Nieuwsberichten van afgelopen maand op NHG.org
NHG-nieuwsoverzicht
Het NHG-nieuwsoverzicht is uw maandelijkse update van het laatste nieuws op onze website. Het is primair bedoeld voor belangstellenden en wordt geautomatiseerd samengesteld. Nieuws kan hierdoor verouderd zijn.
 
Afspraken over verantwoord wisselen medicijnen rond
Het regelmatig wisselen van medicijnen leidde de afgelopen jaren tot klachten en vragen van patiënten. NHG, Patiëntenfederatie Nederland, LHV, FMS, KNMP en Zorgverzekeraars Nederland zijn gezamenlijk werkafspraken overeengekomen over het verantwoord wisselen van medicijnen met dezelfde werkzame stof, sterkte, toedieningsvorm en afgiftepatroon. De nieuwe afspraken maken een einde aan de onduidelijkheid en moeten leiden tot veilig, doeltreffend en betaalbaar medicijngebruik.
 
 
Zorginstituut Nederland adviseert: geneesmiddel liraglutide in basispakket
Wat Zorginstituut Nederland (ZINL) betreft, wordt het geneesmiddel liraglutide voor de behandeling van een kleine groep mensen met ernstig overgewicht vergoed uit het basispakket.
 
 
Vragenlijst onderzoek effectiviteit e-health in de huisartsenzorg
Voor het onderzoek naar de effectiviteit van e-health in de huisartsenzorg is de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht op zoek naar lopende implementaties, wetenschappelijke studies én ervaringen van huisartsen en andere zorgverleners in de huisartsenzorg. Zij vragen uw medewerking door het invullen van een digitale vragenlijst.
 
 
NHG-Standaard Acuut coronair syndroom herzien
De NHG-Standaard Acuut coronair syndroom is herzien. De incidentie van een acuut myocardinfarct is licht gestegen door de vergrijzing en het gebruik van een gevoeligere cardiale schademarker (hs Trop) in de tweedelijn. Deze is helaas nog niet beschikbaar als sneltest in de huisartsenpraktijk, evenals een bruikbare diagnostische voorspelregel.
 
 
Publicatie nieuwe NHG-Behandelrichtlijn Influenza
Het NHG publiceert de nieuwe NHG-Behandelrichtlijn Influenza over de diagnostiek en behandeling van volwassenen met (een vermoeden van) influenza. De hoofdboodschap is dat antivirale middelen in de regel niet worden aanbevolen voor behandeling van patiënten met een vermoeden van influenza, vanwege het gebrek aan bewijs voor effectiviteit.
 
 
Basismaatregelen en patientenstromen in de huisartsenpraktijk
Vanaf vandaag (23 maart) worden de landelijke maatregelen nog verder versoepeld. Omdat er momenteel nog steeds sprake is van een hoge prevalentie van COVID-19 (hoge infectiedruk), blijven de basismaatregelen binnen de huisartsvoorziening van belang.
 
 
Nieuwe NHG-Standaard Langdurige klachten na COVID-19
In de nieuwe NHG-Standaard Langdurige klachten na COVID-19 wordt de diagnostiek en beleid beschreven voor volwassen patiënten die langer dan 4 weken klachten houden na infectie met SARS-CoV-2. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, verminderde inspanningstolerantie, spierzwakte/risico op spiermassaverlies, dyspnoe met of zonder thoracale klachten, disfunctioneel ademen, cognitieve klachten, reuk/smaakstoornissen, psychische klachten. De standaard geeft hiervoor per klacht apart adviezen ten aanzien van voorlichting en verwijzing.
 
 
Richtlijn ‘Langdurige klachten na COVID-19’ gepubliceerd
Op initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Federatie Medisch Specialisten en de Long Alliantie Nederland (LAN) is de multidisciplinaire richtlijn Langdurige klachten na COVID-19 versneld ontwikkeld. De richtlijn geeft antwoord op vragen over diagnostiek, begeleiding en behandeling van patiënten met langdurige coronaklachten en patiëntenvoorlichting. Minister Kuipers van VWS nam de richtlijn op 22 maart in ontvangst. ‘Deze richtlijn helpt zorgverleners om patiënten met langdurige klachten na corona beter te begeleiden en behandelen. Ook bevordert het de erkenning en herkenning van dit ziektebeeld, heel belangrijk dus! Mooi om te zien hoe hier multidisciplinair aan is gewerkt door verschillende partijen', aldus de minister.
 
 
Oekraïense vluchtelingen en infectieziekten
Door de recente oorlogssituatie in Oekraïne is een grote vluchtelingenstroom richting het Westen op gang gekomen. In Nederland zijn inmiddels duizenden vluchtelingen uit Oekraïne gearriveerd. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de opvang van deze vluchtelingen en door de veiligheidsregio’s worden opvanglocaties ingericht. Een deel van de vluchtelingen wordt door particulieren opgevangen. Door deze vluchtelingenstroom ontstaan er diverse infectieziekterisico’s.
 
 
Huisartsenzorg voor vluchtelingen uit Oekraïne
Veel Oekraïense vluchtelingen blijven waarschijnlijk langere tijd in Nederland en zullen ook een beroep gaan doen op uw medische zorg. Het NHG werkt in afstemming met onder andere het RIVM, LHV en InEen, aan een webdossier met informatie, betrouwbare links en hulpmiddelen om u daarbij te helpen. Zodra deze beschikbaar is, brengen we u daarvan op de hoogte.
 
 
 
Wat vindt u van deze e-mail?
tevreden
ontevreden
 
   
Afmelden of voorkeuren wijzigen | Disclaimer | www.nhg.org