Meld u aan voor de online bijeenkomsten in mei en juni
͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ 
Ruimte, richting en ruggensteun bij ontwikkeling van medewerkers
Blijvende ontwikkeling is belangrijk voor medewerkers in de universitaire sector. Eveneens is het belangrijk dat werkgevers hiervoor ruimte, richting en ruggensteun bieden. Over dit thema organiseert SoFoKleS in mei en juni verschillende online bijeenkomsten. Allereerst een serie van drie bijeenkomsten over de inrichting van de gesprekscyclus. Daarnaast is er een online bijeenkomst waarbij we in gesprek gaan over het kennisdocument van de SER: ‘Eigen regie op loopbaan en ontwikkeling’. We nodigen u van harte uit om aan de bijeenkomsten deel te nemen! Er is volop ruimte voor kennisdeling en ervaringen uit de praktijk.
Bijeenkomsten over de gesprekscyclus als continue en ontwikkelgerichte dialoog
In de cao Nederlandse Universiteiten staat dat ontwikkeling regelmatig onderwerp van gesprek is tussen leidinggevende en medewerker in de gesprekscyclus. Hr-vertegenwoordigers van universiteiten geven aan dat in de gesprekscyclus inderdaad gesprekken worden gevoerd over ontwikkeling, maar dat hun organisaties de kwaliteit van deze gesprekken zouden willen verhogen. Daarom organiseert SoFoKleS drie online bijeenkomsten waarin de kwaliteit van de gesprekscyclus centraal staat. Met het project wil SoFoKleS stimuleren dat ontwikkeling structureel aandacht krijgt in de gesprekken. In iedere bijeenkomst komt een expert aan het woord en deelt een organisatie ervaringen uit de praktijk. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor hr-professionals, leidinggevenden en (vertegenwoordigers van) medewerkers.

30 mei: Inrichting van de ontwikkelgerichte dialoog

Tijd: 10.00 – 11.30 uur

In deze bijeenkomst bespreken we op welke manieren de ontwikkelgerichte dialoog kan worden ingericht. De volgende onderwerpen komen aan de orde:
  • Hoe kan de dialoog worden ingericht en wat zijn de verschillen tussen de universiteiten?
  • Wat zijn gesprekonderwerpen tijdens de dialoog?
  • Waarom is het nodig de gesprekscyclus als systeem verder te ontwikkelen?
We bespreken deze thema’s met twee sprekers: Ilse Haak (Technische Universiteit Eindhoven) en Marieke Vermeulen (Hoogheemraadschap van Rijnland). Na de presentaties is er ruimte voor gesprek en kennisuitwisseling.
Meld u aan voor de bijeenkomst op 30 mei
Ilse Haak

Toelichting presentaties 30 mei

Ilse Haak - Inzichten over modern performance management
Kan het jaargespreksformulier vervangen worden? Deze simpele vraag leidde tot een grondige analyse van modern performance management. In de presentatie vertelt Ilse Haak over de inventarisatie die de Technische Universiteit uitgevoerd heeft en de praktische inzichten die dat opleverde. U hoort hoe organisaties de jaarlijkse gesprekscyclus tussen leidinggevende en medewerker op een hedendaagse wijze inrichten, met het oog op ontwikkeling van de medewerkers. Aan bod komen inzichten uit de literatuur, de inrichting binnen de universitaire branche, en toepassing door voorlopers in de markt (commerciële organisaties). Tot slot laat Ilse zien wat dit betekent voor de onderwerpen in de gesprekken.
Marieke Vermeulen
Marieke Vermeulen - Ontwikkeldialoog in de waterschapssector: een praktijkvoorbeeld
Vooruitlopend op een nieuwe cao startte het Hoogheemraadschap van Rijnland (Leiden) in 2018 een experiment voor een andere opzet van de gesprekscyclus. In de pilot gesprekscyclus werd de ‘dichtgetimmerde’ manier van beoordelen en belonen overboord gezet om ruimte te maken voor maatwerk en ‘het gesprek dat ertoe doet’. Teamleiders en medewerkers deden op vrijwillige basis mee en werden geïnspireerd met workshops, online tools en intervisiebijeenkomsten. Op basis van de pilot kreeg de huidige gesprekscyclus zijn vorm: zonder strakke regels en deadlines en met ruimte voor het gesprek over ontwikkeling en mobiliteit. 
 
Marieke Vermeulen zal toelichten wat de aanleiding was om de opzet te herzien en welke succesfactoren en uitdagingen het proces kenmerken. Met de inzichten van nu zijn er ook mooie lessen te delen.

13 juni: Talent en de ontwikkelgerichte dialoog

In deze bijeenkomst bespreken we de functie van de gesprekscyclus voor talentontwikkeling. Daarbij komen de volgende onderwerpen aan de orde:
 
  • Hoe zet je talent centraal in de gesprekscyclus?
  • Wat zijn ontwikkelingsmogelijkheden van personen?
  • Hoe kan intrinsieke motivatie worden gestimuleerd?
  • Hoe kun je talent benadrukken in het gesprek?
Meld u aan voor de bijeenkomst op 13 juni


27 juni: Leidinggevenden en voorbeeldgedrag

In deze bijeenkomst bespreken we de rol van de leidinggevende in het ontwikkelgesprek. De volgende onderwerpen komen aan de orde:
  • Wat is het belang van werkgeluk?
  • Welke rol hebben de leidinggevende en de organisatie bij de bevordering van werkgeluk?
  • Hoe kan aandacht voor leiderschap de dialoog bevorderen?
Meld u aan voor de bijeenkomst op 27 juni
Bijeenkomst over eigen regie
De SER publiceerde in 2020 het kennisdocument Eigen regie op loopbaan en ontwikkeling. Uitgangspunt in dit document is dat medewerkers zelf de regie kunnen nemen over hun ontwikkeling door bewuste keuzes te maken en tot actie over te gaan. En dat de werkgever de eigen regie van de medewerker kan ondersteunen door richting, ruimte en ruggensteun te bieden.

Het gedachtengoed van de SER kan nuttig zijn voor de beleidsvisie van universiteiten rondom duurzame inzetbaarheid, duurzame ontwikkeling en de gesprekscyclus. Om te kijken of het gedachtengoed van de SER aansluit bij de praktijk, gaat SoFoKleS graag met de sector in gesprek tijdens een online bijeenkomst op 8 juni.
Annemarie Knottnerus

Programma

  • Toelichting op de visie van de SER: de rol van werkgever en werknemer bij loopbaan en ontwikkeling
    Annemarie Knottnerus, beleidsmedewerker van de Actieagenda Leven Lang Ontwikkelen bij de SER
  • Voorbeeld vanuit de praktijk
  • Met elkaar in gesprek in kleine groepen
    • In hoeverre kan de visie van de SER van waarde zijn voor de sector?
    • Wat is er nodig om deze visie in de praktijk toe te passen?

Praktische informatie en aanmelden

De online bijeenkomst wordt gehouden op donderdag 8 juni van 10.00 – 11.30 uur en is bedoeld voor hr-professionals, leidinggevenden, medewerkers en vertegenwoordigers van medewerkers.
Meld u aan voor de bijeenkomst op 8 juni
SoFoKleS
SoFoKleS, het Sociaal Fonds voor de Kennissector, voert projecten en onderzoek uit en subsidieert activiteiten op het gebied van de academische arbeidsmarkt. Het fonds deelt zijn kennis met de Nederlandse universiteiten, onderzoekinstellingen en universitair medische centra (umc's).

Nieuwsbrief
Deze e-mail is verstuurd aan newsletter@newslettercollector.com. Als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen, kunt u zich afmelden. U kunt ook uw gegevens wijzigen.

Contact
Bezoekadres
Lange Voorhout 13
2514 EA Den Haag

Postadres
Postbus 556
2501 CN Den Haag

T (070) 376 57 27
sofokles@caop.nl