Corona veroorzaakt geen babyboom maar babydip
NRCFuture Affairs
Abonneer nu
Zaterdag 27 maart 2021
nrc.nl/futureaffairs
door
Wouter van Noort
Ontwikkel jezelf met NRC.
Vanaf € 2,- per week word je abonnee en krijg je onbeperkt toegang tot betrouwbare journalistiek.
We zitten al maanden binnen en hebben behalve nóg meer Netflix kijken niks te doen: laat maar komen die babyboom, zou je denken. Maar dat is dus precies wat er niet gebeurt.
In Europa, en veel andere plekken in de wereld, blijkt juist sprake van een babydip. In Frankrijk zijn er zelfs 13 procent minder kinderen geboren dan een jaar eerder, blijkt uit nieuwe Europese cijfers. Corona is slecht voor het libido, bleek vorig jaar al uit onderzoek, schrijft collega Mark Duursma. Partners die elkaar permanent zien, zich zorgen maken en meer voor hun kinderen moeten zorgen, hebben juist minder seks. Singles ontmoeten daarnaast minder makkelijk partners waarmee ze eventueel aan kinderen willen beginnen. En demografen voorzien wel iets van een inhaaleffect na corona, maar omdat Europeanen oud zijn als ze aan kinderen beginnen, zal van uitstel ook veel afstel komen.
Demografie is één van de belangrijkste voorspellers van zowel economische groei op de lange termijn als van geopolitieke machtsverhoudingen: hoe meer mensen in een land, hoe machtiger het kan worden. Dus als de dip hier aanhoudt, kan dat grote gevolgen krijgen. En het ging al bergafwaarts met de vruchtbaarheid. Sinds 1970 is het mannelijke zaad in veel westerse landen met een schokkende 50 procent achteruitgegaan wat betreft het gemiddelde aantal spermacellen, en zijn miskramen (gecorrigeerd voor de hogere leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen) ook met de helft gestegen.
„The most likely cause of this is endocrine disruption, which is the hijacking of our body’s hormonal system by environmental toxicants.
The tens of thousands of artificial organic chemical compounds that we use in everyday life are undoubtedly contributing to these effects.”

De laatste jaren blijken voorspellingen over bevolkingsgroei steeds naar beneden te moeten worden bijgesteld. De VN voorspelt dat bevolkingsgroei nog flink zal toenemen de komende decennia, dat is natuurlijk ook een groot punt van bezorgdheid voor de klimaat- en milieu-impact van de mensheid. Maar er zijn ook veel wetenschappers die daarbij grote vraagtekens zetten. De invloed van nieuwe technologie op arme landen, en het consistent dalende geboortecijfer in rijke landen, kunnen veel sneller dan verwacht leiden tot mondiale bevolkingskrimp. Als je een paar variabelen aanpast in de rekenmodellen, piekt de wereldbevolking niet op 11 miljard in 2100 zoals de VN verwacht maar op 8,7 miljard in 2055. Het toont maar weer eens aan dat dit soort complexe voorspellingen erg onzeker zijn.

Het interessant is dat de snelle daling van het geboortecijfer in uiteenlopende landen en machtsblokken te zien is: in Aziatische landen waaronder China, Japan, en krimpkampioen Zuid-Korea, in Europa, en vanaf ongeveer 2050 ook in de VS. India wordt de komende decennia het land met de meeste inwoners. En er is één groeikampioen: Afrika. De bevolking van Afrika blijft de komende decennia volgens de meeste voorspellingen snel groeien, waardoor mogelijk de machtsdynamiek en economische balans sterk zal verschuiven. Is de toekomst vooral Indiaas en Afrikaans? Het lijkt er wel op
Luister nu
🔥Mijn favoriete NRC-journalistiek

Werkt dat ‘Hooggerechtshof’ van Facebook een beetje

China laat zich door de EU en de VS niet meer de les lezen

Grote beleggers hekelen het klimaatbeleid van grote bedrijven. 

Wetenschappers: ‘Richt OMT op voor klimaatcrisis’.

Rotterdam: van autostad naar fietsstad.

Vergeef elkaars online zonden

Hoe gaat de winkelstraat eruitzien na de pandemie?

🚀 Uit het Future Affairs-netwerk

🚀 Uit het Future Affairs-netwerk

Architect Koen Olthuis en zijn collega’s bij Waterstudio presenteerden dit plan voor een drijvend, zeespiegelstijgingbestendig eiland in de Malediven.

Bestuurder Peter Bakker presenteerde in samenwerking met diverse grote multinationals een Vision 2050, over hoe 9 miljard mensen een goed leven kunnen hebben en binnen de grenzen van wat de planeet aankan kunnen blijven. 

Hoogleraar Transitiekunde Derk Loorbach (EUR) schreef een artikel over hoe belangrijk het is dat het nieuwe kabinet gaat werken aan de grote economische en sociale transities die noodzakelijk zijn.

Machine learning engineer Leon Overweel schreef dit stuk over hoe kunstmatige intelligentie kan helpen bij de energietransitie. 

Oprichter Lilian Stolk organiseert op 31 maart met The Hmm een evenement over alternatieve internetplatforms. 

Oprichters Marsha Goei en Joris van Doorninck lanceerden een nieuwe datingapp voor offline-ontmoetingen, Breeze.

Schrijver Marie Loop publiceerde haar boek Generatie Groei, over de toekomst van de huidige generatie jongeren. 

‘Start-up-envoy’ Constantijn Van Oranje-Nassau van Techleap begon een nieuwe podcastserie over het geheim van het succesvol laten groeien van bedrijven, The Scale Lab

Luister nu

Deze nieuwsbrieven vind je wellicht ook interessant:

Als je vragen hebt, let me know. Mail me dan op w.vannoort@nrc.nl. Goed weekend.

Deze mail is verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Stuur deze mail vooral door naar vrienden. Zij kunnen zich vervolgens hier aanmelden.
Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief. Beheer je instellingen voor de nieuwsbrief. (Hier kun je afmelden).
Deel deze nieuwsbrief TwitterFacebookLinkedInWhatsapp
NRC