Het Park in kerstsfeer

Ontdek de winterse sfeer in het Park. Het Park Paviljoen, het Museonder en het Jachthuis Sint Hubertus zijn gehuld in kerstsfeer. Kom de sfeer proeven tijdens onze kerstlunch, haal winterse gerechten bij het Winterterras of loop mee met een natuurgids tijdens de kerstsfeerwandeling. Bekijk alle activiteiten en de kerstsfeer in het Park hier.
PLAN UW BEZOEK

Herstelmaatregelen voor het leefgebied van de zadelsprinkhaan

In Nederland leven vijftig soorten sprinkhanen en krekels. Vier van deze soorten worden op dit moment ernstig bedreigd, waaronder de zadelsprinkhaan. Deze soort komt met name voor in de provincie Gelderland. Een van de locaties waar deze sprinkhaan tot voor kort nog voorkwam is Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Binnenkort wordt er gestart met de herstelmaatregelen van het leefgebied van de zadelsprinkhaan in het Park, om na herstel mogelijk tot herintroductie van de soort over te gaan. Het onderzoek naar de zadelsprinkhaan en de herstelmaatregelen van het leefgebied zijn een initiatief van de Provincie Gelderland. Het onderzoek is uitgevoerd door Ecologisch adviesbureau Natuurbalans, de maatregelen worden uitgevoerd door de Unie van Bosgroepen. 
LEES MEER

Valwind

Op 29 oktober overviel een windhoos (of valwind) het Park. Toen een van onze jachtopzichters aan het werk was, ontstond er ’s avonds ineens heftige onweer en wind. Deze spontane windhoos zorgde ervoor dat er veel bomen omvielen en takken van de bomen waaiden. Nadat de wind was gaan liggen en een collega bij daglicht het Park bekeek, constateerde hij dat er een strook van 100 meter breed en bijna twee kilometer lang getroffen was door de windhoos. De windhoos was begonnen bij het Reemsterveld en vervolgens via het Zinkgat naar de Eikenhoutbergen door het Park getrokken. Door de windhoos waren er flink wat bomen omgevallen.

De volgende ochtend hebben we de schade geïnventariseerd en zijn vijf medewerkers van bedrijfsvoering aan de slag gegaan met het opruimen. Ook heeft een aannemer ervoor gezorgd dat onveilige takken uit de bomen werden gehaald en dat beschadigde bomen weer in orde waren. Er zijn zo rond de 100 bomen omgegaan, sommige waren omgewaaid, andere waren afgebroken en er lagen veel takken verspreid over het gebied.

De meeste bomen hebben we laten liggen, alleen de bomen en takken die op de weg en fiets- en wandelpaden terecht zijn gekomen, hebben we opgeruimd. Omgevallen bomen bieden namelijk onderdak voor insecten en dieren, zorgen voor voedsel en zijn een natuurlijke bescherming voor verjonging. Als een boom omwaait, biedt dat kansen op natuurlijke vernieuwing. 

Rhododendrons aangeplant in de zijtuinen van Jachthuis Sint Hubertus

In 2014 werden in de zijtuinen van Jachthuis Sint Hubertus rozen aangeplant, maar deze rozensoort bleek niet succesvol. Ook de aanplant van heesterrozen in 2018 leidde niet tot het gewenste resultaat. Omdat het eindbeeld van rijk bloeiende rozenperken bij het Jachthuis niet haalbaar was, hebben we gezocht naar bloemsoorten die aansluiten bij het historische beeld van het Jachthuis Sint Hubertus. We zijn uitgekomen op rhododendrons in combinatie met azalea's. In een eerder artikel vertellen we waarom de rozen niet succesvol waren en hoe de keuze voor rhododendrons tot stand is gekomen.

In november zijn daarom de rozenperken in de zijtuinen van het Jachthuis Sint Hubertus vervangen door rhododendrons en azalea's. Deze zijn aangeplant en worden de komende vijf jaar onderhouden door Rhododendroncentrum De Valouwe.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Hoge Veluwe Fonds, het Cultuurfonds en Stichting Vrederijk
LEES VERDER OVER DE AANPASSING VAN DE ZIJTUINEN

Tien jaar blogs van boswachter Henk Ruseler

In verband met de pensionering van Henk Ruseler verrassen wij u de komende tijd met blogs uit de afgelopen tien jaar. Deze mooie verhalen brengen we graag nog een keer onder uw aandacht.

"Nog even en we sluiten het jaar 2020 af en vieren de jaarwisseling. Oud en nieuw, maar is er wel een begin en een eind? Wanneer je zoals ik veel buiten bent, is die overgang een usance exclusief voor de mens, een moment in een voortdurende cyclus waar wij nu eenmaal graag bij stil staan. Echter, een hert op het Braamsveld kauwt op 31 december om twaalf uur gewoon een takje heide naar binnen en op mijn gazon krabt de das wellicht de laatste engerling naar boven. En omzien, dat doen ze niet zonder grond."

LEES MEER

Uitgelicht

Kerstlunch in het Parkrestaurant


Geniet op tweede kerstdag samen met uw familie of vrienden van een heerlijke en uitgebreide vijfgangen kerstlunch in het Parkrestaurant. Tijdens de lunch krijgt u vijf mooie gerechten aan tafel geserveerd met inspiratie uit het Park. We adviseren u tijdens de lunch graag over bijpassende wijnen.
Lees meer en reserveren

Genieten op het Winterterras


Kom lekker genieten op het Hoge Veluwe Winterterras. In de kerstvakantie en in de weekenden t/m januari is het winterterras geopend voor bezoekers. U kunt heerlijke winterse drankjes en gerechten halen bij één van de houten kraampjes. Geniet van glühwein, erwtensoep, apfelstrudel en Hert bockbier van de tap. En de kinderen kunnen zelf marshmallows roosteren op een vuurtje.

Verlicht Jachthuis


In de donkere dagen rond kerst ontsteken we alle lichten in en rondom Jachthuis Sint Hubertus. Ontdek in de avondschemering tussen 16:30 en 17:30 uur hoe prachtig het verlichte Jachthuis er uitziet. Het Jachthuis wordt verlicht op dinsdagen, woensdagen en donderdag van 12 t/m 28 december (uitgezonderd tweede kerstdag). U kunt zelf een mooi plekje bij de Jachthuis vijver uitzoeken om het uitzicht te bewonderen.
Lees meer

Heeft u een Hoge Veluwe kerstwens?


Tot en met 7 januari kunt u in het Museonder uw eigen Hoge Veluwe kerstwens inleveren. Heeft u een wens voor in het Park die u graag in vervulling zou willen laten gaan? Denk bijvoorbeeld aan een kinderuitje of een bronstexcursie met diner in het Parkrestaurant. Schrijf uw kerstwens op een kaart en deponeer deze in de speciale brievenbus in het Museonder. Uit de inzendingen laten we één wens in vervulling gaan.

Steun het Park


Om ook toekomstige generaties te kunnen laten genieten van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, is financiële steun hard nodig. Dankzij steun van particulieren en bedrijven kan het Park blijven investeren in onder meer biodiversiteit en educatie.
Lees meer

Uilenballen pluizen


Op zoek naar een leuke kinderactiviteit in de kerstvakantie? Van 23 december tot en met 5 januari (uitgezonderd 1e kerstdag en nieuwjaarsdag) kunnen kinderen uilenballen pluizen, om te ontdekken wat uilen zoal eten. Tijdens de speurtocht leren ze van alles over uilen en waarom het geen gewone roofvogels zijn. 
Lees meer

Parkwinkel

De Parkwinkel is deze maand in kerstsfeer gehuld, ideaal om inspiratie op te doen voor uw kerstaankopen.
In de Parkwinkel kunt u diverse leuke kerstartikelen kopen voor onder de boom, zoals mooie kandelaars of een Hoge Veluwe kalender.
Deze maand betaalt u voor De Hoge Veluwe kalender geen € 9,95 maar slechts € 7,50.

Vacature: Medewerker Bedrijfsvoering/Toezichthouder

Voor de gecombineerde functie medewerker bedrijfsvoering en toezichthouder zijn wij op zoek naar een collega. In deze functie bent u fulltime werkzaam als toezichthouder en daarnaast voert u onderhoudswerkzaamheden uit. 
Meer informatie of solliciteren

Nieuwsjaarsreceptie plannen?


Start het jaar goed met een nieuwsjaarsreceptie in het Park. Geniet op ons winterterras dat omringd wordt door imposante dennenbomen van warme glühwein, chocolademelk en hartverwarmende winterse gerechten van de barbecue. Tot en met 31 januari verwennen we u en uw collega’s op ons feestelijke buitenterras. Vanuit houten kraampjes midden in het bos, omringd door vuurkorven, serveren we een keur aan ambachtelijke lekkernijen uit onze eigen keuken.
Lees meer

Snertweerwandeling


In de donkere dagen in december en januari is er geen enkele reden om binnen te blijven. Onze natuurgidsen nemen u mee op excursie door de winterse landschappen in het Park, afgesloten met een heerlijke lunch. Tijdens deze wandeling kunt u optimaal genieten van de Hollandse winter. Na afloop van de excursie brengt de gids u bij het Parkrestaurant voor een ouderwetse snertmaaltijd. 
Lees meer en reserveren

Winterconcert: ‘Winterreise’ door bariton Michael Wilmering


Kom op 16 december genieten van Schuberts meesterwerk 'Winterreise', gezongen door bariton Michael Wilmering. 
‘Winterreise’ gaat over een man die is afgewezen door zijn geliefde en vervolgens besluit om op reis te gaan. De liederen beschrijven zijn reis door een kaal en verlaten winterlandschap, dat de eenzaamheid van de reiziger reflecteert. De liederencyclus bestaat eigenlijk uit twee helften. In het eerste lied, ‘Gute Nacht’ neemt de hoofdpersoon afscheid van zijn geliefde en besluit hij om te vertrekken. Uit de rest van de cyclus blijkt dat er geen terugkeer meer mogelijk is.
Lees meer en reserveren

Red de moeflon, nu het nog kan!


Sinds de komst van de wolven is de moeflon in het Park uitgeroeid. Alleen binnen een apart stroomraster zijn circa 40 moeflons voorlopig nog bewaard gebleven. Om deze laatste moeflons een kans op een toekomst te geven zijn we een petitie gestart. Met behulp van de petitie “Red de moeflon” willen we toestemming krijgen om de wolf te mogen verwijderen uit het Park. In het Museonder kunt u bij de tentoonstelling Red de moeflon meer leren over het nut en de noodzaak van de moeflon, en waarom het Park deze iconische soort wil behouden voor toekomstige generaties.

Kijk voor meer informatie op onze FAQ. Naast het tekenen van de petitie kunt u de moeflons ook helpen door lid te worden van Vereniging De Moeflon.

Help ons en teken de petitie

Ontdek het Park  •  Bezoek het Park  •  Agenda   
Tickets  •  Steun ons

© 2023 – Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe



 
Blijf elke dag op de hoogte en volg ons op social media:
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube