Daily Express Bekijk in browser

✍ Goedemiddag!

'Verkiezingen in mei, als er tegen dan geen regering is?' - Ga er maar niet van uit dat niemand de Britten zal volgen - Chinese zelfrijdende bussen maken hun entree op Europese wegen

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.541 woorden - leestijd: 5 minuten

1. OESO: 'Pensioenschok dreigt staatsschuld te doen exploderen tot 200% van het bbp'

De Belgische staatsschuld dobbert sinds de overheidsredding van de banken rond 100 procent van het bruto binnenlands product. Dat is internationaal gezien een hoog peil, merkt de OESO op. Maar het kan nog veel erger. Zonder maatregelen om de stijgende pensioenen en andere vergrijzingskosten op te vangen, stijgt de staatsschuld tegen 2060 verder door naar 200 procent van het bbp, zo illustreert de denktank in een onheilspellende grafiek.

Nog een ander cijfer: de pensioenlasten bedroegen in 2016 ongeveer 12 procent van het bbp. Dat stijgt naar 15 procent tegen 2070. De Belgische overheid treft dus best maatregelen voor die uitgavenschok, raadt de OESO aan. Lees meer

2. 'Verkiezingen in mei, als er tegen dan geen regering is.' We hebben al straffere verklaringen gezien...

Koen Geens (CD&V) begint met relatief gunstige signalen aan z’n opdracht: een regering met PS en N-VA maken. Vraag is hoe hij het aanpakt.

The big picture: Het is een beetje de stilte voor de storm. Straks barsten de onderhandelingen in alle hevigheid weer los. Maar veel tijd heeft Geens niet: al op 10 februari moet hij naar de koning voor een verslag. Bij CD&V dringen ze zelf aan op een korte opdracht, maar zes dagen is geen eeuwigheid in deze formatie: als er tekenen van hoop komen, zal Geens wel tot de finish proberen verder doen.

De essentie over vervroegde verkiezingen: De geruchten daarover blijven gonzen. Hele artikels worden eraan gewijd. Maar niemand die er toe doet, leurt echt met dat scenario. Gisteren werd het beest weer wat gevoed, deze keer door De Wever, die bij de opening van de nieuwe VTM-studio’s zo vriendelijk was een beetje nieuws te maken. Nu ja, nieuws. Verkiezingen in mei, als er tegen dan geen regering is, zo stelde hij. In mei dus. Qua ‘harde deadline’, of ‘druk op de ketel zetten’ hebben we al straffere verklaringen gezien. Lees meer

3. Ga er maar niet van uit dat niemand de Britten zal volgen

In een zeer lezenswaardig opiniestuk in de Financial Times noemt Europakenner Wolfgang Munchau de komende brexitonderhandelingen de dringendste, maar niet noodzakelijk de belangrijkste voor de EU. Die titel reserveert hij voor de discussie over de toekomst van Europa. Volgens Munchau is het Europa van twee snelheden wel degelijk een feit en is de huidige Europese politiek vaak het gevolg van de wens om de Unie samen te houden. Tot die problematiek wordt opgelost zal de EU nooit zijn volledige potentieel realiseren.

Maar volgens deze associate editor van de Financial Times moet exact het tegenovergestelde worden gedaan. De kernlanden van de EU kunnen een hechte, geïntegreerde Unie vormen, met een formele en directe link naar de landen in de periferie, die deel uitmaken van de eenheidsmarkt en andere politieke faciliteiten genieten.

Pas dan kunnen de kernlanden van de EU doen wat velen denken dat ze moeten doen: de infrastructuur ontwikkelen voor een fiscale unie, waarna de euro in de buitenlandpolitiek zou kunnen worden ingezet als werkmiddel, een voordeel dat vandaag enkel de VS genieten.

Verder mag de EU niet de vergissing begaan te denken dat de Britse exit een uitzondering zal blijven. Wat indien brexit op een dag als een economisch succes wordt gezien?

‘Indien het VK kan aantonen dat leven buiten de EU mogelijk is, wordt brexit minder angstaanjagend. Onderschat de woede die nog steeds in Griekenland en Italië heerst niet. De crisis werd in die landen aangepakt door besparingen op te leggen aan een electoraat dat daar niets van weten wilde.’

Meer in de Financial Times (€)

4. Business AM | Meest gelezen
Johnson: ‘Liever geen deal dan Europese regels moeten volgen’
Wat weten we al over de iPhone 12?
Onzekerheid rond oudste Belgische bank
5. Wetenschappelijke doorbraak voedt hoop op therapie tegen alle soorten kanker (VIDEO)

Onderzoekers aan de universiteit van Cardiff in het Britse Wales hebben een nieuw soort cel ontdekt die mogelijk kan leiden tot een therapie tegen zo goed als alle kankers.

Wat de wetenschappers nu gevonden hebben, is een nieuw soort T-cel die op zoek gaat naar het MR1-gen, dat aanwezig is op de oppervlakte van bijna elke kankercel. Daardoor kunnen kankers sneller geïdentificeerd worden en kan zo’n behandeling dus significant goedkoper worden en dus breder beschikbaar.

De cel doodde in het labo long-, bloed-, huid-, dikkedarm-, borst-, bot-, prostaat-, eierstok-, nier- en baarmoederhalskanker. Lees meer

6. Telex

Volgens de Zwitserse SonntagsZeitung heeft Credit Suisse Greenpeace laten bespioneren. De milieuorganisatie toont zich al langer kritisch over de investeringen die de bank in fossiele brandstoffen doet. Credit Suisse is al in een reeks schandalen gemengd en moest eerder toegeven dat het zijn eigen toplui liet volgen. De CEO van het bedrijf zou daarvan niet op de hoogte zijn geweest.

In Kinepolis Antwerpen is maandag de eerste ScreenX-zaal van België geopend. Dankzij vier extra projectoren beleven bioscoopgangers er hun film in 270 graden, omdat bepaalde scenes zich kunnen uitbreiden naar de zijwanden van de zaal.  In een ScreenX-zaal, waarvan er wereldwijd momenteel zo’n 300 zijn, worden de zijwanden ingezet als extra schermen. 

De Pro League kent vrijdag de rechten voor de rechtstreekse  tv-uitzendingen van de Jupiler League toe. Dat moet jaarlijks 100 miljoen euro gaan opbrengen over een periode van 5 jaar. De Spaans-Chinese groep Mediapro bood recent nog meer dan één miljard euro voor een periode van 10 jaar. Maar die lange duur bleek niet haalbaar. Na de toewijzing moeten de inkomsten worden verdeeld  over de clubs. Vandaag wordt daarbij een coëfficiënt van 3,54 gehanteerd. Club Brugge ontving vorig seizoen 8,05 miljoen euro, KAS Eupen 2,27 miljoen.

Volgens Météo France is de start van deze winter bij onze zuiderburen de op één na warmste aller tijden, na die van 2015-2016. Aan de Franse Azurenkust werd maandag een temperatuur van 27 graden Celsius opgemeten, een record voor een februarimaand.

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
7. Coronavirus bedreigt de globale economie
Een derde van alle wereldhandel wordt per vliegtuig vervoerd, goed voor een bedrag van 6.000 miljard dollar. Dat het coronavirus wel degelijk een impact heeft kan blijken uit cijfers van Schiphol Airport . 17% van alle inkomende goederen die daar aankomen, zijn uit China afkomstig.

Chinese fabrieken blijven gesloten en steeds meer luchtvaartmaatschappijen schorten hun vluchten van en naar China op. Dat heeft gevolgen voor het transport van goederen. Hoewel de meeste vrachtvliegtuigen hun activiteiten gewoon verderzetten, wordt meer dan de helft van alle luchtvracht via passagierstoestellen vervoerd. Willen goederen ter plaatse komen, dan blijven ze dus voor een groot gedeelte afhankelijk van passagierstoestellen. Lees meer

8. De Democratische voorverkiezingen... A first fiasco...

De langverwachte Iowa-caucus is op een absolute sisser uitgelopen. Een probleem met de software-applicatie maakte het tellen van de stemmen onmogelijk. De resultaten worden pas later op de middag verwacht. 

Het ganse circus deed zelfs even denken aan het Florida-fiasco van 2000, toen Bush via het Hooggerechtshof het presidentschap binnenhaalde.

Bewijs daarvan: onderstaande foto van Trip Gabriel op Twitter. Ze toont de resultaten (?) aan in amper 1 van de 1.678 kieskringen. Omdat er volgens de DNC fouten zaten in de telling, ‘wordt nu naast technologie ook beroep gedaan op foto’s en papier’.

Gisteren schreven we dat de Democraten met een gigantisch probleem zitten (geen kandidaat van het kaliber Obama of Trump). Daar komt nu nog het interne geklungel bij:

  • Pete Buttigieg riep zichzelf uit tot winnaar.
  • Het Bernie Sanders-kamp deed dat ook, maar ziet in het ganse debacle een déjà vu en vreest dat ze net als in 2016 'door hogere krachten' uit de race zullen worden gebonjourd.
  • Amy Klobuchar bracht op haar beurt een resultaat naar voren dat haar voor Joe Biden positioneert…
  • Biden liet een brief opstellen waarin hij zijn ongerustheid over de uitslag ventileert, dat terwijl er geen uitslag is.

Uiteraard was dit alles koren op de molen van de Trumpcampagne. Volgens Trumps campagneleider Brad Parscale proberen de Democraten opnieuw de uitslag te manipuleren. ‘Zijn dit de mensen die onze gezondheidszorg moeten gaan regelen?’ vroeg hij zich af.

9. Chinese zelfrijdende bussen maken hun entree op Europese wegen

Weichai haalde de openbare aanbesteding binnen ten koste van een reeks Europese fabrikanten. Het bedrijf werd naar eigen zeggen geselecteerd omdat zijn voorsprong op vlak van technologie en knowhow doorslaggevend was. Het project wordt mede gefinancierd door de Griekse overheid en de Europese Unie.

De bussen kunnen zonder tussenkomst van een bestuurder manoeuvreren en kunnen van hun vaste routes afwijken om passagiers voor hun eigen deur af te zetten. Om snel en efficiënt te kunnen communiceren met een op afstand gelegen centraal aansturingspunt wordt een beroep gedaan op 5G-netwerken.

Lees meer

10. Video du Jour: Chinezen bouwen een hospitaal in 9 dagen

In Wuhan zijn maandag de eerste patiënten die drager zijn van het coronavirus verwelkomd in het Huoshenshan-ziekenhuis. Aan de constructie werd 9 dagen lang 24 uur op 24 gewerkt door meer dan 7.000 mensen. Het ziekenhuis beschikt over 1.000 bedden.

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België