Weet jij hoe Schönberg en Kandinsky klinken?

4 jaren geleden


Text only:

Deze e-mail van Joods Historisch Museum online bekijken.
Voeg nieuwsbrief@JHM.nl toe aan uw adresboek en blijf op de hoogte.
 
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam
T +31 (0)20 5 310 310
info@jhm.nl
Van 11.00 tot 17.00 uur.
Afmelden nieuwsbrief
 
 
  
Laatste concert in het kader van Schönberg & Kandinsky
woensdag 12 maart
Zet in uw agenda: Op 12 maart vindt het laatste concert plaats in het kader van Schönberg & Kandinsky. Het gerenommeerde ensemble Asko|Schönberg met dirigent Bas Wiegers treedt op in de Portugese Synagoge. Koop nu alvast tickets voor dit unieke kaarslichtconcert!
De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen
dinsdag 4 februari
4 februari opent Z.M. Koning Willem-Alexander de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen in de Kunsthal Rotterdam. Gastcurator Ad van Liempt bracht 100 voorwerpen uit 25 oorlogs- en verzetsmusea in Nederland samen, waarvan vijf voorwerpen uit het JHM en de Hollandsche Schouwburg.
Miniconcert tentoonstelling Schönberg & Kandinsky 
zondag 2, 9, 16, 23 februari en 2 maart
Een concert van Schönberg inspireerde Kandinsky tot de vrijwel abstracte compositie Impressie III. Geïnspireerde conservatoriumstudenten voeren een zelf gecomponeerd stuk uit tijdens de miniconcerten op de tentoonstelling Schönberg & Kandinsky. 
Illustere school: Collegereeks Sefardische geschiedenis 
woensdag 5, 19 februari en 5 maart 2014
Wilt u meer weten over de uit Spanje en Portugal afkomstige joden? In 5 colleges van De Illustere School wordt over de Sefardische geschiedenis verteld. De colleges zijn een samenwerkingsverband tussen de Universiteit van Amsterdam en het Menasseh ben Israel Instituut.
Lezing: Het mysterie van Wenen 
zondag 9 februari 
Arnout Weeda spreekt over de tijd rond 1900 waarin de stad Wenen uitgroeide tot het kosmopolitisch centrum van de Europese cultuur en de nieuwe elite van vooral Midden-Europese joden die haar eigen ideaal van de verlichting nastreefde. 
Instaprondleiding Ets Haim
maandag 17 februari 
Er wordt een korte inleiding gegeven over de eerste Sefardische joden in Amsterdam en er worden unieke topstukken getoond. Wilt u bijvoorbeeld een document van Karel VI zien? Kom dan naar de maandelijkse rondleiding op 17 februari. 
Instaprondleiding: Wie zijn de chassidim?
dinsdag 18 en 25 februari
Iedereen die het centrum van Antwerpen bezoekt ziet de in zwarte kleding gehulde vrome Antwerpse joden, waaronder vele chassidische joden. Wie zijn deze vrome joden? Hoe zijn ze in Antwerpen terechtgekomen? Hoe beleven zij hun religie? Neem deel aan deze rondleiding op 18 februari of 25 februari.
Kaarslichtconcert in de Portugese Synagoge 
donderdag 20 februari
De formatie Klezmokum combineert klezmer, Sefardische muziek, volksmuziek uit de Balkan en jazz. Voor hun kaarslichtconcert in de Portugese Synagoge is een selectie gemaakt uit hun repertoire, de Klez-Evergreens. Koop een ticket en kom luisteren naar dit concert.
Philip Guston. A Life Lived 
donderdag 6, 13, 20, 27 februari 2014
Iedere donderdag in februari om 14.30 uur in het auditorium de film Philip Guston. A life lived vertoond. In de film spreekt Philip Guston over zijn filosofie van de schilderkunst en de psychologische motivatie voor zijn werk.
Voorjaarsvakantie in het JHM Kindermuseum
zondag 16, 23, 26 en 27 februari 2014
Samen met uw peuter muziek maken en Schönberg en Kandisnky ontdekken? Kom met de allerkleinsten naar Muziek op schoot. Oudere kinderen maken een eigen kunstwerk tijdens de schilderworkshop Klanken zien kleuren horen en Kunst kijken en kunst maken.  
Etty Hillesum 100 jaar! Vitrine in de Hollandsche Schouwburg
tot en met 25 april 
Op 15 januari zou Etty Hillesum 100 jaar zijn geworden. De Hollandsche Schouwburg heeft een vitrine gewijd aan deze bijzondere vrouw met enkele objecten uit de collectie van het Joods Historisch Museum.
Sjtetl in de stad. Antwerpen door de lens van Dan Zollmann 
tot en met 5 mei
De tentoonstelling is verlengd tot en met 5 mei! Dan Zollmann maakte unieke foto’s van de besloten joodse gemeenschap in Antwerpen. Zelfs feestdagen als Poeriem en Chanoeka zijn vastgelegd. 
Schönberg & Kandinsky. Tegendraads in kunst en muziek 
tot en met 16 maart
Arnold Schönberg is een van de belangrijkste componisten van de twintigste eeuw. Hij inspireerde Wassily Kandinsky en andere kunstenaars. Kom voor 16 maart naar de tentoonstelling en ontdek waar de ontmoeting van de twee artistieke revolutionairen in resulteerde. 
Philip Guston. Terugkeer naar de figuratie 
tot en met 16 maart
De tentoonstelling toont de terugkeer naar de figuratie vanuit het abstract expressionisme. Guston noemt die terugkeer een natuurlijk proces. Oordeel zelf en bezoek de tentoonstelling. Tip: Bekijk ook de documentaire!
 

Jhm.nl

Categorieën: Geschiedenis Weekend weg
Leeftijd: 7 t/m 13 jaar 14 t/m 18 jaar 19 t/m 30 jaar 31 t/m 64 jaar 65 jaar en ouder

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018