Cobra Museum nieuwsbrief
oktober 2020

#nieuw #surrealist #gender

Net geopend: het leven en werk van Claude Cahun

Voor het eerst in Nederland is het werk van de bijzondere Franse kunstenaar, activist en schrijver Claude Cahun (1894-1954) te bewonderen. Haar opmerkelijke oeuvre bleef lange tijd onbekend voor het brede publiek, maar voor mensen als David Bowie en bekende fotografen Cindy Sherman en Nan Goldin is zij een inspiratiebron geweest. 

Conservator Julia Steenhuisen: ‘Het is niet alleen Cahuns werk dat nog steeds intrigeert, ook haar kritische blik en levenshouding zullen voor velen inspirerend zijn. Zo sprak Cahun zich uit over het hebben van homoseksuele relaties in de jaren 10 in Parijs – destijds veel minder publiekelijk toegestaan - en waagde ze haar leven in het verzet tegen de nazi’s op Jersey. Bijzonder aan de foto’s van Cahun is dat ze zichzelf in verschillende rollen portretteerde en je haar op elke foto opnieuw leert kennen, eigenlijk krijg je nooit echt vat op haar. Hierdoor blijft ze boeien.’ 

Nieuwsgierig? Lees hier meer.

#lancering #kwetsbaren #inclusie

Openstelling speciaal voor kwetsbaren

Vanaf maandag 26 oktober opent het Cobra Museum van Moderne Kunst speciaal haar deuren voor kwetsbare groepen. Gedurende deze wekelijkse openstelling kunnen bezoekers een gratis rondleiding bijwonen en elkaar ontmoeten.

Open en gastvrij voor iedereen
Tijdens de corona-crisis van groot belang om extra aandacht te hebben voor de kwetsbare groepen in onze samenleving. Met de speciale openstelling wil het Cobra Museum hen in een veilige omgeving verwelkomen en hen de kans geven om elkaar te ontmoeten. Om veilig bezoek te waarborgen laat het museum tijdens de speciale openstelling minder bezoekers toe dan tijdens reguliere openingstijden. De speciale openstelling is mede mogelijk gemaakt door een genereuze bijdrage van het Kickstart Cultuurfonds. 

Klik hier voor meer informatie. 

Praktische informatie
Ook voor de speciale openstelling is reserveren verplicht. Reserveer hier

Wist je dat?
De Museumplusbus niet meer naar musea rijdt maar naar zorghuizen toegaat met Topstukken en een expert? Ook een werk uit onze collectie is mee op tour. 

#jubileum #museum #feest 

25 jaar Cobra Museum van Moderne Kunst!

Het Cobra Museum is binnenkort jarig, hoera! Op zondag 8 november vieren wij ons 25-jarig jubileum. Dat willen we natuurlijk graag met onze bezoekers vieren, dus het museum is deze hele dag gratis toegankelijk voor iedereen. Onze conservatoren geven gratis rondleidingen en kinderen en volwassenen die graag creatief bezig willen zijn kunnen de hele dag terecht bij Atelier CoBrA. 

Wilt u samen met ons feest vieren? Vergeet dan niet om van te voren een gratis kaartje te reserveren voor deze dag. Ook voor deelname aan de rondleidingen is het verplicht om een gratis kaartje te reserveren. Vanwege de corona-maatregelen is er beperkte capaciteit, dus boek snel een kaartje want op=op! Reserveer uw gratis ticket(s) via deze link

Bezoek onze website voor meer informatie.

#cobra #magazine 

Het nieuwe Cobra Magazine komt eraan!

Op dit moment werken we hard aan een nieuwe editie. Met volop nieuws en verdieping op ons programma. Voor deze editie ging directeur Lillian Bóza in gesprek met Marijn van Ballegooijen, wethouder van gemeente Amstelveen. Samen spraken zij over inclusie en gender in Amstelveen en lieten zich voor dit gesprek inspireren door de tentoonstelling over Claude Cahun.

Marijn van Ballegooijen: 'We moeten oog hebben voor elkaar, zeker ook voor mensen die het niet makkelijk hebben. Het is heel belangrijk om steeds weer in te zien, dat de strijd voor inclusie, gelijke behandeling en gelijke rechten, in zijn uiting verschilt maar in de kern dezelfde strijd is. Of je nu onbezorgd de straat over wil als transseksueel, of veilig je keppeltje of een hoofddoek wilt dragen.’ 

Vanaf 22 november ligt het nieuwe magazine in het museum en kun je het na je bezoek gratis meenemen.

Foto: Op International Coming Out Day hingen wethouder Van Ballegooijen en onze directeur de regenboogvlag uit. 

#cobramuseum

Laat je inspireren!




We zijn trots dat we na de prachtige en zeer goed ontvangen tentoonstelling This is Surrealism! onze bezoekers weer een rijk programma kunnen bieden met de tentoonstellingen Claude Cahun en Ben Cobra. Na een drukke op- en afbouwperiode kan de bezoeker zich weer in alle zalen laten inspireren. Binnen de aangescherpte corona maatregelen kunt u ons museum veilig (blijven) bezoeken.

Daarnaast zijn we erg blij dat we dankzij steun van het Kickstart Cultuurfonds op maandagen de deuren kunnen openen voor de kwetsbare bezoeker, zodat ook deze mensen in tijden van corona het museum kunnen bezoeken. 

Lillian Bóza, directeur

#BenCobra #manifest

Teken het nieuwe Cobra-Manifest

Aziz Bekkaoui en Arnon Grunberg presenteerden op de opening van Ben Cobra een nieuw manifest op een moment dat onze samenleving revolutionaire veranderingen doormaakt. ‘De geest van Cobra is springlevend en reden tot een hernieuwd manifest’, aldus Aziz Bekkaoui. 

Lees hier het manifest en onderteken het zelf via deze link.

#kunst

De rondleidingen zijn terug!

 

Het is weer mogelijk om rondleidingen bij ons te boeken! Het museum biedt verschillende rondleidingen aan. Ga in klein gezelschap de diepte in met een klassieke rondleiding of doe het net anders met een Slow Art Walk©.

Max. 4 personen. Kosten €50,- euro (excl. entree). Reserveren via activiteiten@cobra-museum.nl.

#shop #boeken

Cahun specials te koop in de shop!



Ter gelegenheid van de tentoonstelling over Claude Cahun is er een aantal mooie boeken over deze kunstenaar te koop in de museumshop, evenals boeken over o.a. gender en fotografie. Vergeet dus niet een kijkje te nemen na je bezoek!

#vriend #steun #doneer

Steun het museum


In de afgelopen maanden hebben we veel steun van ons publiek, partners en sponsoren mogen ontvangen. Deze steun is van onschatbare waarde.

Vanaf 75 euro per jaar kun je al vriendschap sluiten met het museum en steun je het museum, de collectie en het programma. Of je kunt vrijblijvend doneren via deze link. Met elke kleine donatie zijn we al geholpen!

Tentoonstellingsagenda


Onder de huid -
het leven en werk van Claude Cahun

nu te zien


Ben Cobra -
by Aziz Bekkaoui

nu te zien


Surrealisme & Cobra
t/m 17 januari 2021


In 2021:

Clandestien - de Pedro Slim Collectie 


Frida Kahlo & Diego Rivera

Tot ziens in het Cobra Museum!

Deze nieuwsbrief verschijnt 10 x per jaar. Je hebt je opgegegeven om deze nieuwsbrief te ontvangen.
Copyright foto's ©  Cobra Museum voor Moderne Kunst, © Pictoright, Raymond van Zessen, Matthijs Immink, Peter Tijhuis, 
Ons correspondentieadres is info@cobra-museum.nl. Wil je je email adres veranderen of deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Update je voorkeuren of schrijf je uit.

© Cobra Museum voor Moderne Kunst 2020
Twitter Twitter
Facebook Facebook
Instagram Instagram