Het patriarchaat heeft deze vorm van mannelijkheid nodig om zichzelf in stand te houden.
Lieve lezer,

Ik sprak laatst iemand die me vertelde dat zijn ex hem emotionally unavailable had genoemd. Goh, dacht ik, zou een ware emotioneel onbeschikbare man zich daar eigenijk druk om maken? Of maakte hij zich misschien meer druk om het feit dat zij het daarom had uitgemaakt? Het zette me aan het denken. Mijn vorige relatie is ook geknapt op dat feit. Hij was niet emotioneel beschikbaar genoeg voor mij. Ik heb het hem lang kwalijk genomen totdat ik besefte dat hij in de eerste plaats emotioneel onbeschikbaar was voor zichzelf.

Emotioneel onbeschikbaar zijn betekent dat je geen ruimte maakt om met je emoties te zitten, om ze toe te laten zonder oordeel, maar ze eerder wegdrukt of negeert. Het is iets wat mensen die als mannen gesocialiseerd zijn zelden meekrijgen in hun opvoeding. Hoewel we hier allemaal wel eens last van kunnen hebben – we kunnen immers niet altijd beschikbaar zijn voor al onze emoties en gelukkig maar – hebben mannen hier veel meer mee te maken dan mensen die als vrouw opgevoed zijn.

In The Will to Change – Men, Masculinity and Love beschrijft de queer-feministische bell hooks hoe de 'imperialist white supremacist capitalist patriarchy' vereist dat mannen emotioneel onbeschikbaar zijn. Voor zichzelf én voor anderen. Het berooft jongens en mannen van hun authentieke zelf door ze te dwingen om hun emoties en gevoeligheid te onderdrukken ten gunste van agressie en dominantie.  De reden dat het patriarchaat dit nodig heeft is omdat het op deze manier (cis-)mannen kan scheiden van de rest van de samenleving, en tot zekere hoogte, ook van hun eigen menselijkheid. Emoties voelen is namelijk iets dat ons menselijk maakt. En als we als maatschappij niet om elkaar geven maar verdeeld staan tegenover elkaar, waar medeleven ver te zoeken is, dan is dat een maatschappij die makkelijker te onderdrukken is. Daarom heeft het patriarchaat deze vorm van mannelijkheid nodig om zichzelf in stand te houden.

Feminisme biedt een uitweg. Feminisme is er voor iedereen, luidt ook de titel van een ander boek van bell hooks. Mannen moeten niet van zichzelf (of van wie dan ook) verwachten dat ze ten alle tijden krachtig, dominant en gevoelloos moeten zijn. Mannen mogen zacht zijn. Ze mogen pijnlijke gevoelens ervaren. Zodra mannen gaan inzien dat het patriarchaat ook hen schade berokkent, kunnen we samen de strijd aangaan om dat geïnternaliseerde en helaas heel goed werkende juk af te werpen.

Liefs,
Ivana Kalaš
redacteur Non-fictie

 


Wil je meer lezen van Ivana? Klik dan hier!
Fictie & Poëzie: De archivaris en haar dochter – Morgen zal alles anders zijn

Tekst: Bareez Majid

‘Even eufy checken.’ In ‘Morgen zal alles anders zijn’ dicht Bareez Majid over de eindeloze keuzes en opties die een dag voortbrengt. Een dag die getekend wordt door de sluimerende aanwezigheid van de videofeed van een beveiligingsapp.

Essay: Kind van lelijke huizen

Tekst: Anne Schepers

Beeld: Nikki Roosma

Leestijd: 8 tot 12 minuten

Om haar heen ziet Anne Schepers dat de kinderen uit ‘mooie huizen’ die wél een financieel vangnet hebben eerder de stap naar freelancewerk kunnen maken. Ze staat voor de keuze: lijden voor de kunst of doen wat de maatschappij verantwoordelijk acht?

'Ik wil - wil jij ook?': Een reeks foto’s – brieven over consent

Tekst: Alara Adilow

Beeld: Kato Kagenaar

Leestijd: 8 tot 12 minuten

Voor Alara Adilow voelt het alsof er altijd hiaten overblijven na het schrijven van een antwoord op een brief, en ze vraagt zich af of ze daarom steeds midden in de nacht wakker wordt. Ze denkt na over hoe de zachte aanrakingen niet alleen voor haar lichaam helend kunnen zijn, maar ook voor onze gewelddadige maatschappij, waar pestgedrag en leedvermaak machtsgrepen zijn.

Steun de makers van de toekomst, al meer dan 1.700 kunstverzamelaars gingen je voor!

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe kunstenaars en schrijvers, waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. In deze tijd is zo’n vrije ruimte harder nodig dan ooit.

Als kunstverzamelaar zorg je ervoor dat wij onze makers een podium kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvang je eens of tweemaal per jaar gesigneerde kunstwerken van veelbelovende kunstenaars.
 
Steun Hard//hoofd en word kunstverzamelaar
Schrijf je graag over kunst (tentoonstellingen, theater en literatuurfestivals) en wil je op de hoogte blijven van komende evenementen? Meld je dan aan op de kunstnieuwsbrief van onze Chef Kunst, Jorne Vriens, en ontdek mogelijke onderwerpen om over te schrijven.
Instagram
LinkedIn
E-mail
Website
Copyright © 2025 Hard//hoofd.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com.

Vragen over je donatie of magazineabonnement?
kunstverzamelaars@hardhoofd.com

Postadres:
Da Costakade 158A
1056GA Amsterdam

Wil je de uitschrijven voor de nieuwsbrief? Dat kan via deze link.