Bekijk dit bericht in je browser
Win een Europalezing voor jouw organisatie!

In de loop van 2024 biedt Europa Direct Oost-Vlaanderen aan middenveldorganisaties een gratis lezing aan. Als organisatie kies je zelf het thema van de lezing. We brengen de inhoud telkens met concrete voorbeelden en sprekend beeldmateriaal.
 
Je kiest als organisatie uit een van deze vier thema’s:

Thema 1: Klimaat - De Europese Green Deal

De Europese Commissie lanceerde net na haar aanstelling in 2019 het ambitieuze plan om van Europa het eerste klimaatneutrale continent ter wereld te maken, en dat tegen 2050.

Onder de noemer van de Europese Green Deal is er een bindende klimaatwet en een uitgebreid actieplan waarmee de Commissie onze gehele manier van leven wil transformeren. Met behulp van ambitieuze doelstellingen rond thema’s als mobiliteit, ons energiegebruik, onze manier van wonen…. belooft de Green Deal alvast een groene transitie te worden. Toch moet deze transitie daarnaast ook eerlijk en inclusief zijn en mag ze de economische groei van de unie niet in de weg staan.

In deze lezing ontdek je waar deze Green Deal vandaan komt, hoe de Europese instellingen deze groeistrategie willen realiseren en welke drempels en uitdagingen we moeten trotseren om dit ambitieuze pakket aan ambities en maatregelen ook effectief te realiseren.
 
Thema 2: Vluchtelingen in Europa

Nog nooit waren wereldwijd zoveel mensen op de vlucht als nu. Sinds 2015 kwam een groter aantal de Europese Unie binnen en meer recent zorgt de oorlog in Oekraïne voor een grotere instroom.

Zowel de lidstaten als de EU proberen deze situatie het hoofd te bieden. Hoe groot is het aantal vluchtelingen wereldwijd en in Europa echt? Welke maatregelen bestaan er op internationaal, Europees en nationaal niveau en wat is het gevolg van dit beleid?

Je komt het allemaal te weten tijdens deze lezing waarin dit actuele thema wordt uitgelegd aan de hand van cijfermateriaal en sprekende beelden om alles in perspectief te plaatsen. Onze Europa-experten laten altijd ruimte voor vragen.
 
Thema 3: EU-actua

De EU is niet uit het nieuws weg te denken. Migratie, klimaat, interne veiligheid... het is maar een greep uit alle uitdagingen waar we mee te maken krijgen. Tijdens deze lezing licht de spreker deze actualiteit van a tot z toe en plaatst ze in een breder kader. We bekijken welke thema’s er op dat moment ‘hot topic’ zijn en in de lezing zullen verschijnen.
 
Thema 4: Lezing 'Europese verkiezingen' (te boeken tot en met vrijdag 7 juni)

Op zondag 9 junibrengen we onze stem uit voor de regionale, federale en (onderbelichte) Europese verkiezingen. Ben jij nog op zoek naar een neutrale, duidelijke informatiebron om je stem vorm te geven? Dan ben jij bij Europahuis Ryckevelde aan het juiste adres.

In onze lezing leggen we je uit waarom het Europees Parlement ontstaan is, hoe de Europese instellingen werken, hoe de zetels van het Europees Parlement verdeeld worden en hoe je precies moet stemmen. We polsen op een speelse manier naar jouw kennis over de Europese regels, leggen uit welke stappen een wetsvoorstel ondergaat voor het goedgekeurd wordt, zetten nog eens alle partijen en hun visies op een rijtje, en tonen met zeer concrete voorbeelden aan welke impact jouw stem heeft op jouw dagelijkse leven.

Wij geven jou de nodige kennis over de Europese verkiezingen, jij maakt de keuze in het stemhokje.
 
Voor wie
Middenveldorganisaties en hun leden in Oost-Vlaanderen
Datum
In samenspraak vast te leggen van juli tot en met december 2024
Locatie
In een zaal van de Provincie in Gent of een eigen gekozen locatie
Aantal deelnemers​
Onbeperkt, maar minimum 15 personen
Duur
90 minuten
Docent
Sprekers van Europahuis Ryckevelde
Hoe?
Bezorg ons je deelnameformulier voor 15 juni 2024 en je weet tegen 30 juni of je bij de geselecteerden bent
 
Europa | PAC Het Zuid - W. Wilsonplein 2 - 9000 Gent | tel. 09 267 86 84
Bevoegde beleidsverantwoordelijke: gedeputeerde Riet Gillis
 

Je profiel aanpassen - Uitschrijven