganofiel. Christiaan Weijts ontdekt dat de houding van Couperus tegenover zijn geboortestad een tweeslachtige was.
Lees het artikel
Voor Rascha Peper betekende schrijven onderzoeken
Onderzoek doen voor een roman is tegenwoordig een stuk makkelijker dankzij internet. Anne van den Dool bekijkt in het archief het onderzoeksdossier van Rascha Peper, en wordt zich bewust van de capriolen die Peper moest uithalen om bepaalde informatie te vinden.
Lees het artikel
Maak meer prachtige verhalen mogelijk!
Literatuur ontroert, vermaakt en geeft hoop. Geloof je net als wij in de kracht van literatuur? Steun dan het museum zodat wij nieuwe online exposities kunnen blijven realiseren op literatuurmuseum.nl/literatuurlab. Het museum steunen kan al door eenmalig een klein bedrag te doneren. 
Steun ons!
Scholenwedstrijd: Den Haag op zoek naar de Jonge Stadsdichter 2024!
Docenten opgelet: Den Haag gaat samen met middelbare scholen op zoek naar de nieuwe Jonge Stadsdichter 2024! Docenten in het voortgezet onderwijs worden opgeroepen hun klas aan te melden voor de scholenwedstrijd. Leerlingen worden gestimuleerd om op een creatieve manier met taal en performance om te gaan. Aanmelden kan t/m 26 mei.
Meld je klas nu aan!
Verder dwalen? Deze artikelen verschenen eerder online
Wij tippen ook:


Lees meer artikelen en bezoek online exposities op

literatuurmuseum.nl

Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn
Email
Copyright © 2023 Literatuurmuseum. All rights reserved.

Pas je instellingen aan of schrijf je uit van deze lijst