Op 3 juli vierden we ons 15-jarig bestaan. We zetten ons al die jaren intensief in om met voeding de gezondheid te bevorderen, in en vanuit de ziekenhuis(zorg), patiëntgericht en evidence based. We hebben met onze kernpartners Ziekenhuis Gelderse Vallei, Wageningen University & Research en Rijnstate en in samenwerking met vele partners en organisaties aantoonbare resultaten geboekt. Daar stopt het niet bij, want er is nog veel te doen. En er gebeurt veel, zoals je weer ziet in deze nieuwsbrief. Lees over de laatste ontwikkelingen van onze diverse projecten: van NutriProfiel tot Goede Zorg Proef Je. Tip: bekijk de video over ons 15-jarig jubileum! |
|
|
| Aftermovie lustrumborrel en blik op onze toekomst 'Ik wens ons toe dat we nog meer stappen kunnen zetten naar de implementatie van alles wat we weten over goede voeding in de zorg,' zei ons bestuurslid Renate Winkels op onze lustrumborrel. Ook onze voorzitter Tom van Loenhout, Leonie Horne (Goede Zorg Proef Je) en Nadia Botros (Vitalys) deelden hun wensen. Beluister deze mooie wensen in onze aftermovie van de borrel! |
|
Alliantie Voeding in de Zorg reikt twee onderzoekssubsidies uit Voor onze verjaardag stelden we twee subsidies van elk €10.000 beschikbaar om onderzoek naar persoonsgerichte voeding te stimuleren. De gelukkige ontvangers waren Elske Brouwer- Brolsma met haar onderzoeksvoorstel om voedingscoachingstool Eetscore op maat te maken voor 8-10 jarigen ter preventie van overgewicht en Dieuwertje Kok met haar voorstel om een gepersonaliseerd, online voedingsadvies te ontwikkelen om vezelinname vóór een darmkankeroperatie te verhogen ter preventie van complicaties. |
|
|
Het roer is om: Gezonde eetomgeving in ziekenhuizen Bestuurders van nog eens 20 ziekenhuizen en zorginstellingen tekenden op 28 juni de intentieverklaring van Goede Zorg Proef Je om voor 2025 een gezond voedingsaanbod te realiseren voor patiënten, medewerkers en bezoekers. Al 20 Voorhoedeziekenhuizen gingen hen voor en deelden hun mooie resultaten van het aanbieden van meer gezonde en duurzame voeding. |
|
|
Expertmeeting cardiometabole aandoeningen De meeste patiënten vinden het positief als er meer aandacht komt voor voeding in de zorg. Op de expertmeeting van 22 juni jl. spraken wetenschappers, medisch specialisten, diëtisten, beleidsmakers en vertegenwoordigers van patiënten-en branche organisaties wat er nodig is om betere voedingszorg bij cardiometabole ziekten te realiseren. |
|
|
10.000x voedingsadvies met NutriProfiel® We zijn er trots op dat er inmiddels al 10.000 NutriProfiel®- aanvragen zijn gedaan. De tool geeft bij bloedonderzoek op vitaminen D, B6, B12 en foliumzuur voedingsadvies op maat, waardoor een patiënt via zijn voeding de vitaminestatus kan verbeteren. |
|
|
|
| | ‘Ik ben er trots op dat we via NutriProfiel® al 10.000 mensen een mogelijkheid hebben geboden om met voeding aan de slag te gaan' - Anne Slotegraaf, projectleider Eetscore & NutriProfiel® bij Alliantie Voeding in de Zorg |
|
|
| 'Met voeding en leefstijl boeken we al veel gezondheidswinst bij de patiënt en verhogen we zijn kwaliteit van leven. Mijn wens is om dat te maximaliseren.' - Tom van Loenhout, voorzitter Alliantie Voeding in de Zorg en cardioloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei |
|
|
|
| Zelfmanagementtool Eetscore helpt bij voedingsbegeleiding na maagverkleining Voedingsmonitorings- en zelfmanagementtool Eetscore kan een hulpmiddel zijn in voedingsbegeleiding tijdens het nazorgtraject bij een maagverkleining, omdat het snel en makkelijk inzicht geeft in de verandering van voedingsinname. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Laura Heusschen. |
|
|
VoedingNL- congres: Biologisch ritme & gezondheid Tijdens het VoedingNL-congres praatten diverse wetenschappers en artsen ons bij over de invloed van voeding op ons biologisch ritme. Ze legden ook de link met het ontstaan en verloop van verschillende ziektes, zoals obesitas en diabetes. Wetenschapper Gerda Pot: ‘We zijn niet alleen wát we eten, maar ook wanneer.’ |
|
|
Op tour langs projecten rond voeding en gezondheid in Regio Foodvalley In Regio Foodvalley voeren diverse kennis-, landbouw- en zorgorganisaties projecten uit die gericht zijn op toekomstbestendige voeding en het toepassen van kennis in de preventieve en curatieve gezondheidszorg. Tijdens de Regio Foodvalley Days konden geïnteresseerden een kijkje nemen bij onze projecten. |
|
|
Groentecongres - meer groenten in de zorg Op 8 september 2022 brengt het 6e Groentecongres nieuwe kennis, best practices van zorginstellingen en koks samen met wensen van diëtisten, expertise in hospitality en mogelijkheden van de leveranciers. Het programma sluit aan op de ambities van ons programma Goede Zorg Proef Je en daagt uit tot introductie van gezondere en smaakvollere gerechten met meer groenten voor cliënten, patiënten en zorgmedewerkers. |
|
|
Alliantie Voeding in de Zorg maakt wetenschappelijk inzichten over voeding en bewegen persoonlijk toepasbaar in de zorg. We brengen wetenschap, zorgpraktijk, overheden en bedrijven samen. Zo dragen we bij aan gezondheid. |
|
|
|
|