Voor ieder wat wils

Naast dat u in het Park kunt genieten van de prachtige natuur,  kunt u ondertussen ook weer naar het Kröller-Müller Museum, het Museonder en Jachthuis Sint Hubertus. Ook het Parkrestaurant is geopend voor een heerlijke lunch, borrel, diner of kop koffie met wat lekkers. Dankzij de versoepelingen is er steeds meer mogelijk. Bekijk onze agenda voor activiteiten als de populaire Kindernachtsafari’s, wandel- en fietsexcursies, theatervoorstellingen door Theater de Plaats en het Vreemde Vogels familieconcert.

Achter de schermen wordt gewerkt aan de organisatie van de Hoge Veluwe Wandeldag, de Hoge Veluwe Loop en het NK Burlen komend najaar. Inschrijven is voor alle drie deze evenementen al mogelijk! Uiteraard organiseren we alles zo veilig mogelijk voor onze bezoekers en collega's. Klik hier voor onze actuele coronamaatregelen. 
 
We kijken er naar uit u te zien en verheugen ons op een gezellige en actieve zomer.  

Blog van boswachter Henk Ruseler

Bij hoge uitzondering draag ik deze column op aan alle hulpboswachters van de kindersafarikampen, in het bijzonder aan Henny en Leida, mijn steun en toeverlaat van het eerste uur. Zonder hen allen, was en is het onmogelijk deze activiteit te organiseren.

"Papa, mama, het was prachtig, ik ben zelfs aan het keten geweest in de tent!" Dat was de uitroep van Marcel, toen hij vele jaren geleden na afloop van de Hoge Veluwe Kindersafari afrende op zijn ouders, die hem bij de ingang Hoenderloo stonden op te wachten.
LEES VERDER

2021: het jaar van de moeflon

In 2021 is het 100 jaar geleden dat Anton Kröller een groep moeflons uitzette op De Hoge Veluwe. Op dit moment leven er in het Park ruim tweehonderd exemplaren. Wilt u deze nuttige schapen met eigen ogen zien? Loop dan de nieuwe wandelroute van Het Nationale Park De Hoge Veluwe en IVN Natuureducatie. Met een beetje geluk vangt u een glimp van deze schuwe dieren op. Of bekijk een opgezette moeflon van dichtbij in het Museonder. Verder staat er langs de Belevingsroute, naast het Museonder, een levensgroot standbeeld van een moeflonram. In de Parkwinkel vindt u onze schattige moeflon-knuffels, een ideaal souvenir. Online moeflons kijken kan via het fotoproject Snapshot Hoge Veluwe. Kortom, de kans om een moeflon te zien was nog nooit zo groot.
Lees meer over het moeflonjaar

Nieuwe orchidee ontdekt in het Park

Orchideeën zijn een populaire kamerplant, maar ze komen ook in het wild voor. In 2019 is in het Park een nieuwe soort ontdekt. Deze plant is onlangs officieel beschreven en voorzien van de prachtige naam Epipactis veluwensis, oftewel Veluwse wespenorchis. Anders dan de naam doet vermoeden komt de soort niet uitsluitend op De Hoge Veluwe voor. Ook in Drenthe wordt ze gevonden op een aantal locaties en naar alle waarschijnlijkheid komt ze ook op andere plaatsen op de Veluwe voor. Omdat ze als eerste op De Hoge Veluwe werd gevonden is ze echter wel vernoemd naar het Park, een hele eer!

Het is een kleine orchidee van het geslacht Epipactis die met zijn maximaal 30 cm lengte makkelijk over het hoofd wordt gezien. De plant is slank en sierlijk met kleine, wijd geopende bloemen die eind juli bloeien. 

De Veluwse wespenorchis heeft een grote voorkeur voor sterk beschaduwde plekken in donkere loofbossen met weinig ondergroei zoals bijvoorbeeld in beukenbossen en langs beukenlanen, maar ook in gemengde eikenbossen. Ze wordt gevonden nabij oude bomen en vaak in de nabijheid van puin of wegen, dat voor een meer basische humuslaag zorgt. Lees hier meer over de Veluwse wespenorchis en andere planten in het Park. 

Heeft u zin in een grappig experiment? Klop dan eens een stofzuigerzak uit boven een bak met potgrond. De kans is niet eens zo heel klein dat er een orchidee in ontkiemt. Het zaadje van een orchidee is namelijk zo groot als 1/500.000e van een aspirientje wordt daardoor makkelijk over grote afstanden door de wind getransporteerd. Het tot wasdom laten komen van een orchidee is dan weer een ander verhaal, misschien kunt u dat beter aan de natuur overlaten. 

Iets te vieren!

Na maanden thuis zitten is het weer tijd om lekker met elkaar te genieten in en van de natuur. Het Park Paviljoen (neem alvast een kijkje) is een unieke locatie om uw verjaardag of huwelijksjubileum te vieren, of om bijvoorbeeld uw familiedag te organiseren. De ontvangstruimtes bieden genoeg ruimte om elkaar te ontmoeten, daarbij houden wij uiteraard rekening met de RIVM richtlijnen. Ons team bezorgt u graag een onvergetelijke dag in het Park, volledig naar uw wensen.
Lees meer 

Uitgelicht

Rode Lijstsoorten gevonden op pleegakkers in het Park

Dit jaar is het derde seizoen dat we in het Park werken met zogenaamde pleegakkers, die jaarlijks worden ingezaaid met akkerkruiden en gewassen die vroeger in deze streken voorkwamen. En met goed resultaat! Er zijn bij controle dit jaar wel elf Rode Lijst soorten ontdekt, waaronder korensla, viltkruid en dreps.
Lees verder

Waar ik mijn hart aan ophang

Vier acteurs en een koor pogen 9, 10 en 11 juli bij Jachthuis Sint Hubertus in het gedachtegoed van Helene Kröller-Müller een ode te brengen aan de kunst. Waar ik mijn hart aan ophang is een voorstelling door Theater De Plaats over een bijzondere vrouw die liever tegen haar schilderijen praatte dan tegen mensen van vlees en bloed. De voorstellingen zijn al bijna uitverkocht, wees er snel bij!
Lees meer en bestel kaarten 

Ongedwongen kamperen

In Het Nationale Park De Hoge Veluwe ligt een prachtig kampeerterrein voor de ware natuurliefhebber. De camping, met plaatsen voor tenten, caravans en campers, is jaarlijks geopend van begin april tot eind oktober. Reserveren is niet mogelijk. Hiermee voorkomen we dat de camping maanden van tevoren al helemaal vol geboekt is, en maakt iedereen dagelijks kans op een plekje. Tip: kom buiten de weekenden en schoolvakanties, dan is er vaak nog volop ruimte.

Nieuwe ruiterkaart

Net als Park-stichters Anton en Helene Kröller-Müller dat zo graag deden, kunt ook u De Hoge Veluwe ontdekken vanaf de rug van een paard. Wanneer u met uw paard het Park betreedt, betaalt u naast uw eigen entree een toeslag voor uw paard. U krijgt dan een ruiterkaart met daarop een ruiterpadenstelsel met 13 knooppunten. Lees meer 

Veiligheid voorop 

De Hoge Veluwe is toegankelijk voor wandelaars, fietsers, automobilisten en ruiters. Hoe zorg je ervoor dat al deze bezoekers prettig en veilig binnenkomen? Bij entree Otterlo is onlangs nieuwe belijning en bebording aangebracht. Dit zorgt voor een veiliger entree waar de verschillende verkeersstromen soepel kunnen passeren. Heeft u het al gezien?

Parkrestaurant 

Geniet in het restaurant of op het terras van een lekker gebakje, borrel, lunch of diner. Wat dacht u bijvoorbeeld van geitenkaas met structuren van biet, aceto, geroosterde noten en couscous? Vanaf nu is er ook een driegangen keuzemenu, uiteraard zijn alle gerechten ook los te bestellen. 
Lees meer

Witte Fietsen en fietsverhuur

Vanwege de werkzaamheden aan de rijwielherstelplaats worden er van 1 mei tot 1 november geen speciale fietsen verhuurd. De gratis Witte Fietsen blijven wel beschikbaar: er staan dagelijks 1800 exemplaren klaar voor u. Deze fietsen staan niet op slot, u kunt ze gewoon lenen en weer terugzetten bij één van de stallingen in het Park.

Proef De Hoge Veluwe

Sinds kort verkrijgbaar in het Parkrestaurant en de Parkwinkel: handgemaakte Hoge Veluwe bonbons van Grand Pasteur Hilvers. De beste chocolade wordt verwerkt met Douglas dennennaalden afkomstig uit Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Beleef De Hoge Veluwe met al uw zintuigen.

Vriend worden

Wilt u het Park steunen? Overweeg dan om Vriend te worden. Dat kan al vanaf 200 euro per jaar. Deze vriendschap is wederkerig; daarom heeft een Vriend recht op een aantal mooie privileges, waaronder een gratis Jaarkaart met auto.
Lees meer

Ontdek het Park  •  Bezoek het Park  •  Agenda   
Webshop  •  Steun ons

Blijf elke dag op de hoogte en volg ons op social media:
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
© 2021 – Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe