november 2017

bekijk deze nieuwsbrief in uw browser

Weg met dat woord! 2017


Kids, oudjes, me (moeder) & diervriendelijk vlees: de vier opeenvolgende verliezers van de verkiezing 'Weg met dat woord!', die het Instituut voor de Nederlandse Taal elk jaar organiseert. Vanaf 16 november kunnen Nederlanders en Vlamingen weer woorden insturen die kans maken om het ergerlijkste woord van het jaar te worden. Nieuw aan deze jubileumeditie is dat er in de stemronde twee top tienen komen: een voor Nederland en een voor Vlaanderen.


www.wegmetdatwoord.org

Guilty pleasure #1


Guilty pleasure is in 2017 het vaakst bekeken in het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW), het gratis onlinewoordenboek dat het eigentijdse Nederlands beschrijft. Naast andere uit het Engels afkomstige termen zoals swipen, mindfuck en bingewatching werden ook afkortingen zoals e.e.a. en n.o.t.k., Franse uitdrukkingen zoals partir c'est mourir un peu en het woord kroonjaar veel bekeken.

Lees verder en bekijk de top 50

Dialectoloog Johan Taeldeman overleden


Op dinsdag 31 oktober is prof. dr. Johan Taeldeman (73) overleden. Taeldeman was een bekende taalkundige, verbonden aan de Universiteit Gent en gespecialiseerd in dialecten. In zijn lange carrière heeft hij veel baanbrekend werk verricht in de dialectologie. Hij was onder meer een drijvende kracht achter het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten (WVD), en schreef de commentaren voor de Fonologische Atlas van de Nederlandse Dialecten (FAND). Taeldeman kon geanimeerd over zijn vak vertellen en was dan ook een inspirerend docent en een graag geziene gast op radio en tv. Daarnaast vervulde hij nog talloze andere functies in de taalwereld, waaronder die van bestuurslid van het Instituut voor de Nederlandse Taal (toen: Instituut voor Nederlandse Lexicologie, INL).


In memoriam (Neerlandistiek.nl)

Lokhipster


Trendy persoon die zich ergens vestigt met de bedoeling die plaats aantrekkelijker te maken en andere mensen naar die plek te lokken.

Neologisme van de week
 

Europese Federatie van Nationale Taalinstellingen (EFNIL)


Het Instituut voor de Nederlandse Taal is onlangs lid geworden van EFNIL, de Europese Federatie van Nationale Taalinstellingen. EFNIL is een platform voor samenwerking tussen taalbeleidsinstanties en taalinstituten binnen de Europese Unie. De Taalunie is één van de initiatiefnemers van het platform.


Lees verder

Dwangzoen


Wie in een oude tekst het woord dwancsoene tegenkomt zou in deze tijden van #MeToo en #IHave gemakkelijk op het verkeerde been gezet kunnen worden.

Terug in de taal

19 december: Het Jaar in Taal


Welke woorden domineerden in 2017 het publieke debat? Waarin verschilt ons taalgebruik in 2017 van dat van vorig jaar of 25 jaar geleden? En welk neologisme prikt het jaar 2017 even gevat in ons geheugen als trumpisme in 2016? Op 19 december onderzoeken Frieda Steurs en Vivien Waszink van het Instituut voor de Nederlandse Taal samen met het Vlaams-Nederlands Huis deBuren welke woorden het afgelopen jaar het meest in onze media aan bod kwamen, en leggen ze voor aan politicologen, journalisten, politici, taalkundigen en cabaretiers. Taalvirtuoos en televisiemaker Mark Uytterhoeven is gastheer van dienst. Het evenement vindt plaats bij deBuren in Brussel, en duurt van 19.30 - 21.30. U kunt erbij zijn: tickets kosten 5,-.

Meer lezen & tickets

Meer nieuws

Redactie: Laura van Eerten
Volg ons op Twitter
Bezoek onze website
© 2017 Instituut voor de Nederlandse Taal, alle rechten voorbehouden.
U ontvangt dit bericht omdat u zich heeft ingeschreven voor de nieuwsbrief van het Instituut voor de Nederlandse Taal.

onze contactgegevens:
Instituut voor de Nederlandse Taal
Matthias de Vrieshof 2
2311 BZ Leiden
Nederland

voeg ons toe aan uw adresboek


profiel bijwerken of afmelden