De staat van ons leesonderwijs | Tips van Jozua Douglas | Lezen in de 21e eeuw | Alles voor een goede schoolbieb
Klik hier voor de webversie »
Op naar nog meer leesplezier!
Dossier lezen
Gelukkig nieuwjaar!
Hoe ben jij het jaar begonnen? Wij hebben er veel zin in, want we mogen weer aan de slag met de ontwikkeling van de mooiste materialen die het leren tot leven brengen!
Deze maand staat in het teken van lezen. We kijken hoe het ervoor staat met de leesprestaties van Nederlandse basisschoolkinderen, Prof. Dr. Eliane Segers vertelt over de invloed van de digitale wereld op onze leesvoorkeuren en kinderboekenschrijver Jozua Douglas geeft tips om elk kind aan het lezen te krijgen. En houd je schoolbrievenbus in de gaten deze week, want de 2e editie van de Krant van lezen - met gratis Kinderboekcatalogus - komt eraan!
Bekijk de sneak peek van de Krant van Lezen #2
Wist je dat ...
het totaal aantal uren dat besteed wordt aan taal- en leeslessen nergens zo hoog is als in Nederland?
Kinderboekenschrijver Jozua Douglas
'Het leven is te kort
... voor saaie boeken'
'Lezen kan een geweldige ervaring zijn. Boeken openen een venster naar de wereld. Bieden troost en steun. Stellen je in staat om duizend levens te leiden. Te ontdekken hoe het is om een ander te zijn.' Jozua gelooft dat er voor ieder kind minstens één boek is dat zijn of haar leven kan veranderen. Hij geeft vijf tips om lezen leuk(er) te maken.
Lezen lastig? Met deze boeken maak je het leuk!

Heb je kinderen in de klas voor wie lezen lastig is? Ook voor hen zijn er boeken die aansluiten bij wat ze nodig hebben. En niet te vergeten bij wat ze leuk vinden!

Bekijk de infograhpic
Lezen van papier nog steeds het meest populair
We lezen het liefste van papier, maar het wereldwijde web staat barstensvol tekst en lesmethoden worden steeds digitaler. Heeft dit invloed op de manier waarop kinderen (leren) lezen? Zwijsen vroeg het Eliane Segers, bijzonder hoogleraar Lezen en Digitale Media. Michael van Haaren, onderwijskundige taal/lezen bij Zwijsen, vertelt je hoe Zwijsen slim gebruikmaakt van digitale mogelijkheden bij het leren lezen. 
Prof. Dr. Eliane Segers (foto: Jorgen Koopmanschap)
Een goede schoolbieb samenstellen:
zo doe je dat!
Een schoolbieb is meer dan een boekencollectie alleen. Een goede schoolbieb biedt ook een goede leesomgeving. Jos Walta van kinderboekenwinkel de Boekenberg in Eindhoven adviseert scholen en deelt zijn beste ideeën met ons. Bekijk ze hier!
Deel jouw tip voor de leukste schoolbieb!Twitter
Breng leren tot leven
Praktische methode-informatie

We hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd op basis van je persoonlijke Zwijsen-profiel. Zie je geen artikelen? Dan kan het zo zijn dat je profiel niet gevuld of niet compleet is. Vul hier je profiel aan »

 

Algemeen

 

Nieuw: Zwijsen in de klas!

 

Wil je ervaren hoe een les van Tijdzaken, Wereldzaken of Natuurzaken in de praktijk werkt? Vraag dan Zwijsen in de klas aan. Een van onze methodeadviseurs komt dan gratis een les geven aan jouw leerlingen. Je ziet meteen hoe de methode werkt en hoe je leerlingen erop reageren. Lees meer over Zwijsen in de klas

 

Vragen over je methoden of methodekeuze?
Stel ze aan ons!
De juiste methode kan kinderen het plezier in bijvoorbeeld rekenen of taal teruggeven. Onze methodeadviseurs zijn specialisten in het keuzetraject voor een nieuwe methode. De adviseurs hebben allemaal een achtergrond in het onderwijs en spreken jouw taal. Ze staan je graag bij met deskundig advies en begeleiding op maat.
Lees verder
Is deze nieuwsbrief naar je doorgestuurd?
Dat is aardig! Ontvang zelf ook een Schooljournaal op maat:
klik hier om je in te schrijven.
Volg je Zwijsen al?

Profiel wijzigen | Contact |  Bezoek zwijsen.nl |  Afmelden