Eregalerij van de Nederlandse fotografie met beeld van Sanja Marušić 
Veel te zien, doen en naar uit te kijken!

In deze nieuwsbrief lees je meer over de genomineerden voor het Steenbergen Stipendium 2022 en vertellen we hoe jij een bijdrage kan leveren aan de tentoonstelling Typisch Nederland. Ook staat vanaf zondag 21 augustus weer een gloednieuwe aflevering van de Eregalerij PLUS podcast online en duiken we in het archief van Werner Mantz in aflevering 9 van de serie Archive Dive. Tot slot delen we een overzicht met de verwachte tentoonstellingen in het Nederlands Fotomuseum. Genoeg om naar uit te kijken dus!

Veel leesplezier!

Kandidaten Steenbergen Stipendium 2022 

Met trots en in samenwerking met de Steenbergen Stichting presenteert het Nederlands Fotomuseum vanaf 11 november de vijfentwintigste editie van het Steenbergen Stipendium, dé prijs voor fotografietalent in Nederland.Juryvoorzitter Alexandre Furtado Melville en juryleden Juul Hondius en Vincent van Velsen selecteerden vijf fotografische afstudeerwerken voor het Steenbergen Stipendium 2022. De volgende vijf studenten van diverse Nederlandse kunstacademies zijn genomineerd: Sebastiaan Boot (St. Joost), Romina Koopman (Gerrit Rietveld Academie), Roze Meike (Willem de Kooning Academie), Mandy Nijhof (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Amy Opstal (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten). Later dit jaar wordt de winnaar bekend. Ben je benieuwd naar de afstudeerwerken van de genomineerden? Kijk dan op onze website voor een voorproefje.

Klik hier voor meer info
Buddhabeelden op de bank © Jan Dirk van der Burg

Typisch Nederland volgens ons

De tentoonstelling Typisch Nederland van Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg toont op een droogkomische en unieke manier de Nederlandse alledaagsheid. Van alle dingen, die typerend zijn voor Nederland, is misschien wel de behoefte om zelf te vinden wat typisch Nederland is het grootst. Tijdens het maakproces van de serie zijn nog nooit zo veel tips en aanvullingen aangedragen die begonnen met de zin ‘Weet je wat óók zo typisch Nederland is?’ En daarom is deze tentoonstelling niet compleet zonder jouw bijdrage. Plaats een foto op Instagram met de hashtag #TypischNederland en tag het Instagram-account @typischnederlandvolgensons dan voegt Jan Dirk het beeld toe aan de tentoonstelling. Vul jij met jouw foto of fotoserie de tentoonstelling aan?
Eregalerij PLUS #19: Carel van Hees 

Podcastliefhebbers opgelet! Vanaf zondag 21 augustus staat er weer een nieuwe aflevering van de Eregalerij PLUS podcast online. Dit keer is fotograaf Carel van Hees te gast. Hij gaat in gesprek met Bahram Sadeghi. Tijdens deze aflevering bespreken zij onder andere zijn werk Remy & Suzy, Geerlandthofschool, Rotterdam uit 1997, dat is opgenomen in de Eregalerij van de Nederlandse fotografie. Ook bespreken zij twee afbeeldingen die bezoekers van het Nederlands Fotomuseum hebben toegevoegd aan de Eregalerij.

Wil je meer weten over fotograaf Carel van Hees en zijn werk? Luister dan vanaf zondag 21 augustus naar de Eregalerij PLUS podcast op Spotify of YouTube!

Klik hier om Eregalerij PLUS #19 te beluisteren
Archive Dive #9: Werner Mantz

In de serie Archive Dive halen hoofd Collectie Martijn van den Broek en restaurator Katrin Pietsch bijzondere collectiestukken uit het depot van het museum. Ze wijzen je op details die je zelf wellicht over het hoofd ziet en vertellen je het verhaal achter de foto. In Archive Dive #9 vertelt restaurator Katrin Pietsch hoe zij een deel van de foto's met brandschade uit het archief van Werner Mantz heeft weten te redden.

Van 25 september 2022 t/m 26 februari 2023 is in het Bonnefantenmuseum in Maastricht de eerste overzichtstentoonstelling ooit te zien van het werk van de in Duitsland geboren topfotograaf Werner Mantz: Werner Mantz: The Perfect Eye. Deze tentoonstelling is samengesteld door curator Frits Gierstberg van het Nederlands Fotomuseum. Er zijn vele werken uit de Collectie van het fotomuseum te zien. 

Klik hier om Archive Dive #9 te bekijken
Verkopers van lelietjes van dalen, 1 mei, Gare de Lyon, Paris mortel, 1963 © Johan van der Keuken
Verwacht in het Nederlands Fotomuseum
Wie bepaalt mijn identiteit? Boeklancering Verbeelding en panelgesprek
16 sep. 2022

Johan van der Keuken
8 okt. 2022 t/m 5 feb. 2023

Steenbergen Stipendium 2022
11 nov. 2022 t/m 8 jan. 2023
Claudia Heinermann
21 jan. t/m 10 apr. 2023 

Sanja Marušić
18 feb. t/m ma 29 mei 2023
 
Statendam 1 (Wilhelminapier), 3072 AR Rotterdam
di. t/m  zo. 11 - 17 uur

nederlandsfotomuseum.nl 
Facebook
Instagram
Twitter
LinkedIn
YouTube
Copyright © 2022 Nederlands Fotomuseum, All rights reserved.

Je kan hier je gegevens aanpassen of jezelf uitschrijven