Daily Express Bekijk in browser

✍ Goedemiddag!

Kunnen jongeren nog vastgoed kopen? - Apple wil eigen 5G-antenne maken: een goed idee? - Slechts één vliegtuigroute ter wereld brengt meer dan 1 miljard euro per jaar op

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.327 woorden - leestijd: 4 ½ minuten

1. Hoeveel is uw bankagentschap nog waard? Nul euro...

Nul euro. Dat is de som die de Franse Société Générale of de Banque Postale op tafel zouden leggen om het Franse retailbankennetwerk van het Britse HSBC over te nemen.

HSBC maakte dinsdag bekend de volgende 3 jaar 35.000 mensen te zullen ontslaan. De maatregel moet de financiële groep helpen zijn prestaties in de toekomst opnieuw te kunnen verbeteren.

Volgens de Franse zakenkrant Les Echos zouden de 2 banken die kandidaat zijn om de ruwweg 300 Franse agentschappen en circa 4.000 werknemers van HSBC over te nemen, daarvoor een bedrag tussen de nul en 50 miljoen euro overhebben.  Lees meer

2. Huizen duur in Leuven, appartementen duur in Gent

De Federatie van het Notariaat (Fednot) vergeleek de prijzen voor vastgoed in Antwerpen, Brugge, Gent, Hasselt en Leuven. Woonhuizen zijn vorig jaar in de vijf Vlaamse provinciehoofdsteden een stuk duurder geworden.

Een appartement of een woonhuis ligt volgens de notarissen nog binnen de financiële mogelijkheden van jongere mensen. Drie op de tien panden werden gekocht door kopers jonger dan 30 jaar. Het is evenwel waarschijnlijk dat een groot deel van hen financiële steun kreeg van familie. Lees meer

3. De mediabubbel als ultieme symbool van wat fout loopt in Amerika

Politiek is in de Amerikaanse media tot een vorm van entertainment gedegradeerd, waarbij belangrijke zaken onderbelicht blijven. 

CNN, MSNBC, Fox News en co hadden het de voorbije weken ononderbroken over het impeachmentproces, terwijl exact 4 procent van de Amerikanen toegaf ‘een deel van de debatten op tv te hebben gevolgd’.

Myopie onder journalisten is niets nieuws. Uit een onderzoek uit 2016 bleek dat 1 op elke 5 van de in totaal bijna 400.000 Amerikaanse journalisten in New York, Washington DC of Los Angeles woont. 73 procent van alle journalisten woont aan de Oostkust of aan de Westkust. Minder dan 10 procent van alle journalisten identificeert zich als Republikein. De mainstreammedia worden dus bevolkt door mensen die naar dezelfde universiteiten gaan, dezelfde kranten lezen en dezelfde tv-programma’s bekijken.

Toen Trump – tegen alle verwachtingen van de mainstreampers in –  tot president werd verkozen, vatte zijn adviseur Steve Bannon het als volgt samen: ‘De mediabubbel is het ultieme symbool van wat fout gaat in dit land. Het is niets meer dan een clubje mensen die met elkaar praten en geen idee heeft van wat er in de echte wereld aan de gang is’.

Meer bij Newsweek (mits éénmalige gratis registratie)

4. Business AM | Meest gelezen
Hoe Immoweb de vastgoedklant tientallen jaren aan zich wil binden
SpaceX zoekt 4 ruimtetoeristen
Slechts één vliegtuigroute ter wereld brengt meer dan 1 miljard euro per jaar op
5. EU-meerjarenbegroting nog niet voor morgen

Donderdag ligt de nieuwe Europese meerjarenbegroting, lopende van 2021 tot 2027, op tafel tijdens een extra Europese top. Het zal daarbij nog wat voeten in de aarde hebben voor Europees president Charles Michel om alle lidstaten op eenzelfde lijn te krijgen.

Alles draait rond de jaarlijkse bijdrage van elke lidstaat aan de Europese begroting. Momenteel ligt het plafond op ruim 1 procent van het bruto binnenlands product van de 27 lidstaten. Door het vertrek van de Britten ontstaat er echter een leegte in de begroting, die opvulling vereist. De verschillende betrokken partijen legden intussen verschillende begrotingsscenario’s op tafel. Lees meer

6. Telex

In een lezersbrief die dinsdag in de Financial Times verscheen vraagt miljardair George Soros om het ontslag van de Facebookmiljardairs Mark Zuckerberg en Sheryl Sandberg. Volgens Soros sloot dit duo een pact met miljardair Donald Trump dat deze laatste de herverkiezing zou opleveren. 

De Boy Scouts of America (BSA) hebben bescherming tegen hun schuldeisers moeten aanvragen om het faillissement te vermijden. De organisatie verdrinkt in de duizenden claims die de voorbije jaren zijn ingediend omtrent seksueel misbruik van jongeren. Onder Chapter 11 worden alle lopende rechtszaken opgeschort.  Volgens de CEO van de BSA dreigde het faillissement nu in verschillende Amerikaanse staten zedenfeiten niet langer verjaren.

De nationale bank van Mexico heeft haar belangrijkste rentevoet vorige week verlaagd tot 7%. Het gaat om de 800ste renteverlaging wereldwijd sinds de val van de Lehman Brothers Bank in september 2008. Het aantal renteverlagingen door centrale banken is vooral toegenomen nadat de globale economische groei vorig jaar begon te vertragen.

De registratie van nieuwe auto’s in de Europese Unie lag in januari 7,5 % lager dan in januari vorig jaar. De dalingen waren het grootst in Frankrijk (-13,4 %), Spanje (-7,6 %), Duitsland (-7,3 %) en Italië (-5,9 %). In België groeide de autoverkoop jaar op jaar met 1,5 %. Volkswagen blijft marktleider in de Europese Unie, met 26,6 % van de verkoop, vóór PSA (Peugeot, Citroën, Opel) en Renault.

Rusland moet 50 miljard dollar schadevergoeding betalen aan de aandeelhouders van de oliemaatschappij Yukos. De rechter van het Scheidsgerecht in Den Haag oordeelde dat de Russische Federatie Yukos te zwaar belastte, waardoor het in 2006 failliet ging. De rechter was van oordeel dat Poetin op die manier Yukos-CEO en grootaandeelhouder Mikhail Khodorkovsky als potentiële rivaal wilde uitschakelen. Deze laatste zat 10 jaar lang in de gevangenis.

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
7. Apple wil eigen 5G-antenne maken, maar is dat wel een goed idee?

Apple zou bezig zijn met het ontwikkelen van een zelfgemaakte antenne voor toekomstige iPhones die compatibel zijn met 5G. Dat schrijft de website Fast Company op basis van anonieme bronnen binnen Apple. Volgens hen is het bedrijf niet tevreden met de 5G-antenne van Qualcomm.

Op het eerste gezicht lijkt de beslissing van Apple een verstandige keuze. Toch zijn analisten sceptisch over hun plannen. 

Lees meer

8. Liefde is een agendapunt geworden

In de digitale wereld liken en swipen we dat het een lieve lust is. Maar wanneer kreeg of gaf je voor het laatst een knipoog of sexy blik in real life?

[...] Flirten. [...]. Biologisch gezien praten we over de allereerste verdedigingslinie in het paringsspel. Een manier om onze potentiële partners te onderscheiden van de ‘karige kansmakers’ en de ‘gênante gegadigden’. Maar daar komt vaak meer bij kijken dan het frivole woord je doet vermoeden. ‘Flirten is simpelweg op een subtiele en leuke manier contact maken met iemand en diegene laten weten dat je wel geïnteresseerd bent. Het is een heel fijnzinnige manier van communiceren en een leuke vaardigheid om te hebben, zowel binnen als buiten relaties,’ vertelt relatietherapeut en seksuoloog Nynke Nijman. 

Maar... ‘Er zijn steeds minder gelegenheden om te flirten. Het gebeurde voorheen veel meer in de kroeg, op straat, in een café of tijdens de opleiding. Dat eerste contact wordt nu heel vaak niet meer op die plekken gelegd, want daar gunnen we onszelf de tijd en ruimte niet voor. We nemen niet meer de tijd om te wachten en voorzichtig af te tasten, dus gaan we proactief op zoek. Daarmee behoud je ook een stukje controle en ­tijdmanagement. Liefde is een agendapunt geworden, net als veel andere dingen in ons leven. Daarnaast speelt een groot deel zich nu online af, waar het spel er heel anders aan toegaat.’ Meer bij VIVA (via Blendle)

9. Dit zijn de 10 best verdienende gamers ter wereld

Videogames zijn de kinderschoenen ontgroeid en er valt veel geld mee te verdienen, als u het juist doet. Abonnementen, sponsorcontracten en streaming zijn maar enkele mogelijkheden. Een beetje gamer trekt vandaag een paar miljoen naar binnen. Dit zijn de grootverdieners. Lees meer

10. Video du Jour

Op de Angelsaksische en Latijnse tv-zenders wordt regelmatig pittig gedebatteerd. Maar in vergelijking met de debatcultuur die de Indiërs er op nahouden is dat klein bier.  

Hoe de presentator van het programma 'News Nation' met een van zijn genodigden in de clinch gaat, valt met geen pen te beschrijven. Let vooral op de lichaamshouding van de 3 andere gasten.

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België