www.nationaledyslexieconferentie.nl
Bekijk deze e-mail in uw browser
Uitnodiging: De Nationale Dyslexie Conferentie 2017
voor iedereen die beroepshalve betrokken is bij leerlingen met dyslexie

Het succes van de jaarlijkse Nationale Dyslexie Conferentie ligt in de mix van onderwijspraktijk, gezondheidszorg en wetenschap. Het veelzijdige programma voor 5 april 2017 bestaat uit 46 lezingen waarmee u zelf uw persoonlijke agenda kunt samenstellen. Deze inspirerende dag wilt u beslist niet missen!

Met actuele onderzoek resultaten, praktische handvatten en adviezen van prominente sprekers draagt de Nationale Dyslexie Conferentie 2017 bij aan het verbeteren, vernieuwen en borgen van de dyslexie-aanpak in onderwijs en zorg.

Eén van de grootste onderwijsvernieuwers van Nederland, Pedro de Bruyckere, opent deze dag op inspirerende wijze. Als onderzoeker en pedagoog aan de Arteveldehogeschool in Gent verdiept hij zich al jaren in de leefwereld van jongeren en doorprikt hij mythes in het onderwijs.

Let op: vroegboekkorting geldig tot 15 januari!

Klik hier om aan te melden.
 
Uitgelicht, enkele van de 45 boeiende lezingen:
Opgroeien tussen boeken: nurture of toch nature?
Elsje van Bergen

Lezen kinderen beter als het thuis wordt gestimuleerd? En zo ja, komt dat door die gunstige omgeving, of speelt de erfelijke aanleg van ouders en hun kroost ook een rol? In deze lezing leg ik uit wat de erfelijkheid van dyslexie betekent en presenteer ik onderzoek naar de rol van de thuisomgeving.
Diagnostiek van taalproblemen bij meertalige kinderen
Charlotte Mostaert

Hoe onderzoek je een meertalig kind met taalproblemen? Kan je hiervoor gebruik maken van bestaand testmateriaal voor eentaligen? Hoe beoordeel je de moedertaal van een kind? Tijdens de lezing krijg je antwoorden op deze vragen. Aan de hand van casusvoorbeelden en videomateriaal wordt de theorie meteen omgezet in de praktijk
Lezen boven AVI-niveau?
Ron Oostdam

De motivatie voor lezen en het leesplezier zijn belangrijk om lezers genoeg leeskilometers te laten maken. Maar hoe zorg je ervoor dat leerlingen enthousiaste lezers worden? Moeten leerlingen lezen op hun eigen AVI-niveau? Zijn boeken op een hoger niveau te moeilijk? En wat doen (te) moeilijke boeken met het leesplezier van een leerling?
In deze lezing worden de resultaten besproken van een onderzoek dat antwoord geeft op de volgende vragen: Hoe vaardig zijn leerlingen in het lezen van teksten of boeken die in meer of mindere mate boven hun getoetste AVI-niveau liggen? En minstens zo belangrijk: hoe waarderen leerlingen dergelijke teksten? En welke verschillen doen zich voor tussen zwakke en vlotte lezers?
Dyslexiebeleid op een Rotterdamse VO-school
Marzenka Rolak

Deze lezing geeft een illustratie van hoe een Rotterdamse VO-school vorm probeert te geven aan haar dyslexiebeleid in de dagelijkse praktijk; o.a. door extra lessen over leerstrategieen voor hun leerlingen met dyslexie, een ouderavond voor de ouders van deze leerlingen en teambijeenkomsten voor de docenten. Ook de knelpunten bij het handen en voeten geven van het dyslexiebeleid zullen worden besproken, net als een aantal mogelijkheden om met deze knelpunten om te gaan
De rol van leerkracht-leerlingrelaties bij taalontwikkeling en dyslexie
Marjolein Zee
De kwaliteit van de leerkracht-leerlingrelatie speelt een belangrijke rol in diverse aspecten van het schoolse functioneren van kinderen. Daarnaast blijkt deze relatiekwaliteit deels afhankelijk van kindkenmerken, zoals gedrags- en leerproblemen. In deze lezing wordt specifiek ingegaan op het verband tussen warme leerkracht-leerlingrelaties en taalontwikkeling van kinderen. Tevens wordt aandacht besteed aan relaties tussen leerkrachten en individuele leerlingen met dyslexie.
 
Faalangst en dyslexie
Ivo Mijland

Kinderen met dyslexie hebben ongevraagd een flinke extra belasting om op school het hoofd boven water te houden. Voor sommige kinderen heeft dit negatieve invloed op het zelfvertrouwen. Soms omdat het niet helpende gedachten ontwikkeld op basis van tegenvallende prestaties, soms ook omdat ze traumatische ervaringen hebben opgedaan bij leraren die op een onrechtvaardige wijze op de dyslexie gereageerd hebben. In deze lezing laat Ivo Mijland zien hoe belangrijk het is dat deze groep kinderen ruimte krijgt om zich over hun kwetsbare kant te uiten, zodat ze van daaruit hernieuwde kracht vinden bij zichzelf.
Uitgebreide informatie over het programma, de sprekers en aanmelding vindt u op de website: www.nationaledyslexieconferentie.nl
  • Bij aanmelding van minimaal 6 personen van één school geldt een aantrekkelijke groepskorting.
  • De vroegboekkorting is geldig tot 15 januari.
  • Studenten die een voltijdstudie aan een Hogeschool of Universiteit volgen, kunnen gebruik maken van de studentenkorting van 50%.
Bent u intern begeleider, zorgcoördinator, remedial teacher, dyslexiebehandelaar, orthopedagoog(-generalist), (GZ-)psycholoog, logopedist, MasterSEN, ambulant begeleider, leraar, docent, decaan, studiebegeleider, lid van een zorgadviesteam, zorgcoördinator samenwerkingsverband, schoolleider of bestuurder in PO, SO, VO of MBO? Dan mag u deze dag niet missen!

Ik nodig u graag uit om aan deze onderwijsconferentie op 5 april 2017 deel te nemen. Het belooft net als in voorgaande jaren weer een mooie en leerzame dag te worden!


Marrith Hoenderken
Psycholoog Lexima Academie
 
Share
Tweet
Forward



Lexima Academie | Kastanjelaan 6 | 3833 AN Leusden | info@lexima.nl | www.LeximaAcademie.nl


U ontvangt dit bericht omdat u toestemming heeft gegeven voor toezending van onze nieuwsbrief of klant bij ons bent. Dit bericht is verstuurd aan newsletter@newslettercollector.com. Als u geen prijs meer stelt op toezending van nieuwsbrieven of uw profiel wilt actualiseren: unsubscribe from this list  of  update subscription preferences