Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Vrouwenstrijd: een strijd zonder grenzen

8 maart: internationale vrouwendag! Elk jaar mogen wereldwijd vrouwen één dag met hun strijd naar buiten komen. Dan kunnen ze ook – voor de zoveelste keer – tonen dat ze hun strijd allang voeren binnen en buiten hun grenzen. Hoezo? Is hun strijd al niet lang gestreden, door onze moeders en grootmoeders? Feminisme is toch niet meer van deze tijd? Nog erger, in tijden van oorlogen zoals in Oekraïne en het Midden-Oosten, moeten vrouwen toch niet zeuren, omdat zij nog altijd de afwas moeten doen? Hoe moeten we reageren op dergelijke reacties op het werk, op straat, aan de universiteit, in het parlement?

Lees verder

Amper knippen of medische ingrepen als je bevalt met je eigen vroedvrouw

Op 8 maart, Vrouwendag, publiceert de Vlaamse Vereniging van Vroedvrouwen (VBOV) zijn jaarrapport 2022 over vroedvrouwgeleide bevallingen. De vroedvrouw is dé bewaker van het normale verloop van een bevalling. Dat bevestigt dit jaarrapport opnieuw.

Lees verder

VUB-kopstukkendebat over gendergelijkheid toont progressieve breuklijn met geïsoleerde N-VA

Ter ere van Internationale Vrouwendag vond op 7 maart een politiek kopstukkendebat plaats op de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Enkele citaten: “Als het om genderkwesties gaat voelen mannelijke politici zich spijtig genoeg nog steeds niet aangesproken”. "De 48-uur wachttijd? Weg ermee!" "Leerkrachten met een hoofddoek? Moet kunnen!"

Lees verder

Voorlopige VS-haven Biden cynische electorale stunt met negatieve gevolgen voor Gaza

Biden lanceert in zijn State of the Union het idee van een 'voorlopige' zeehaven voor de kust van Gaza. Die zal niets veranderen, het kan integendeel de situatie nog verergeren, want het is een excuus voor Israël om de landovergangen nog meer te blokkeren. Dit is een electorale stunt bedoeld voor pro-Palestijnse Democratische kiezers, de vraag is of ze zal lukken.

Lees verder

Waarom zou iemand zichzelf doden om een oorlog te stoppen?

Zes jaar geleden, in 2018, schreef gepensioneerd VS-kolonel Ann Wright een artikel met dezelfde vraag als in de titel van dit artikel in 2024. Zij stelt de vragen die de politieke elite en mainstream media in de VS en daarbuiten weigeren te stellen. De vraag stellen is ze beantwoorden.

Lees verder

Extreemrechts heeft geen recht op zendtijd

In Duitsland neemt het straatprotest tegen extreemrechts toe. Volgens de actievoerders is er een duidelijk verband tussen het electoraal succes van extreemrechts en de manier waarop de grote Duitse media al jaren een forum bieden aan extreemrechtse personen en hun gedachtegoed. Ze kijken met verbazing hoe de media in Luxemburg en in het zuiden van België dat net niet deden en daar extreemrechts hebben afgeblokt.

Lees verder

Tijd om de overheid te activeren. Oppoetsen, dat armoedig dienstencheque-werknemersstatuut!

Op deze internationale strijddag  internationale strijddag voor vrouwenrechten vraagt Furia aandacht voor de werknemers (voor 98% vrouwen) in de sector van de dienstencheques.

Lees verder

Belgische ministers tegen deelname Israël aan Eurovisiesongfestival

Vlaams minister van Media, Benjamin Dalle (CD&V), en minister van Cultuur van de Franse Gemeenschap, Bénédicte Linard (Groen/Ecolo), zijn het erover eens: Israël moet worden uitgesloten van het Eurovisiesongfestival.

Lees verder

N-VA woonbeleid 'faalt' niet, het is doelbewust asociaal

Terwijl er meer mensen op een wachtlijst staan dan dat er sociale woningen zijn, verklaart minister Diependaele (N-VA) dat het “geen ambitie is van de Vlaamse overheid om zo veel mogelijk sociale woningen te bouwen.

Lees verder

Koen Mortier over ‘Skunk’: “Ik wil beletten dat mensen wegkijken”

Cinema als wake-up call. Daarmee blijft Koen Mortier tegen de stroom oproeien. Met zijn debuut ‘Ex Drummer’ wou Mortier “de kijker ‘pissed’ maken”. Met ‘Skunk’ wil hij beletten dat we de andere kant opkijken. Het is een film die de cineast, na het lezen van Geert Taghons genadeloos portret van ‘een destructief leven’, moest maken. Omdat de extreem gewelddadige wereld van mishandelde en misbruikte jongeren te vaak buiten beeld blijft. Omdat de realiteit hier brutaler en harder is dan fictie. En omdat inleving begint met zichtbaar maken en met kijken.

Lees verder

De New York Times en BBC-Panorama: betrouwbare bronnen van informatie?

Grote mediabedrijven die al lang bestaan als de New York Times en de BBC zijn per definitie betrouwbaar. Het is een dogma dat nog steeds enthousiast wordt beleden in menige mainstream redactie. De feiten zijn voor dogmatici irrelevant. Oorlogsstokerij tegen China, tegen Rusland en tegen Gaza: de VS bereiden nog een oorlog voor, met China, terwijl de gruwel in Gaza en in Oekraïne verder wordt gevoed met hun onbeperkte wapenleveringen.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Verkeersgevangenissen, neen. Detentiehuizen voor hardleerse verkeersovertreders, waarom niet?

‘Waarom blijven personen rondrijden met een rijverbod?’ ‘Waarom kruipt iemand dronken of onder invloed achter het stuur?’ ‘Hoe moeten we reageren op bestuurders die herhaaldelijk alle verkeersregels aan hun laars lappen?’ ‘Hoe houden we dergelijke verkeerscriminelen uit het verkeer?’ Deze vragen blijven rijzen naar aanleiding van het (zoveelste) dodelijke verkeersongeval dat afgelopen weekend plaatsvond in de Gentse haven. De bestuurder - onder invloed van alcohol én met een rijverbod na eerder dronken rijden - reed in op een groep fietsers waarbij twee personen het leven lieten.

Lees verder






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium