| The Next Step in Voedingszorg Meer dan 100 professionals, van 30 zorginstellingen en -organisaties uit heel Nederland werden uitgedaagd om ‘The next step’ in voedingszorg te zetten: in de eigen organisatie én in het voedingszorgnetwerk. Verslag 2e Seminar Goede Voeding in de Zorg >>>> | |
|
|
| VoedingNederland2018 Prof. Kees de Graaf, dagvoorzitter, stipte op VoedingNederland de onbalans in Eetprikkels aan: ‘Er zijn teveel prikkels die ons stimuleren te eten en te weinig die ons doen stoppen.' VoedingNederland bracht wetenschap en praktijk samen op dit thema. Verslag VoedingNederland2018 >>>> |
|
|
|
| Inzet Eetscore in transmurale Voedingszorg De Eetscore kan voedingspatronen inzichtelijk en bespreekbaar maken in de transmurale zorgpraktijk. De Alliantie Voeding in de Zorg start een project om de inzet van de Eetscore in de transmurale zorg te realiseren en zo een gezonder eetpatroon te bevorderen bij mensen met een chronische ziekte. ZonMw ondersteunt het project via het programma ‘Kwaliteit van Zorg: Ondersteuning Kwaliteitsinstituut'. Meer lezen >>>> |
|
|
Minister Schouten in Regio Food Valley Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bezocht maandag 12 maart regio FoodValley. De middag was gevuld met een Foodtour door de Regio. In de avond vond een debat over actuele voedselthema’s plaats. Namens de Alliantie Voeding in de Zorg was Tom van Loenhout, Cardioloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei, deze dag aanwezig. Meer lezen >>>> |
|
|
Drankenwijzer fosfaten Diëtisten van Ziekenhuis Gelderse Vallei en experts van Wageningen University & Research ontwikkelen een fosfaatwijzer-dranken voor nierpatiënten. Steeds meer voedingsmiddelen bevatten fosfaat-houdende additieven. Regelmatig is de hoeveelheid fosfaat beduidend hoger dan dat in de officiële voedingsmiddelentabel (NEVO) staat. Veel gebruikte (fris)dranken zullen worden geanalyseerd op fosfaat. Door de resultaten toe te passen in een drankenwijzer, kunnen nierpatiënten straks makkelijker een goede keus maken. Meer lezen >>>> |
|
|
Voedingsconcept Geeft KRacht Feestlijke inroduceerde Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg het nieuwe voedingsconcept Geeft KRacht. In de concept ontwikkeling is samengewerkt met o.a. de Alliantie Voeding en het Topsportrestaurant van Sportcentrum Papendal. Studenten van Wageningen University & Research leverden advies. Op het jaarlijkse seminar Goede Voeding in de Zorg op 22 maart lichtte MRC Aardenburg het nieuwe voedingsconcept toe. Meer lezen >>>> |
|
|
Agenda 29 MRT Rijnstate Research Rounds, interne onderzoeksbijeenkomst 3 APR Strategisch Beraad 'Naar voeding-op-maat in de Zorg door Alliantie Voeding ism Raad voor Volksgezondheid en Samenleving' in World Food Centre-terrein / Akoesticum, Ede 3 APR Sensory perception & food preference: The role of context, cursus, VLAG / Wageningen UR 6 APR 7e Arts & Voeding Congres,Jaarbeurs Utrecht 9 APR Verdediging Proefschrift 'Slow Down! Exploring opportunities for reducing eating rate' door Janet de Boer aan Wageningen University 16 APR Publiekslezing Voeding, Sport en Bewegen door Wageningen University. 17 APR Seminar gezonde leeftstijl effectief stimuleren, Wageningen Academy, Wageningen 19 APR Start-Up Delta Summit door Provincie Gelderland 22 MEI Congres Diagnose Voeding & Gezondheid, Media Plaza Utrecht 30 MEI Food, Health & Technology Event, Achmea Congrescentrum , Zeist 14 JUN Belgische delegatie ism PSPS consultants bezoekt Alliantie Voeding en Regio Food Valley 22-23 JUN Symposium 'Food for Future' - 100 years WUR, Wageningen |
|
|
Voedingsadvies voor bariatrische patiënten Onderzoekers en chirurgen van Vitalys/Rijnstate hebben de handen ineengeslagen met experts van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research. Samen gaan ze de voedingsinname bij bariatrische patiënten onderzoeken. Eind 2017 ontvingen zij een startsubsidie van 5000 euro tijdens de wetenschapsavond van de Alliantie Voeding in de Zorg. Meer lezen >>>> |
|
|
Sportinnovator-centrum Nutritional Status & Health van start Het samenwerkingsverband van Wageningen University & Research en Ziekenhuis Gelderse Vallei is, tijdens het Sportinnovator Event XL in Den Haag, erkend als centrum in het sportinnovator-ecosysteem. Deze erkenning resulteert in de start van het Sportinnovator-centrum Nutritional Status & Health. In dit centrum bundelen beide organisaties hun expertise van voedingswetenschap, slaapkennis, gezondheid en sportgeneeskunde voor optimale sportbelastbaarheid. Meer lezen >>>> |
|
|
Subsidieregeling Sport en Innovatie Provincie Gelderland steunt innovaties op sport, voeding en gezondheid met subsidie en netwerk. Op 1 februari werd de subsidieregeling Sport en Innovatie in Ede officieel geopend. Sportgedeputeerde Jan Markink, Menrike Menkveld van de Alliantie Voeding, paralympisch skiër Anna Jochemsen en Jeroen Wouters van Eat2Move verrichtten samen de openingshandeling. Meer lezen >>>> |
|
|
Rapport 4-Daagse-onderzoek In de zomer van 2017 heeft de afdeling Fysiologie van het Radboudumc in samenwerking met Eat2Move, Ziekenhuis Gelderse Vallei en de Wageningen Universiteit het jaarlijkse inspanninsonderzoek uitgevoerd tijdens de 101ste editie van de Nijmeegse Vierdaagse. Inmiddels is het onderzoeksrapport verschenen dat de voorlopige resultaten beschrijft. Meer lezen >>>> |
|
|
Streekproducten voor de patiënten Sinds maart serveert Ziekenhuis Gelderse Vallei vlees en eieren van boeren uit de regio. Dit gebeurt in samenwerking met coöperatie Boerenhart, leverancier van ambachtelijke streekproducten. Meer lezen >>>> |
|
|
Publicaties Maintenance interventions in overweight or obese children: a systematic review and meta-analysis Lezen >>>> Select skeletal muscle mRNAs related to exercise adaptation are minimally affected by different pre-exercise meals that differ in macronutrient profile Lezen >>>> An even distribution of protein intake daily promotes protein adequacy but does not influence nutritional status in institutionalized elderly Lezen >>>> Dairy product consumption is associated with pre-diabetes and newly diagnosed type 2 diabetes in the Lifelines Cohort Study Lezen >>>> The role of smell, taste, flavour and texture cues in the identification of vegetables Lezen>>>> Reuk- en smaakveranderingen bij kankerpatienten - de invloed op voedingsstatus, smaakbeleving en kwaliteit van leven. Lezen >>>> |
|
In het nieuws Ziekenhuis helpt patiënten met kanker ook thuis gevarieerd te eten - via Ziekenhuis Gelderse Vallei, februari 2018 Lezen >>>> Gezonde voeding op maat als motor van succes - via Wageningen UR, februari 2018 Lezen >>>> Lectoraat Zorg voor Voeding en Gezondheid gestart aan CHE - via CHE, januari 2018 Lezen >>>> Interview met Pim Knuiman, Eat2Move praktijkonderzoeker 'Optimal timing of nutrient intake to improve exercise recovery and adaptation in concurrent training' - via Eat2Move, februari 2018 Lezen >>>> De winst van gezonde voeding - via Skipr magazine 2017 Lezen >>>> Invloeden van reuk- en smaakveranderingen op eetgedrag van kankerpatiënten - via Wageningen UR, februari 2018 Lezen>>>> |
|
|
De Alliantie Voeding in de Zorg maakt wetenschappelijk inzichten over voeding en bewegen persoonlijk toepasbaar in de zorg. We brengen wetenschap, zorgpraktijk, overheden en bedrijven samen. Zo dragen we bij aan gezondheid. |
|
|
|
|