[WerkGelukTips] Hoe je als hooggevoelige de werkvloer overleeft

5 jaren geleden


Text only:

Kun je deze mail niet goed lezen? Ziet alles er verschoven uit? 
Klik dan hier voor de webversie
WerkGelukTips
 
 
 
 
 
17 oktober 2013 
Jaargang 7, Nr 15 
Inspiratie voor meer plezier, succes en balans in je werk en loopbaan
  
Deel de inspiratie!
Ken je iemand die plezier zal hebben van de inspiratie en tips in dit E-zine? Klik dan hier om deze mail door te sturen!
  
Doorsturen via de Social Media kan ook:
Nog geen abonnee? Klik hier om je in te schrijven en dit E-zine voortaan iedere maand in je mailbox te ontvangen, plus het E-boek als gratis bonus!
 
 
In dit nummer: 
 
 
Persoonlijk bericht:
- Weekje naar de zon
  
Binnenkort:
- Steviger in je schoenen en zaken voor elkaar krijgen!
 
Artikel:
- Hoe je als hooggevoelige de werkvloer overleeft
 
 
 
Persoonlijk bericht
Beste John,
 
Ik heb voor de herfstvakantie een weekje zon geboekt. Wat een heerlijk vooruitzicht!
 
In de vorige WerkGelukTips vertelde ik je over het faillissement van mijn opdrachtgever, en hoe dat even schrikken was. Mijn leven stond de afgelopen weken dan ook in het teken van, en het hele proces heeft de nodige energie gekost. Tijd dus om even bij te tanken, om daarna weer vol energie aan de slag te gaan met alle trajecten, programma's en trainingen die op het programma staan.
 
Als hooggevoelige is het soms extra lastig om met onvoorziene gebeurtenissen om te gaan. Lastige situaties die je meemaakt in je privéleven of zaken die spelen op je werk. Hoe doe je dat? Je kunt helaas niet alle moeilijkheden uit je leven bannen, maar je kunt er in ieder geval wel voor zorgen dat je je werk zo prettig mogelijk inricht voor jezelf. Daar is vaak al heel veel winst te behalen, zodat je weer gemakkelijker om kunt gaan met alles wat er op je pad komt. 
 
Ik heb in ieder geval Tip 4 - Neem kleine pauzes -  ter harte genomen, en deze ietsjes verlengd tot een week ;-).
 
Veel leesplezier!
 
Hartelijke groet,
 
Gertrud de Witte
ESENZIA WerkGelukCoaching
 
 
PS: Zit je op Facebook en wil je ook daar regelmatig tips, inspiratie, WerkGelukQuotes en andere nieuwtjes ontvangen? Like dan de (eveneens vernieuwde) ESENZIA Facebookpagina. Op naar de 300 (en hopelijk nog veel meer) likes!
Binnenkort:  Steviger in je schoenen en zaken voor elkaar krijgen!
 
2-daagse training 'In 7 stappen naar meer zelfvertrouwen!' 
 
Training voor vrouwen die steviger in hun schoenen willen staan, duidelijker hun grenzen aan willen geven en met meer gemak zaken voor elkaar willen krijgen
 
 
Droom jij ook al heel lang van:
 
- Duidelijker je grenzen kunnen voelen en aangeven
- Jezelf meer centraal stellen
- Beter kunnen bepalen wanneer het tijd is voor jou en wanneer
  voor de ander
- Meer energie hebben en overhouden
- Zelfverzekerder voelen en overkomen
- Assertief zijn: zeggen en doen wat je zelf wilt in plaats van wat
  er van je verwacht wordt
- Duidelijk en toch respectvol leren communiceren
- Zaken gemakkelijker voor elkaar krijgen
 
 
Klik hier als jij ook stevig in je schoenen wilt staan en blaken van zelfvertrouwen!
 
 
Artikel:  Hoe je als hooggevoelige de werkvloer overleeft
Ongeveer vijftien tot twintig procent van de bevolking is hoogsensitief. Deze HSP-ers (Highly Sensitive Person) zijn bovengemiddeld gevoelig voor prikkels van buitenaf. Zij voelen zich snel overweldigd door harde geluiden, sterke geuren, fel licht en het gedrang van mensenmassa’s. Ook pikken ze gemakkelijk emoties op van anderen en zijn ze sfeergevoelig. Dat is niet altijd handig. Hoe handhaaf je je als HSP-er bijvoorbeeld op de werkvloer?
 
Een aantal praktische tips voor HSP-ers op de werkvloer:
 
Tip 1. Neem je werkplek onder handen
HSP-ers zijn extreem gevoelig voor sfeer. Menig kantoortuin is echter totaal sfeerloos. TL-lampen, veel grijstinten en overal rinkelende telefoons. Wapen je hiertegen door van jóuw werkplek een kleine oase van rust te maken. Je kunt via je iPod naar rustgevende achtergrondmuziek luisteren. Koptelefoon op en daar ga je. Hang familiefoto's op of inspirerende afbeelding uit de natuur. Neem verse bloemen mee. Zeker in een kunstmatige omgeving brengt dit alles je zenuwstelsel meer tot rust. Zorg er ook voor dat je lekker zit. Dat ontspant je spieren.
Tip 2: Creëer plezierig werk
Hoe kijk jij naar je werk? Kom je mopperend binnen? Beleef je er weinig plezier aan? Probeer dan eens een andere bril op te zetten. Een meer positieve houding helpt je om je werk als minder belastend te ervaren. Zorg daarom voor plezierige contacten met collega's, help anderen, en probeer enthousiast te zijn over wat je doet. Zelfs een eentonige baan krijgt betekenis en wordt plezieriger wanneer je een positieve houding ontwikkelt. Maak eens een lijst met dingen die wel positief zijn aan je werk, bijvoorbeeld die leuke collega of die ene taak die je wel energie geeft. Daarmee leer je ook je werk door een andere bril te zien en zul je merken dat het nooit alleen maar kommer en kwel is. Lukt dat echt niet? Overweeg dan om van baan te wisselen.
 
Tip 3: Ga vaker vanuit huis werken
Het Nieuwe Werken is in. En het lijkt meer dan de zoveelste hype te zijn. Veel bedrijven zien er langzamerhand de voordelen van in om flexibeler omgaan met arbeidstijd en werkomgeving. Thuiswerken is daar onlosmakelijk mee verbonden. Voor veel HSP-ers is dit een uitkomst, want thuis je werk doen is een belangrijke vermindering van overprikkeling. Praat eens met je baas of dit op jouw werk ook gerealiseerd kan worden! Al is het maar een dag in de week: het scheelt veel stress.
 
Tip 4: Neem kleine pauzes
Zit jij de hele dag op je werk? Sta dan geregeld even op. Neem telkens een minipauze om even te lopen en te stretchen, zeker als je veel achter de computer zit. Of doe elk uur een paar spierontspanningsoefeningen. Stel je voor dat alle spieren in je lichaam zich steeds verder ontspannen terwijl je een paar keer langzaam en diep ademt. Of doe een korte meditatie. Op het internet zijn diverse oefeningen te vinden, ook in audiobestanden. En als het mogelijk is, ga af en toe even een paar minuutjes naar buiten om frisse lucht te scheppen.
 
Tip 5: Word zelfstandig ondernemer
Nederland telt steeds meer ZZP-ers - Zelfstandigen Zonder Personeel – die parttime ondernemen. Eigen baas zijn kan voor veel HSP-ers die niet langer onder druk van een baas willen werken dé oplossing zijn. De voordelen zijn legio. Je hebt controle over je eigen werktijden, het soort mensen met wie je omgaat, en er zijn geen moeilijkheden met collega's of superieuren. Valkuilen zijn er echter ook, zoals het isolement en de totale verantwoordelijkheid. Zoek dus eerst uit of het ondernemerschap bij je past. Bijvoorbeeld door eens te gaan praten met de Kamer van Koophandel of met een loopbaancoach.
 
Bron: Ted Zeff - Overlevingsgids voor hoogsensitieve personen 
 
***
 
Welke ervaring heb jij als HPS-er op het werk? Reageren kan op mijn blog:
www.werkgelukcoaching.nl/blog
 
©2013 Gertrud de Witte - ESENZIA WerkGelukCoaching, alle rechten voorbehouden.
 
Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief, blog of op een website? Dat kan, zolang je de volgende tekst, met een werkende link, opneemt:
 
"Door Gertrud de Witte - ESENZIA WerkGelukCoaching.
Ga naar www.werkgelukcoaching.nl voor het aanvragen van het gratis E-boek ‘De 3 geheime ingrediënten voor WerkGeluk'." 
Over ESENZIA
Bij ESENZIA WerkGelukCoaching helpen we hoger opgeleide professionals hun werkgeluk te (her)vinden.  
 
Enige tijd geleden heb ik, Gertrud de Witte, eigenaar en oprichtster, mijn  eigen dilemma's gehad met deze thema's. Rond mijn dertigste begonnen bij mij de typische ‘dertigersvragen’ de kop op te steken. Vervolgens werd ik ontslagen door mijn werkgever en raakte ik bij de volgende organisatie helemaal opgebrand, waardoor ik voor langere tijd burnout thuis kwam te zitten. Toen besefte ik dat het tijd was geworden om dingen anders te doen én andere dingen te doen. Ik besloot mijn vakgebied (Marketing) vaarwel te zeggen, me helemaal om te laten scholen om begin 2007 met Esenzia te starten.
 
Samen met collega's Elze Aartman en Anne Marie Radstake help ik nu dertigers en veertigers met hun werk- en loopbaanvraagstukken. Professionals die meer de touwtjes van hun eigen leven in handen willen hebben, bewuster keuzes willen maken en stappen willen zetten. Om zo met meer plezier, succes en balans te werken en te leven!
 
Je kunt bij ons terecht voor outplacement, burnoutbegeleiding, loopbaancoaching, personal coaching en diverse trainingen en workshops. Lees hier meer over onze diensten
 
Volg ons ook hier:
  
               
Jouw abonnement
Dit E-zine verschijnt iedere maand. Je staat hier als volgt voor ingeschreven: John via newsletter@newslettercollector.com. Je ontvangt dit E-zine omdat je je hiervoor hebt opgegeven, omdat je opdrachtgever of cliënt bent (geweest), of op een andere manier met ESENZIA in contact bent gekomen. Met de link onderin deze mail kun je zelf je gegevens wijzigen of uitschrijven.
 
Heb je dit E-zine doorgestuurd gekregen en ben je nog geen abonnee? Klik dan hier om je aan te melden. Je ontvangt het E-boek 'De 3 geheime ingrediënten voor werkgeluk' als gratis bonus!
ESENZIA WerkGelukCoaching  -  www.werkgelukcoaching.nl  -  info@werkgelukcoaching.nl  -  06 - 132 352 98
Uitschrijven / Gegevens wijzigen
Powered door YMLP

Esenzia.nl

Categorieën: Inspiratie | Persoonlijke Ontwikkeling
Leeftijd: 14 t/m 18 jaar 19 t/m 30 jaar 31 t/m 64 jaar 65 jaar en ouder

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019