Grant Thornton Actueel - Vraag op tijd btw terug op vorderingen van vóór 2017
Grant Thornton Actueel, 21/12/17
Organisaties begeleiden bij het realiseren van groeiambities, dat is waar Grant Thornton voor staat. Via de Grant Thornton Actueel brengen wij u iedere twee weken nieuwe (internationale) inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering en strategie.

Vraag op tijd btw terug op vorderingen van vóór 2017

Ronald Bergenhenegouwen  |  Btw-adviseur
Als ondernemer draagt u btw af over uw netto-omzet. Op het moment dat u een factuur uitreikt, wordt de overeenkomstige netto-omzet gerapporteerd in de btw-aangifte. Het komt geregeld voor dat u btw afdraagt die u feitelijk nog niet heeft ontvangen van uw klant. Als blijkt dat uw klant niet meer gaat betalen, wilt u vanzelfsprekend die btw terugvragen. Sinds 1 januari 2017 is het eenvoudiger om de btw op oninbare voorderingen terug te vragen. U kunt vanaf die datum de btw terugvragen op vorderingen uiterlijk één jaar na het verstrijken van de uiterste betaaldatum die u heeft afgesproken met uw klant.

Lees verder

Btw compliance: informatieverstrekking blijft toenemen

Bob van der Steen  |  Director
Belastingdiensten binnen Europa vragen steeds meer informatie van bedrijven die in hun land voor de btw zijn geregistreerd en btw-aangiften moeten doen. Zij doen dit om fraude en misbruik beter op te sporen en zo de btw-inkomsten te verhogen. Maar werkt deze aanpak? Of leidt het tot onnodige kosten voor het bedrijfsleven?

Lees verder

Pas ik de WKR op de juiste manier toe?

John Boer  |  Senior tax manager
U past de WKR toch al goed toe? Nou ja, dat is maar zeer de vraag. In de meeste gevallen is de WKR op de één of andere manier 'in beeld', maar niet structureel ingebed in de administratie en de processen. U vraagt zich wellicht af, doe ik het goed, zijn de arbeidsvoorwaarden in orde en waar zitten de fiscale kansen als het gaat om de toepassing van de WKR?

Lees verder

Hoe kan ik me voorbereiden op een cyberincident?

Ludo Block  |  Director
U kunt niet alles voorkomen. Goed in staat zijn te reageren op een incident is minstens zo belangrijk. Zeker in de eerste 24 uur. We geven u drie tips voor een incident response plan.

Lees verder

Privacywetgeving: heb ik nou een jurist nodig of een hacker?

Björn Roskott  |  Senior manager
Op 25 mei 2018 wordt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht. Een Europese verordening over de bescherming van persoonsgegevens waar een hoop over te doen is. Maar wat staat daar nou eigenlijk in? In Artikel 5 staat: ‘persoonsgegevens moeten door het nemen van passende technische of organisatorische maatregelen op een dusdanige manier worden verwerkt dat een passende beveiliging ervan gewaarborgd is’. ‘Passende maatregelen’ voor een ‘passende beveiliging’. Aha.

Lees verder

‘Waar niet is ...’ Flarden uit de insolventie-onderzoekspraktijk

Mark Hoekstra  |  Partner
'Waar niet is, verliest de keizer zijn recht' is een Nederlandse zegswijze die bij uitstek van toepassing is op het werk van curator, zowel op de markt als op de boedel. Werken als curator in faillissementssituaties is een conjunctuurgevoelige kwestie. Lees interviews met meer dan 30 advocaten die werkzaam zijn als curator in de faillissementspraktijk. Download de publicatie: ‘Waar niet is...’ Flarden uit de insolventie-onderzoekspraktijk.

Lees verder

Ik wil mijn deskundige een beetje bijsturen. Mag dat?

Peter Schimmel  |  Partner
Om maar meteen het antwoord te geven: ja, dat mag, maar dat wil niet zeggen dat de deskundige daarmee akkoord gaat en of zijn beroepsregels daar ruimte voor geven. Daarom is het prettig als bijsturing niet nodig is.

Lees verder

AOW-franchise en maximaal pensioengevend loon 2018 bekend

Edzo Boven  |  Pensioenadviseur
De AOW-franchise 2018 alsmede het maximaal pensioengevend salaris zijn door de overheid bekend gemaakt. Bekijk het overzicht van de nieuwe AOW-bedragen.

Lees verder

Nieuwe salarisnormen voor kennismigranten in 2018

Iris Weber  |  Adviseur specialist tax
Elk jaar in december herziet de overheid de salarisnormen voor de ’Kennismigrantenregeling’ voor het daaropvolgende jaar. Deze nieuwe salarisnormen gelden per 1 januari 2018, zie hieronder een overzicht.

Lees verder

EU sluit akkoord met Verenigd Koninkrijk over Brexit

Bob van der Steen  |  Director
De Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk zijn het acht december eens geworden over de condities waaraan het Verenigd Koninkrijk bij uittreding uit de EU moet voldoen. Welke gevolgen heeft deze Brexit-deal voor ondernemers in de EU?

Lees verder

Nieuwe call-off voorraad regeling voor btw in Duitsland

Bob van der Steen  |  Director
Als u goederen opslaat bij uw toekomstige afnemer, maar die neemt pas van u af op een door hem te bepalen tijdstip, dan spreekt men vaak van 'call-off' voorraad. De levering vindt plaats op het moment dat de afnemer daadwerkelijk de beschikking over de goederen krijgt. Voor de btw zit er een aantal haken en ogen aan, vooral als uw 'call-off' voorraad in een andere EU-lidstaat ligt. De regeling in Duitsland verandert per 1 januari 2018 ingrijpend.

Lees verder



15 januari


 

Bouw & Vastgoed 'Blik op de toekomst' 

Spitsuurstudie | Gouda
Meld u aan



16 januari


 

Succesvol zakendoen over de grens voor Nederlandse en Duitse ondernemers 

Workshop | Mönchengladbach
Meld u aan
Bekijk alle evenementen



Publicaties


 



Internationale publicaties

 
Bekijk alle publicaties
Deel
Tweet
Deel
E-mail
© 2017 Grant Thornton Accountants en Adviseurs B.V., Grant Thornton Specialist Advisory Services B.V., Grant Thornton Forensic & Investigation Services B.V., Grant Thornton Expatriate Services B.V. en Grant Thornton Executives B.V.. Alle rechten voorbehouden.


Grant Thornton Accountants en Adviseurs B.V. · Flemingweg 10 · 2408 AV · Alphen aan den Rijn · Nederland

Heeft u vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Mail uw vraag naar info@nl.gt.com
Zijn uw gegevens gewijzigd? Pas uw profiel aan. · Afmelden voor deze nieuwsbrief