Gisteren bereikte onderstaande vraag mijn mailbox:


"Waarom staat er eigenlijk een Spaans adres onderaan je mailtjes?


Dat is omdat ik sinds enige tijd in Spanje woon! 


Het leven in Spanje geeft mij een interessant inkijkje in de verschillen in eetgewoontes tussen Spanjaarden en ons Noord-Europeanen.


Eén ding staat vast. Het Spaanse eten, met zijn tapas, pinchos en vele streekgerechten is ontzettend lekker. Maar mager is het allesbehalve! De Spanjaarden frituren en bakken een groot deel van hun eten. En ze dompelen alles onder in een laag olijfolie.


Toch zijn de Spanjaarden over het algemeen een behoorlijk slank volk. Hoe kan dat? 


Wat mij betreft zijn dit hun 'geheimen': 

  • De Spanjaarden eten net als de meeste Zuid-Europeanen veel verse producten en relatief weinig bewerkte voeding. Zo worden bijvoorbeeld veel sausen zelf gemaakt in plaats van uit een flesje gehaald. In de supermarkten zie je bovendien veel minder kant- en klaarmaaltijden dan in Nederland en Vlaanderen. (Hoewel ook in Spanje dit fenomeen steeds zichtbaarder wordt.)

  • Het dieet bevat minder 'snelle/bewerkte' koolhydraten en toegevoegde suikers

  • Het dieet bevat veel gezonde vetten.

  • De porties zijn kleiner

  • Maaltijden betekenen meer dan alleen wat eten naar binnen schuiven. Het zijn sociale bijeenkomsten waarbij gepraat en gelachen wordt. Hierdoor duren maaltijden langer en eten mensen minder

  • De Spanjaarden lopen erg veel, met name degenen die in de steden wonen. 

In Nederland en België denken de meeste mensen nog steeds dat je dik wordt van vet eten. Vandaar dat we met zijn allen massaal onze winkelwagentjes vol laden met 0% vet producten.


Het zijn echter niet de vetten die je dik maken, maar de koolhydraten en toegevoegde suikers. 


Wat mij betreft is dan ook de voornaamste reden dat de Spanjaarden en andere Zuid-Europeanen zo slank zijn dat ze minder bewerkte voeding eten en ook minder 'snelle' koolhydraten binnenkrijgen. 


Eten zoals de Spanjaarden, hoe doe je dat? 

Wie wil afvallen doet er slim aan om enkele Mediterraanse gewoontes over te nemen. 

  • Eet minder bewerkte voeding: maak je eigen eten. Geen pakjes, zakjes en kant- en klare sausen. Gebruik verse ingrediënten en kruiden om je eten op smaak te maken. 

  • Eet meer gezonde vetten: olijfolie, vis en noten en zaden worden allemaal in veelvoud gegeten in Zuid-Europa. 
    ​
  • Ruim wat tijd in voor je maaltijden en schuif het eten niet voor de tv naar binnen.

Ik probeer mij zoveel mogelijk aan bovenstaande 'regels' te houden en dat werkt voor mij erg goed. â€‹


Groeten uit Madrid,
- Benne

​

P.S. Volg je me al op Facebook? Ook daar deel ik geregeld tips en leuke weetjes! Like de pagina hier.


Calle Sánchez Barcaiztegui 13 5B
Madrid Madrid 28007
SPAIN

Unsubscribe | Change Subscriber Options