Normen voor vervuiling vis met gevaarlijk kwik toch niet versoepeld
Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Beste foodwatcher,

Na jarenlang actievoeren, met steun van bijna 80.000 bezorgde burgers zoals jij, hebben we een belangrijk succes geboekt! De voedselveiligheidsnormen voor de maximale vervuiling van vis met kwik worden uiteindelijk toch niet versoepeld. Dat is goed nieuws voor onze gezondheid. 

Milieuvervuiling op ons bord

Er ligt letterlijk een groot milieuprobleem op je bord als je weleens een vis zoals zwaardvis, tonijn en makreel eet. Deze vissoorten bevatten namelijk vaak hoge gehaltes giftig kwik. Kwik is een zwaar metaal dat zeer giftig is voor de mens. Het komt bijvoorbeeld door de uitstoot van kolencentrales en door chemische bestrijdingsmiddelen in de lucht, bodem en het oppervlaktewater terecht. Uiteindelijk komt dit zware metaal zo in zee, waar vissen dit opnemen in hun weefsel. Zeker bij roofvissen, die zich aan het eind van de voedselketen bevinden, hoopt dit kwik zich op tot risicovolle hoeveelheden. Wanneer mensen die vissen eten, worden ze dus ook blootgesteld aan deze gevaarlijke stof.

En dat kan zeer schadelijk zijn voor je gezondheid. Kwik kan de ontwikkeling van foetussen beschadigen, zenuwschade bij volwassenen veroorzaken en het immuunsysteem aantasten. Het eten van bepaalde vissoorten zoals tonijn, paling, makreel, snoek en zwaardvis wordt door het Voedingscentrum al afgeraden aan zwangere vrouwen.

Economisch gewin ten koste van onze gezondheid

Maar in plaats van het milieuprobleem aan te pakken, dreigde Europa om jouw gezondheid op te laten draaien voor de kwikvervuiling. De Europese Commissie stelde in 2015 voor om het maximaal toegestane kwikgehalte voor roofvissen te verdubbelen: van één tot twee milligram per kilogram vis.

Zo zou de visserijsector grotere hoeveelheden van zijn verontreinigde vangst legaal op de markt kunnen brengen. Uit studies van de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) bleek dat in 2015 al ongeveer de helft van de vangst van vissen zoals zwaardvis en tonijn aanzienlijk meer kwik bevatte dan de wettelijk norm toestond, en dus niet verkocht mocht worden.

Er werd hard gelobbyd om de grenswaarden – bedoeld om jou en mij te beschermen – te versoepelen om zwaar vervuilde vis tóch te kunnen verkopen. Maar na een jarenlange strijd tussen de economische belangen van de visindustrie enerzijds en het publieke belang van een goede volksgezondheid anderzijds, heeft de Europese Commissie bij gebrek aan steun nu dan eindelijk dat ongezonde voorstel ingetrokken. De maximale kwikgehalten voor sommige vissoorten zijn namelijk al aanzienlijk hoger dan voor andere voedingsmiddelen. Verdere versoepeling van de grenswaarden zou absoluut onverantwoord zijn geweest, aangezien zwangere vrouwen en met name jonge kinderen juist veel consequenter tegen dit zware metaal moeten worden beschermd.

Milieuvervuiling nu aanpakken

We zijn heel opgelucht dat de verdere versoepeling van de grenswaarden voor kwik nu van tafel is. Maar er is veel meer actie nodig om de vervuiling van ons milieu én daarmee ons voedsel tegen te gaan. De Europese Unie had natuurlijk niet eens mogen voorstellen om onze veiligheidsnormen te versoepelen, maar gewoon moeten inzetten op een forse vermindering van de vervuiling van ons milieu. Dát is de oorzaak van het probleem, en een veel gezondere oplossing! De EU moet alles doen wat in haar vermogen ligt om blootstelling aan dit giftige metaal te verminderen, door bestrijdingsmiddelen met zware metalen te verbieden en kwikemissies van kolencentrales een halt toe te roepen.

We zullen ze daar zeker toe blijven aanzetten, én we zullen dit soort voorstellen voor versoepeling van onze voedselveiligheidsstandaarden scherp in de gaten blijven houden. Want dit is zeker niet het enige voorbeeld waarbij het voorzorgbeginsel – dat onze gezondheid en ons milieu voorrang geeft boven economisch gewin – ruw aan de kant geschoven dreigde te worden.

Ik dank je hartelijk voor je steun en betrokkenheid bij onze acties, en ben blij dat ik dit succes met je kan delen!

Wil je meer acties van ons steunen? Klik dan hier voor al onze lopende campagnes.

Twitter Facebook LinkedIn

Met vriendelijke groet,

Corinne Cornelisse
Campaigner

P.S. Hoe meer medestanders, hoe groter onze kans op nog meer successen! Als je daar ook als donateur aan wilt meehelpen, is je steun meer dan welkom!

Privacybeleid  |  Nieuwsbrief aanbevelen  |  Afmelden
NL43 TRIO 0390 3757 64