Loze klimaatbeloftes, de Epstein-nasleep en onterechte noodhulp
NRCLunchkoers
Abonneer nu
Dinsdag 23 maart 2021
nrc.nl/economie
door
Egbert Kalse
Ontwikkel jezelf met NRC.
Vanaf € 2,- per week word je abonnee en krijg je onbeperkt toegang tot betrouwbare journalistiek.
Goedemiddag! Na een dramatisch jaar en een mislukte beursgang probeert WeWork het opnieuw. Hoe win je vertrouwen met een lege huls? En verder: klimaatbeloftes doen is een makkie, ze uitvoeren wat minder; de zaak-Epstein eist een nieuw slachtoffer en noodsteun terugbetalen omdat je de overuren hebt uitbetaald? 

Vechten tegen windmolens. Je moet het maar durven. Een verlies van 3,2 miljard dollar draaien in 2020 en dan toch beleggers om een miljard dollar vragen. De mensen achter kantoordeelbedrijf WeWork doen het, na een mislukte beursgang in 2019, in 2021 gewoon nog een keer.

Het verlies van WeWork – een kruising tussen een vastgoed- en een techbedrijf - is geen verrassing, schrijven de collega’s van de FT. Zij kregen inzage in de documenten die WeWork heeft voorbereid voor potentiële investeerders. In 2019 draaide het bedrijf een nog groter verlies, van 3,5 miljard dollar. Maar door flink in de uitgaven te snijden (2,2 miljard dollar minder ten opzichte van het jaar daarvoor) werd het verlies in 2020 nog enigszins beperkt.

Het deelkantorennetwerk, dat een nogal wilde rit maakte vorig jaar met oprichter en bestuurder Adam Neumann die opstapte en een bezettingsgraad die door de pandemie daalde van 72 aan het begin van het jaar naar 47 procent eind 2020, wil later dit jaar naar de beurs.

  • De beursgang moet plaatsvinden via een fusie met een zogeheten special purpose acquisition company (spac), een lege beurshuls.Collega Eva Smal schreef al eerder over deze lege hulzen op zoek naar bedrijven
  • Door de beursgang moet WeWork in totaal 9 miljard dollar waard worden, zo citeert de FT de documenten van ‘Project Windmill’.
  • Dat is een fractie van de 47 miljard waartegen het bedrijf in 2019 nog gewaardeerd werd na een participatie van het Japanse SoftBank.

Lege hulzen, windmolens, WeWork doet er weinig aan om te voorkomen dat er grappen gemaakt worden over de ambities. Hoe het ook zij, het bedrijf is in gesprek met BowX Acquisition Corp, de lege huls naar keuze, dat in augustus al 420 miljoen dollar heeft opgehaald. De overige 580 miljoen die WeWork nodig heeft moet komen van institutionele beleggers die in de spac moeten stappen.Wie weet hoe de kantorenmarkt er na de pandemie uitziet mag het zeggen. WeWork houdt er in elk geval vertrouwen in.

Liedje voor de lunch: Don Quichotte à Dulcinée, M. 84: No. 2, Chanson épique - Maurice Ravel

Luister nu

Loze beloftes. Aan mooie woorden ontbreekt het zelden, maar bijna geen enkel bedrijf neemt voldoende concrete stappen om in 2050 klimaatneutraal te zijn. De bedrijven die mondiaal verantwoordelijk zijn voor 80 procent van de uitstoot praten wel, maar doen weinig. Dat is de conclusie van Climate Action 100+ waarin 575 grote beleggers zich verenigd hebben. Zij zijn goed voor een belegd vermogen van 54.000 miljard dollar (45.000 miljard euro). Collega Erik van der Walle dook in de cijfers.

CA100+, waartoe onder meer de Nederlandse beleggers ABP, Achmea en Robeco behoren, heeft het klimaatbeleid van 159 grote bedrijven geanalyseerd. Schokkende conclusie: geen enkel bedrijf voldoet aan alle criteria. Zo laat volgens CA100+ geen enkele onderneming volledig zien hoe zij in 2050 klimaatneutraal zal zijn. Toch zegt de helft van de onderzochte bedrijven toe over dertig jaar geen broeikasgassen meer uit te stoten. Hoe, dat blijft onduidelijk.

Focus op de familie. Voor de nasleep van het Epstein-schandaal is niemand veilig. Dat blijkt wel nu een van Wall Streets hotshots, miljardair Leon Black, onverwachts eerder opstapt als baas van zijn eigen Apollo Global Management, schrijft collega Sam de Voogt vandaag. Black gaf een verklaring uit waarin hij stelt zich „te focussen op mijn familie en de gezondheidsproblemen van mijn vrouw (zij heeft huidkanker, red.) en mijzelf”. Maar eerder al bleek de zaak-Epstein een rol te spelen.

Black was bevriend met Jeffrey Epstein, de hedgefondsmanager en miljonair die verdacht werd van mensenhandel en het misbruiken van tientallen minderjarige meisjes en in 2019 in een New Yorkse cel zelfmoord pleegde. Black was in de laatste jaren van Epsteins leven zelfs diens voornaamste klant. Persbureau Bloomberg maakte dit portret van de meedogenloze miljardair die Black heet te zijn.

De verkeerde ijkmaand. Het komt niet geheel onverwacht en toch doet het betrokkenen veel pijn. Zo’n 4 procent van de ondernemers die loonsteun kregen en daardoor niemand hebben ontslagen, moet nu in sommige gevallen elke euro aan steun toch terugbetalen, meldt de NOS vanochtend.

Dat die ondernemers moeten terugbetalen heeft te maken met de opzet van de NOW-regeling, en vooral met de zogenoemde ijkmaand. Het bedrag aan noodsteun wordt gebaseerd op het loon van januari 2020, vlak voor het begin van de coronacrisis. De ondernemers die nu moeten terugbetalen, hadden in januari hogere loonkosten, bijvoorbeeld omdat ze overuren over december uitbetaalden. Verantwoordelijk minister Koolmees liet gisteren weten dat januari voor sommige ondernemers geen representatieve maand is, maar dat niet alle uitzonderingen kunnen worden onderkend. 

Wat we verder lazen:

Bedankt voor het lezen. Tot morgen!

 

Heb je nog vragen of opmerkingen? Mail ons op lunchkoers@nrc.nl

Deze mail is verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Stuur deze mail vooral door naar vrienden. Zij kunnen zich vervolgens hier aanmelden.
Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief. Beheer je instellingen voor de nieuwsbrief. (Hier kun je afmelden).
Deel deze nieuwsbrief TwitterFacebookLinkedInWhatsapp
NRC