Corona-vaccins geschikt voor vegetariërs en veganisten? De Vegetariërsbond onderzoekt. Nu de corona-vaccinaties op gang komen, ontvangt de Vegetariërsbond steeds vaker de vraag of de corona-vaccins geschikt zijn voor vegetariërs. Een legitieme vraag waar ook wij graag antwoord op wilden. Wij verzochten alle producenten van de in Nederland beschikbare corona-vaccins de vraag te beantwoorden of hun inenting dierlijke ingrediënten of hulpstoffen bevat. En dit is hun antwoord: Uitnodiging Algemene LedenVergadering Overmorgen, donderdag 20 mei om 20u, is onze jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Deze zal, net als vorig jaar, digitaal plaatsvinden. Mocht jij, als Abonnee op deze nieuwsbrief, graag mee wilt praten over onze koers en activiteiten, wordt dan donateur/lid (géén verschil qua tarief - officieel worden alleen leden toegelaten tot de ALV) en vraag in een aparte e-mail om de stukken die op de vergadering worden besproken. Tijdens de ALV blikken we terug op ‘coronajaar’ 2020 en presenteren we de activiteiten voor 2021. Daarnaast willen wij graag de resultaten van de onlangs (online) gehouden enquête onder leden, donateurs en sympathisanten bespreken. De resultaten en inzichten uit deze enquête zijn weer ingrediënten voor de planvorming voor de komende jaren. Wist je dat.. .. wij een 'Vega Instinkers'-overzicht maken voor 'food-magazines' in Nederland? .. zodat redacties gestimuleerd worden hier in hun recepturen mee rekening te kunnen houden? .. ons Zomer-nummer half juni uitkomt? .. online-versies van de vorige edities voor 2,50 kunt downloaden via onze webshop? .. er weer nieuwe vega(n)-weekaanbiedingen V-Label producten op onze Facebook staan? .. je ons kunt ondersteunen om 1.000.000 dieren te sparen? Vacature Coördinator V-LabelWij zijn op zoek naar een accurate, inspirerende teamplayer voor de functie 'Coördinator V-Label' (m/v/x). Met het V-Label Keurmerk ziet de consument in één oogopslag of een product 100% vegetarisch of vegan is. De Vegetariërsbond is voor Nederland de licentiehouder van het V-Label namens de European Vegetarian Union. Andere vacatures (vrijwilligerswerk) Nieuwe producten met V-Label keurmerkDe aanvraag van voedselproducenten en merken om vegetarische en plantaardige producten te laten certificeren met het V-Label keurmerk blijft sterk toenemen. Van start-ups tot multinationals, van drop tot en met bijna-kant-en-klare-maaltijden, ons V-Label team draait op volle toeren om zowel kritisch naar de producten te blijven kijken en anderzijds de producten zo snel mogelijk met het keurmerk in de supermarkten te krijgen. Foto's: bekroonde Slurp Soep van Spoony; schoonmaakmiddel van ZOschoon Volg ons op Facebook en Instagram om (bijna) alle nieuw gecertificeerde producten langs te zien komen... Salade van rauwe Wortel & Sinaasappel met Tahin-dressing Uit het kookboek 'SuperVeg'. Voor 4 personen als bijgerecht of voor jezelf als hoofgerecht of lunch | voorbereiding 20 minuten | bereiding minder dan 30 minuten | feestelijk | caloriearm | goede bron van eiwit | glutenvrij | zuivelvrij | 100% plantaardig Ingrediënten Koop vooral biologisch! Voor de tahin-dressing 1½ el tahin 1 el sap van een citroen zeezout Voor de salade 300 g grote, dikke wortels, geschild 1 grote pitloze sinaasappel 1 bakje waterkers, geknipt, of 2 handenvol bonen- of zaadkiemen (bijv. van mungbonen, prei, zonnebloem of alfalfa) Optioneel 25 g gepelde pistachenoten, geroosterd en grofgehakt, of geschaafde amandelen, geroosterd een paar blaadjes koriander Ook nodig Spiraalsnijder, rasp of dunschiller Zo maak je het 1 Kook voor de dressing een beetje water in een waterkoker of fluitketel. Schep de tahin in een kommetje (er ligt vaak een laagje olie op, dus steek je lepel er goed in). Giet 60 ml kokend water over de tahin en roer glad met een vork. Voeg het citroensap en een mespunt zout toe, roer goed door. Maak je geen zorgen als het gaat schiften, blijf gewoon roeren tot het glad is. Zet weg. 2 Maak ‘spaghetti’ of linten van de wortels met behulp van een spiraalsnijder, rasp, dunschiller, keukenmachine of mandoline (de restjes kun je vast wel ergens voor gebruiken). Doe de wortel in een kom en zet in de koelkast. 3 Pak de hele, ongeschilde sinaasappel en snijd de boven- en onderkant eraf. Snijd hem horizontaal in 3 of 4 dikke plakken, leg vervolgens elke plak op de snijplank en snijd langs de vliesjes de segmenten los. Snijd wat grotere stukken fijn en verwijder nog achtergebleven wit of vlies. Verwijder ook eventuele pitten. Zet in de koelkast tot je de salade gaat maken. 4 Maak de salade net voor het serveren. Meng eerst de waterkers of kiemen door de wortel in de kom, schep dit als grote losse hoop op een grote serveerschaal of in afzonderlijke ondiepe kommen of borden. Voeg de sinaasappel toe. Schep de dressing erover, of serveer die er apart bij. Niet doorscheppen! Garneer eventueel met de noten en korianderblaadjes, en eet direct op. In 2040 eet Nederland 50% minder vlees. Het kán, maar alleen met jouw hulp. Wij benaderen de bedrijven en de politiek. En wij laten jou kennismaken met die rijke, smaakvolle vegetarische keuken. Zo inspireer je de mensen in je omgeving. Iedere stap telt. Met onze welkomstgeschenken helpen we je op weg. Als dank voor je donatie ontvang je: Gratis het boek 'Vegabijbel' van Isabel 'de Hippe Vegetariër' Boerdam OF het boek 'NOSH', winnaar van de LekkerVega Kookboekverkiezing 2020, Gratis! 4 x per jaar het geheel herziene LekkerVega Magazine op je deurmat Gratis! Persoonlijk voedingsscan van onze Voedingskundige Sytske de Waart. Dank je wel! |