Ik ben zojuist teruggekeerd uit Kenia, en wat ik daar heb gezien heeft me aan het denken gezet. Droogteseizoenen duren langer en zijn heviger, waardoor zowel mensen als dieren niet meer zeker zijn van voedsel en water. Daarnaast zorg fragmentatie van het landschap ervoor dat er steeds minder ruimte is voor dieren om vrij rond te lopen.
Voor zowel de mensen als de wilde dieren in Kenia levert dit problemen op. Wilde dieren moeten noodgedwongen steeds langere afstanden afleggen om op zoek te gaan naar voedsel en water, wat het risico vergroot om in conflictsituaties te komen met mensen, soms met dodelijke gevolgen.
Daarom werkt IFAW nauw samen met lokale gemeenschappen zoals de Maasai, om veilige doorgangen voor dieren te creëren en duurzame oplossingen voor mensen te vinden. Meer dan 70% van de wilde dieren in Kenia leeft buiten beschermde gebieden. Daarom heeft IFAW bijvoorbeeld duizenden leasecontracten ondertekend met grondeigenaren om migratieroutes te beschermen.
Ook heeft IFAW via het Jenga Mama-project nieuwe inkomstenbronnen helpen creëren voor vrouwen. Dit zorgt ervoor dat ze minder afhankelijk zijn van natuurlijke hulpbronnen, wanneer er bijvoorbeeld een oogst mislukt door aanhoudende droogte, maar ook wanneer een olifant de gewassen opeet of wanneer een leeuw hun vee aanvalt en doodt.
Via het project Jenga Mama hebben 60 vrouwelijke leden van de Maasai-gemeenschap een driejarig opleidingstraject doorlopen in specialisaties zoals kapper, loodgieter, IT specialist, en cateraar. Deze opleiding stelt de vrouwen in staat om een duurzame bestaanszekerheid op te bouwen en niet langer afhankelijk te zijn van de zwaarbevochten hulpbronnen van de natuur.
Het opleidingstraject helpt niet alleen de vrouwen om zelfstandig te zijn in een gemeenschap waar hun rol traditioneel beperkt is, maar ze leren ook over hoe het beschermen van wilde dieren hen kan helpen. De vrouwen die na hun opleiding terugkeren naar hun gemeenschap, verspreiden vervolgens deze informatie en proberen de gemeenschap het belang van dierenwelzijn in te laten zien.
Als we een verschil willen maken voor de wilde dieren in Afrika, moeten we dat doen samen met de omwonende mensen. Het creëren van evenwicht tussen hun behoeften en die van de natuur is essentieel. Mijn reis naar Kenia heeft dit nog eens duidelijk onderstreept. Daarom ben ik er ook trots op dat ik ambassadeur ben van IFAW, een organisatie die de aanpak vanuit meerdere perspectieven benadert, samen met de lokale gemeenschap, en zo duurzame impact maakt voor dieren wereldwijd.