Nieuwsberichten van afgelopen maand op NHG.org
NHG-nieuwsoverzicht
Het NHG-nieuwsoverzicht is uw maandelijkse update van het laatste nieuws op onze website. Het is primair bedoeld voor belangstellenden en wordt geautomatiseerd samengesteld. Nieuws kan hierdoor verouderd zijn.
 
Morfine, dexamfetamine en medicinale cannabis in het verkeer
Rijksoverheid.nl beschrijft wat patiënten die morfine, dexamfetamine of medicinale cannabis op recept gebruiken volgens de wet wél en níet mogen bij verkeersdeelname. Dat wijkt namelijk af van het KNMP-advies voor deze middelen met betrekking tot de rijvaardigheid. De rijksoverheid licht toe hoe de politie en het OM hier in de praktijk mee omgaan. Huisartsen kunnen hier hun patiënten over informeren.
 
 
Verheldering aanbeveling in NHG-Standaard Borstkanker
In de NHG-Standaard Borstkanker is een tekstuele wijziging doorgevoerd, om de intentie van een bestaande aanbeveling te verhelderen (niet te veranderen).
 
 
Nieuwe keuzehulp ‘Wel of niet onderzoek doen naar dementie?’
Onderzoekers van het MUMC+ en het Radboud UMC Nijmegen hebben in samenwerking met het NHG een keuzehulp ontwikkeld die mensen met geheugenklachten, hun naasten en de huisarts kan ondersteunen bij de beslissing om wel of niet te starten met een diagnostiektraject naar dementie. De huisarts speelt een belangrijke rol bij deze beslissing. De nieuwe keuzehulp is te vinden op Thuisarts.nl
 
 
Controleer ICT-systemen vanwege verhoogd risico op cyberaanval
Vanwege een verhoogd risico op cyberaanvallen is het advies om zo snel mogelijk de ICT-systemen in uw huisartsenpraktijk te laten controleren. ICT-experts slaan alarm nadat zij in veelgebruikte software een kwetsbaarheid hebben gevonden. Het blijkt dat met weinig moeite kwaadwillenden ook in huisartsenpraktijken schade kunnen aanrichten aan bijvoorbeeld uw HIS.
 
 
Het NHG bestaat 65 jaar!
Vandaag bestaat het NHG precies 65 jaar. Al 65 jaar brengen we wetenschap naar de praktijk en mede hierdoor heeft de huisartsenzorg zich ontwikkeld tot een onmisbare spil in de Nederlandse gezondheidszorg.
 
 
Terugblik ALV 14 december
Op dinsdag 14 december 2021 vond de (online) Algemene Ledenvergadering (ALV) plaats. Wendy Borneman en Eric Scheppink, Raad van Bestuur NHG, informeerden de mooie groep aanwezige leden over de verkenning van de samenwerking tussen NHG, LHV, InEen en VPH en over de plannen voor het jubileumjaar 2022, als het NHG 65 jaar bestaat. Ook werden het jaarplan en de begroting voor 2022 besproken en werd er stilgestaan bij verschillende wisselingen en benoemingen binnen de diverse NHG-commissies en raden.
 
 
Uitspraak rechtbank kort geding ivermectine
Op 20 december heeft de Rechtbank Midden-Nederland uitspraak gedaan in het kort geding van ANBB tegen het NHG. De ANBB wilde met dit kort geding via de rechter afdwingen dat ivermectine (off-label) als behandeloptie tegen COVID-19 in de richtlijnen van het NHG zou worden opgenomen. Het NHG heeft de rechtbank gevraagd om het kort geding af te wijzen. De rechtbank heeft het verweer van het NHG gevolgd en het verzoek van ANBB niet-ontvankelijk verklaard en de vordering van de overige eisers afgewezen.
 
 
Implementatie Landelijk Kwaliteitsstatuut GGZ geen consequenties voor huisartsen
Per 1 januari 2022 wordt het Landelijk Kwaliteitsstatuut GGZ (LKS) geïmplementeerd. Het LKS beschrijft kwaliteitsnormen waaraan GGZ aanbieders in de curatieve GGZ moeten voldoen.
 
 
Effectiviteitsonderzoek inzet e-health in de huisartsenzorg
Huisartsenpraktijken en huisartsenorganisaties hebben sinds de start van de coronapandemie veel ervaring opgedaan met e-health. Op aandringen van koepelorganisaties NHG, LHV en InEen gaat de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onderzoek doen naar de effectiviteit van e-health in de huisartsenzorg. Het onderzoek concentreert zich op drie vormen: contact op afstand (videoconsult en e-consult), telemonitoring en digitale zelftriage.
 
 
Scheiden patiëntenstromen
Door de huidige ontwikkelingen van de coronapandemie en de komst van een nieuwe virusvariant (omikron), hebben we de adviezen rondom de basismaatregelen opnieuw op een rijtje gezet en het scheiden van patiëntenstromen nogmaals aangepast.
 
 
 
Wat vindt u van deze e-mail?
tevreden
ontevreden
 
   
Afmelden of voorkeuren wijzigen | Disclaimer | www.nhg.org