Nieuwsberichten van afgelopen maand op NHG.org
NHG-nieuwsoverzicht
Beste lezer,

Het NHG-Nieuwsoverzicht is een maandelijks geautomatiseerde update voor niet-leden. Omdat het overzicht de nieuwsberichten van de afgelopen maand bevat, klopt het dus dat hier ‘oud nieuws’ bij zit en gebeurtennissen in het verleden hebben plaatsgevonden.
 
Nieuwe huisartsenbrochures over 4 zeldzame ziekten
Recent zijn 4 nieuwe huisartsenbrochures gepubliceerd over zeldzame ziekten. Het gaat om craniosynostose, ziekte van Huntington, autoinflammatoire aandoeningen en autosomaal dominante cerebellaire ataxie.
 
 
Nieuwe NHG-Behandelrichtlijn Fasciitis plantaris
De nieuwe behandelrichtlijn fasciitis plantaris geeft aanbevelingen voor de behandeling van en het omgaan met fasciitis plantaris. Er zijn verschillende manieren om met de klachten om te gaan: afwachten, of een behandeloptie overwegen. De aanbevelingen in de behandelrichtlijn konden niet geformuleerd worden op basis van bewijs met goede kwaliteit. Daarom heeft praktijkervaring met de behandelingen de doorslag in de adviezen gegeven. Samen met de patiënt kunt u tot besluitvorming komen. De NHG-Behandelrichtlijn Hielpijn, voetklachten uit 2003 komt te vervallen.
 
 
VWS: AstraZeneca voorlopig alleen voor 60-plussers
Het ministerie van VWS heeft vrijdagmiddag besloten dat de inzet van het AstraZeneca-vaccin tijdelijk wordt beperkt. Voorlopig mogen alleen mensen van 60 jaar en ouder (geboren in 1960 of daarvoor) het vaccin ontvangen. Dit geldt in ieder geval tot en met woensdag 7 april. Aanleiding hiervoor zijn nieuwe meldingen van mensen met ernstige klachten na vaccinatie. Dit heeft gevolgen voor huisartsen die dit weekend en/of volgende week vaccineren.
 
 
Herziene NHG-Standaard COPD
De NHG-Standaard COPD is volledig herzien en beoogt de ziektelast door COPD terug te dringen en de prognose te verbeteren. De standaard is vereenvoudigd, onder meer door de niveaus van ziektelast terug te brengen van 3 naar 2. Verder is er een stappenplan toegevoegd voor medicamenteuze behandeling.
 
 
Beantwoording kennisvragen Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde
In de eerste helft van 2021 starten 7 projecten die zich richten op beantwoording van de kennisvragen uit de Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde. De uitkomsten van de projecten binnen deze subsidieronde van het Kennisprogramma Huisartsgeneeskunde van ZonMw ondersteunen huisartsen bij hun werk in de dagelijkse praktijk.
 
 
Huisartsenreactie op advies medisch generalistische zorg voor Wlz-patiënten
NHG heeft via een internetconsultatie samen met LHV en InEen gereageerd op de beleidsreactie van minister Van Ark op het NZa-rapport ‘Onderzoek Medisch-generalistische zorg voor Wlz-patiënten’. In dit bericht leest u onze reactie en de aanbevelingen die we doen.
 
 
Vaccinaties in het HIS
Verschillende partijen zijn betrokken bij het toedienen van vaccinaties. Het is belangrijk om een goed overzicht te hebben of uw patiënt is gevaccineerd, of hij beschermd is tegen infectie en of hij nog een vaccinatie nodig heeft. Dit is heel actueel bij COVID-19.
 
 
Vaccinatie AstraZeneca mag weer verder
Het ministerie van VWS heeft donderdagavond 18 maart bekendgemaakt dat de vaccinaties met AstraZeneca weer mogen worden voortgezet. Het besluit van VWS volgt op de beoordeling van het Europese medicijnagentschap EMA.
 
 
Vaccinaties met AstraZeneca-vaccin 2 weken gepauzeerd
Zondagavond 14 maart kwam het bericht van VWS dat per direct het vaccineren met het COVID-19-vaccin van AstraZeneca is stopgezet. Het ministerie stelt dat dit besluit uit voorzorg is genomen. Na een spoedoverleg tussen LHV, InEen, SNPG en het NHG is de communicatie direct gestart. Er zijn verschillende klachten waarbij het voor u als huisarts verstandig is om deze goed te beoordelen. En zo nodig de patiënt in te sturen voor verder onderzoek. Deze informatie is gisteren op Thuisarts.nl geplaatst.
 
 
Melden bijwerkingen koperspiralen en koperballetjes
Het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het RIVM heeft deze week gepubliceerd dat er afgelopen jaar relatief meer meldingen zijn gedaan over de koperballetjes Ballerine dan over andere koperspiralen. De meldingen gingen vooral over (gedeeltelijke) uitstoting van het spiraaltje en zwangerschap.
 
 
 
Wat vindt u van deze email?
tevreden
ontevreden
   
Afmelden of voorkeuren wijzigen | Disclaimer | www.nhg.org