Steeds weer giftige stoffen in ons eten, toezichthouder faalt
Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Beste foodwatcher,

 

Ik maak me grote zorgen over de veiligheid van ons voedsel. Zonder dat we het weten, krijgen jij en ik allerlei schadelijke stoffen binnen – stoffen waartegen wetgeving ons zou moeten beschermen. Bedrijven, onze toezichthouder en zelfs de wetgever laten continu steken vallen, waardoor we bijvoorbeeld meer gevaarlijke bestrijdingsmiddelen en zware metalen binnenkrijgen dan goed voor ons is.

Doe mee!
Word donateur!

Op allerlei manieren belanden er schadelijke stoffen op ons bord. Sommige zijn van nature in het producten aanwezig of komen uit het grondwater waarin deze producten worden geteeld. Andere stoffen komen tijdens het productieproces in je voedsel terecht, zoals bestrijdingsmiddelen en minerale oliën uit de verpakkingen.

Voor sommige van schadelijke stoffen zijn (Europese) wettelijke normen vastgesteld: bedrijven zijn verplicht zich hieraan te houden. De NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, moet erop toezien dat dat ook echt gebeurt en dat jouw voedsel veilig is. Maar heel vaak gaat dat grondig mis.

Vind jij ook dat dat niet langer zo kan? Maak je sterk voor veilig voedsel en sluit je aan bij foodwatch.

Gebrekkige normen, gebrekkige handhaving

Steeds weer ontdekken wij gevallen waarin bedrijven de wet overtreden door voedsel te verkopen waarin méér vervuiling met schadelijke stoffen zit dan de wet toelaat. En vervolgens blijkt keer op keer dat de toezichthouder NVWA faalt: zij handhaaft onvoldoende of zelfs helemaal niet.  En ook de politiek faalt: voor veel soorten vervuiling van ons voedsel zijn er –onterecht – helemaal geen wettelijke limieten gesteld. Vaak ook blijken de wettelijke limieten onvoldoende streng om onze gezondheid echt te beschermen. Zelfs voor heel giftige stoffen, zoals arsenicum, zijn de wettelijke limieten vaak gespeend van elke logica. Zo is er bijvoorbeeld wel een norm voor hoeveel arsenicum in rijst en rijstwafels mag zitten, maar voor rijstdrank is die norm er niet. Dat is toch van de zotte?

foodwatch vindt het ontzettend belangrijk dat de veiligheid van ons voedsel scherp in de gaten wordt gehouden en dat jij, de consument, serieus wordt genomen. Wetgeving mag niet worden genegeerd! Voedsel moet veilig zijn, punt. Met jouw hulp houden wij de toezichthouder bij de les.

Wanneer ons voedsel vervuild blijkt te zijn met schadelijke stoffen dan horen die producten natuurlijk zo snel mogelijk uit de winkels gehaald te worden! Helaas gebeurt dat maar zelden: de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert slechts een heel beperkte hoeveelheid producten, en hanteert daarbij vaak ook nog eens heel hoge meetonzekerheidsmarges. Dus wanneer de wet voorschrijft dat er maximaal 0,01 mg van een schadelijk bestrijdingsmiddel op je fruit mag zitten, treedt de NVWA pas op wanneer je voedsel er twee keer zo veel keer mee vervuild is! Je voelt hem al aankomen: voedsel met te veel schadelijke stoffen blijft dus vaak gewoon in de winkels liggen en belandt bij jou op je bord. En zelfs al wordt een product uit de schappen gehaald, dan nog krijg je als consument meestal geen waarschuwing om het niet te consumeren als je het in de kast hebt staan!

Dat vind ik onacceptabel. Wanneer je een TV koopt die defect blijkt te zijn, dan mag je hem terugbrengen en krijg je je geld terug. Maar als je voedsel koopt, gelden er blijkbaar heel andere regels. Want als het voedsel in je winkelwagentje niet voldoet aan wettelijke normen (die notabene voor de volksgezondheid zijn gesteld!), dan heb je het maar te slikken. Je krijgt je geld niet terug, en zelfs als er iets grondig mis is met jouw eten krijg je het meestal niet eens te weten. Zowel de NVWA en bedrijven beschermen jou onvoldoende, terwijl jij die taak niet van hen kunt overnemen. Want jij kunt jezelf niet beschermen tegen die arseen in jouw rijst, die kwik in jouw vis of die bestrijdingsmiddelen op jouw gojibessen. En dát is pas écht kwalijk.

Vind je dit ook schandalig? Eis dan samen met foodwatch de veiligheid van ons voedsel. Sluit je aan bij de beweging, en word vandaag nog foodwatcher!

Supervervuild superfruit en illegale besmetting van babyvoedsel

We hebben recht op strenge normen die ons beschermen tegen alle schadelijke stoffen in ons voedsel. En waar deze normen er zijn, moeten ze streng worden nageleefd. Daarom doet foodwatch regelmatig onderzoek naar schadelijke stoffen in voedsel en dringen we bij de NVWA aan op scherpere controles. In de afgelopen maanden hebben we de toezichthouder tweemaal met de neus op de (giftige) feiten gedrukt:

Uit een steekproef onder gojibessen bleek 70 procent meer resten van bestrijdingsmiddelen te bevatten dan toegestaan – tot wel 55 keer de norm. De vervuiling was zo ernstig dat er meermaals sprake was van acuut gezondheidsrisico voor baby’s en kinderen. Maar de gojibessen zijn nooit uit de schappen gehaald en de toezichthouder heeft het publiek nooit voor dit supervervuilde superfruit gewaarschuwd. Gealarmeerd door het onderzoek van foodwatch riepen bezorgde Kamerleden de minister van Volksgezondheid op het matje. Die moest toegeven dat de NVWA grote steken had laten vallen. De NVWA moest direct gojibessen gaan testen. Dit leidde direct tot het uit de schappen halen van vervuilde gojibessen en een waarschuwing hierover aan andere Europese landen.

In rijstwafels en rijstebloem voor baby’s en peuters troffen wij te hoge concentraties anorganisch arsenicum aan. Veel rijstproducten zijn besmet met arsenicum, dat ernstige gezondheidsschade kan veroorzaken. Vanwege de giftigheid adviseert het Voedingscentrum al om rijstproducten niet dagelijks aan je baby te geven. Maar dit voedingsadvies is amper bekend en een producent als Bambix suggereert juist dat je “je kindje in de ochtend en in de avond” haar rijstproducten kan geven. Met de testresultaten tikten we de NVWA op de vingers. Die moest toegeven dat bedrijven hun verantwoordelijkheid om veilig voedsel op de markt te brengen onvoldoende naleven. De NVWA heeft ons toegezegd dat ze in januari (eindelijk!) babyvoeding zullen testen op anorganisch arsenicum.

En dat is een begin, maar dit zijn slechts twee voorbeelden. Onze onderzoeksresultaten geven onmiskenbaar aan – we hebben pas het topje van de ijsberg  blootgelegd.  Een nationale toezichthouder op voedselveiligheid hoort de wetten te handhaven die de veiligheid van ons voedsel bepalen. Worden die wetten overtreden? Dan moet de toezichthouder keihard optreden. De NVWA hoort niet de bedrijven die de wet overtreden te beschermen, maar op te komen voor jouw belang als consument!

Om te voorkomen dat schadelijke stoffen in ons voedsel terechtkomen, moet de druk op industrie, supermarkten en controlerende instanties nóg verder omhoog. Daarvoor is meer onafhankelijk onderzoek naar de veiligheid van jouw voedsel absoluut noodzakelijk! Help je ons mee? Word dan vandaag nog foodwatch donateur!

Jouw hulp is onmisbaar

Om ons voedsel veiliger te maken, zet foodwatch in op drie pijlers:

  • Strenge wettelijke normen die ons beschermen tegen álle schadelijke stoffen in ons voedsel en waarvoor geldt: bij twijfel (over de veiligheid), niet doen.
  • Een onafhankelijke toezichthouder met tanden die regelmatig controleert, bestaande normen goed handhaaft en effectieve boetes oplegt om herhaling te voorkomen.
  • Informatierecht voor consumenten. Worden wetten overtreden? Dan willen wij dat consumenten onmiddellijk op de hoogte worden gesteld. Want jij hebt het volste recht om ervoor te kiezen die vervuilde gojibessen te laten liggen, of je geld terug te vragen voor dat pak Bambix.

Met jouw hulp kunnen we hier vol op inzetten! Jouw bijdrage is onmisbaar, want de zakelijke belangen van de industrie zijn enorm. Zo nemen we het bijvoorbeeld op tegen de krachtige lobby van de beruchte multinational Monsanto vanwege hun bestrijdingsmiddel RoundUp (glyfosaat). Dit gif is niet alleen een potentieel gevaar voor onze gezondheid en de mensen die ermee werken, maar verziekt ook de landbouwgrond waarop het gebruikt wordt.

Hoe meer foodwatchers onze campagnes steunen, hoe krachtiger ons tegengeluid. Doe daarom een bijdrage aan onze campagnes! Zo maken we samen ons voedsel veiliger en kunnen we met een gerust hart smakelijk eten. Mogen we op je rekenen?

Met vriendelijke groet,

Ilse Griek,
Directeur foodwatch Nederland

P.S. Onze druk heeft effect en word door de toezichthouder gevoeld.  De NVWA noemt ons onderzoek een ‘een signaal dat de NVWA zal meenemen in haar toezicht’, en laat weten dat het erop duidt ‘dat bedrijven de verantwoordelijkheid niet altijd voldoende nemen’. Geef daarom vandaag nog een bijdrage, dan kunnen wij de druk nóg verder opvoeren!

Twitter Facebook LinkedIn
Privacybeleid  |  Nieuwsbrief aanbevelen  |  Afmelden
NL43 TRIO 0390 3757 64