“Een ziekenhuis organiseren kun je vergelijken met het inpakken van een koffer”, vertelt David Voetelink. “Als je er alleen grote stukken in stopt, maak je nooit maximaal gebruik van de capaciteit. Je heb ook sokken en onderbroeken nodig.”
Vroeger hadden we intramurale zorg en extramurale zorg. Maar zo zwart-wit is het niet meer. Woonvormen vloeien in elkaar over, van een reguliere woning met wat services tot een omgeving voor mensen die helemaal niet meer zelfstandig kunnen wonen. Dat betekent dat ‘zorg langer thuis’ niet dé reden moet zijn om de vastgoedportefeuille voor intramurale zorg helemaal af te bouwen.
Mensen met een zorg- en ondersteuningsvraag moeten het leven kunnen leiden dat past bij de persoonlijke mogelijkheden en voorkeuren. Dit vraagt een andere benadering door zorgorganisaties in het aanbod voor woonvormen en voor strategische keuzes.
De komende decennia moeten er vijfentwintig- tot vijftigduizend zorgplekken worden bijgebouwd. Maar hoe verhoudt zich dat tot het streven naar zo lang mogelijk thuis wonen? Met name organisaties in de ouderenzorg zullen de komende tijd strategische en duurzame keuzes moeten maken over hun vastgoedportefeuille, zo concludeerde Bram Baselmans, manager vastgoed bij AAG, eind vorig jaar tijdens het Skipr online Zorg en Vastgoed Event. Hij richt zich tot de bestuurders: ‘Durf te kiezen’ is het motto van zijn betoog.
De komende decennia staat Nederland voor een vastgoedopgave die bijna niet te bevatten is. Wonen in combinatie met zorg is het meest urgente vraagstuk. Zorgorganisaties staan daarbij voor een lastige keuze: het vastgoed in eigendom houden of het uitbesteden en langdurige samenwerkingen aangaan met woningcorporaties en beleggers. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen, maar de keuze heeft flinke impact op de organisatie, nu en op de lange termijn.
Het lijkt een paradox in de zorg: internationaal is er tegelijkertijd een trend naar kleinschaligheid te zien, als het streven naar clustering om de zorg betaalbaar te houden. Maar dat dat heel goed samen blijkt te gaan, bewijst woonzorgcomplex De State Hillegersberg in Rotterdam.
Save the date 22 maart: Gratis online event Zorg en Vastgoed
De meeste zorgorganisaties hebben een strategisch vastgoedplan. Maar hoe komt u van strategie naar haalbare oplossingen? In dit online event op 22 maart presenteren zowel vastgoed experts als zorgorganisaties hun verhaal, de uitdagingen en aanpak. Zet het alvast in uw agenda en wij houden u op de hoogte!