Beste lezer,

Graag neem ik je mee terug naar de jaren nul. Nadat mijn middelbare school was verbouwd, kregen alle leerlingen een gloednieuw kluisje toegewezen. Ik ontving de sleutel voor kluisje nummer 1: een glanzend-blauw deurtje helemaal linksboven in de kluisjeswand. Dat nummer 1 voor mij was, voelde als het winnen van een prijs. 


Die euforie was echter van korte duur. Kort na de inwijding van het kluisje raakte ik namelijk de sleutel kwijt. Dat was an sich al vervelend. Maar des te meer omdat ik wist dat ik mijn kluisje niet hygiënisch had achtergelaten: bij het laatste gebruik had ik er net-gedragen gymkleren en een halfleeg pak Vifit-drinkyoghurt met limoensmaak in gepropt.


Nu had ik naar de conciërge kunnen stappen om een reservesleutel te vragen. Maar ik besloot een andere tactiek toe te passen. Namelijk: doen alsof het kluisje niet bestond. Die strategie werkte aanvankelijk goed. Maanden gingen voorbij zonder problemen.  


Tot ik op een dag op school kwam en zag dat er zich een grote menigte had verzameld rond kluisje nummer 1. Later bleek dat er klachten over stank bij de kluisjes waren binnengekomen, waarna de conciërge mijn kluisje besloot te openen met de reservesleutel. 


Wat hij daar aantrof was erger dan een uit de hand gelopen biologisch experiment. Kleurrijke schimmels en krioelende maden vormden de meest opvallende bestanddelen in een wonderlijk tafereel van flora en fauna dat zich aan de hele school tentoonspreidde. 


Hoe het die dag verder ging vertel ik je een andere keer. Voor nu is de moraal van het verhaal dat je problemen niet oplost door ze weg te stoppen – figuurlijk noch letterlijk. En áls je ze dan weg wilt stoppen: zorg dan dat niemand een reservesleutel heeft. Afgelopen dinsdag gingen middelbare scholieren weer naar school na een maandenlange lockdown. Ik hoop van harte dat ze vóór de lockdown hun kluisje niet in de dezelfde staat hadden achtergelaten als ik in 2007...


Liefs,

Imre van Son
(Eind)redacteur

Hard//talk: De goede kant van de geschiedenis is solidair, ook als het even niet uitkomt

Racisme is een diep verweven onderdeel van het narratief van Nederland, zegt Jihane Chaara. "Denk aan de discriminatie bij de Belastingdienst, aan het racisme binnen het Nederlandse politiekorps, aan onze blackfacetraditie, aan het feit dat de PVV met 20 zetels in onze Tweede Kamer zit, enzovoorts."

Alles Vijf Sterren: Wat maakt je strijdbaar?
Onze redacteuren staan elke week voor je klaar met gouden tips voor een zorgeloos weekend. 'Wat maakt je blij?' vragen we ze. Deze week namen we het advies #educateyourself ter harte en vroegen hun: 'Wat maakt je strijdbaar?'
Essay: Echte schrijvers stellen uit
Uitstellen is misschien wel het belangrijkste onderdeel van schrijven, zegt Nicolas Voet. Na tien jaar is het prachtige essay dat hij daarover schreef eindelijk af.
Steun de makers van de toekomst.
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan Hoek, Nastia Cistakova en Raquel van Haver.
 
Sluit je aan bij Hard//hoofd.
We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Aan iedereen die ons al steunt, zeggen wij: heel veel dank dat je deze unieke plek mogelijk maakt!
Essay: Terra Infirma (deel 1)
Terwijl het coronavirus zich in de eerste maanden van 2020 over de wereld verspreidde en verschillende overheden verschillende maatregelen troffen, observeerde Nicky Runge de gang van zaken in haar woonplaats Hongkong.
Steun Hard//hoofd en verzamel kunst
Hard//hoofd gelooft dat jonge makers iets te zeggen hebben en het verdienen om gehoord te worden. We staan onvoorwaardelijk voor inhoud, radicale kwetsbaarheid en experiment en we vechten voor de vrijheid om te maken wat wij willen. Dat kost geld.
Met jouw hulp kan Hard//hoofd bestaan.
Twitter
Facebook
Email
Copyright © 2020 Hard//hoofd, All rights reserved.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com

Ons adres:
Plantage Muidergracht 24
1018 TV Amsterdam

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.