Beste relatie,

De Rotterdamse haven is in trek. Ondanks tegenvallende cijfers in containeroverslag sinds de Rusland-sancties, investeren rederijen miljarden in de aanleg van ultramoderne mega terminals op de Maasvlakte. Wat betekent de groei voor de concurrentieverhouding in Noordwest-Europa? Onder de bezielende leiding van dagvoorzitter Esther van Rijswijk gaan we er over in debat tijdens het jaarlijkse Havendebat Rotterdam op donderdagmiddag 8 december in de LantarenVenster. We nodigen u van harte uit om bij deze 23e editie aanwezig te zijn. Mis het niet en registreer meteen.

Stellingen
​​​​Het Havendebat Rotterdam is opgedeeld in drie stellingen. Transporteurs, verladers, rederijen, terminals, expediteurs, het havenbedrijf en andere experts gaan in debat over de volgende stellingen:

1. Havens zijn afhankelijk van de gunst van de rederijen
MSC en Maersk krijgen een mega terminal op de Maasvlakte. Vroeger was Rotterdam een stuwadoorshaven, nu is het een rederijhaven. Wat zijn de gevolgen hiervan? Wat betekent de enorme groei in containeroverslag voor andere havens, zoals Antwerpen en Hamburg? 

2. Het achterland kan de toenemende druk door schaalvergroting niet aan
Welke invloed heeft de groei op de Maasvlakte voor het achterland? Hebben het spoor en de binnenvaart voldoende capaciteit om de groei in containeroverslag op te vangen? Of ontstaat er nog meer druk op de weg?

3. Als we écht willen verduurzamen, moeten we groei van containeroverslag niet langer faciliteren
Waar liggen de grenzen van de groei voor de lange termijn? Is er ruimte voor groei met alle stikstof- en co2-beperkingen? Is groei nog wel nodig als de industrie zou kiezen voor nearshoring of als de consument minder spullen uit China wil?

Sprekers
De eerste sprekers van het Havendebat Rotterdam 2022 zijn al bekend: 

De registratie is nu open. We zien u graag op donderdag 8 december!

Met vriendelijke groet,
Kim van Dijk
Programmamanager NT
kim.van.dijk@nt.nl
tel. +31 (0) 6 18 62 10 45

Uitschrijven emails Havendebat Rotterdam | Beheer je emailvoorkeuren
Helemaal geen emails meer ontvangen over events van NT? U kunt zich hier afmelden.