Nieuwsbrief | 22 december 2020 | Deze week bij De Doornhof... zitten we in de week van Kerst. De winkel is tot en met donderdag geopend om u allerlei lekkere producten aan te kunnen bieden voor uw kerstmaaltijd. Mocht u nog iets specifieks nodig hebben, zie dan hiernaast uitleg over onze bestelmogelijkheden. Nog iets waar al om gevraagd werd: er zijn vanaf deze week weer bloedsinaasappelen (Moro), en ook hebben we bittere sinaasappelen, waar je zelf marmelade van kunt maken. Wij hopen dat u - ondanks alle maatregelen en beperkingen - gezellige dagen mag hebben! Fijne Kerst!
| Kerst en Oud en Nieuw
Woensdagochtend 30 december krijgen wij onze laatste levering van groenten, vlees en brood. Als u een bestelling heeft dan ontvangen we die graag op maandagochtend voor 12.00 uur. We kunnen weliswaar nog op dinsdagochtend bestellen, maar dan is de kans wellicht kleiner dat u dat krijgt wat u wilt hebben. U kunt in de winkel bestellen, maar ook via e-mail of de webshop. Bestellingen die normaal op vrijdag bezorgd worden op Schouwen Duiveland, Goeree en op Voorne Putten worden nu op woensdag 30 december bezorgd. Dit zal iets later zijn dan u normaal gewend bent omdat onze leveranciers ons later beleveren. Wij hopen op uw begrip en u krijgt uw boodschappen hoe dan ook thuis be zorgd. De Doornhof is deze week geopend van dinsdag t/m donderdag.
|
Aanbiedingen | |
| op woensdag | geldig van dinsdag 22 t/m donderdag 24 december 2020 | Venkel, per kilo, normaal 4,98 deze week 4,50 | Roomkaas naturel of kruiden, per 150 g, normaal 2,25 deze week 1,95 | Pane-maire vloer, per sttuk, normaal 3,99 deze week 3,50 | | | | | Kropsla, per stuk, normaal 2,35 deze week 1,95 | Gieser Wildeman stoofpeer, per kilo, normaal 3,95 deze week 3,50 | Amandelpasta met zout, per 350 g, normaal 9,99 deze week 8,99 | Purato Nero d’Avola, per 750 ml, normaal 7,50 deze week 6,50 |
Gieser Wildeman stoofperen De Gieser Wildeman is een stoofpeer. Het ras is gekweekt door de heer Wildeman uit Gorinchem en in de handel gebracht omstreeks 1850. In de commerciële fruitteelt is Gieser Wildeman in Nederland het meest geteelde stoofperenras. Daarnaast wordt op bescheiden schaal het stoofperenras Saint Rémy geteeld. Het areaal stoofperen in Nederland bedraagt ruim 250 hectare. In de volksmond wordt de naam ‘Gieser’ ook wel verbasterd tot ‘Giesse’.
Gieser Wildeman kan zichzelf bestuiven en geplukt worden van half september tot begin oktober. De boom heeft veel last van beurtjaren, waardoor het ene jaar veel vruchten en het andere jaar weinig of geen vruchten aan de boom hangen. Door in een jaar met veel vruchten flink te dunnen kunnen beurtjaren tegengegaan worden.
De vrucht van Gieser Wildeman is klein en van kleur bruingeel met veel roest. Het is een zeer goede, iets zoete stoofpeer met door steencellen korrelig vruchtvlees. Door deze stoofpeer langdurig te koken, 3 uur of langer, verdwijnen deze steencellen en wordt het vruchtvlees donkerbruin tot rood. Maar de kleur komt alleen als de peren goed rijp zijn. Niet rijpe peren worden wel zoet maar blijven wit tot zacht roze. Indien men de peertjes niet zo lang wil koken of niet goed rijp zijn, maar men wil wel de specifieke rode kleur hebben, dan kan rode wijn uitkomst bieden. Afhankelijk van de soort wijn, zoet of droog, zal een ander culinair effect bereikt worden. Er kan bijvoorbeeld ook een (klein) kaneelstokje mee gekookt worden. De peertjes kunnen trouwens heel goed in de schil gekookt en geserveerd worden, maar dan is het handig om een schillenschoteltje op tafel te plaatsen. Indien de peertjes rood gestoofd zijn, dan laat het schilletje gemakkelijk en in grote lappen los en is h et vruchtvlees super zacht.
Bron: Wikipedia | Recept van de week Stoofpeertjes met karamel-wijnsaus bij- of nagerecht voor vier personen BENODIGDHEDEN 1 biologische sinaasappel 100 gram rietsuiker 1½ dl rode wijn 1 kaneelstokje 1 kilo stoofperen citroentrekker (zester) water BEREIDINGSWIJZE Was de sinaasappel. Schil ¼ deel van de sinaasappelschil dun, maak van de rest van de schil met de citroenschiller of zester dunne sliertjes (of met een scherp mesje de schil in dunne reepjes snijden). Laat in een pan met dikke bodem de suiker op zacht vuur onafgedekt langzaam smelten en goudbruin worden (karamelliseren). Voeg de wijn, het kaneelstokje, de sinaasappelschil en wat water toe. Breng de vloeistof langzaam aan de kook. Schil intussen de peren, laat de steeltjes en de kroontjes zitten. Leg de peertjes in de vloeistof en laat afgedekt op laag vuur in ca. 1 à 2 uur gaar stoven (controleer zo af en toe en voeg eventueel nog wat water toe). Keer halverwege de peren voorzichtig om. Neem de peertjes voorzichtig uit het stoofvocht en zet ze rechtop in een schaal. Neem het kaneelstokje en de sinaasappelschil uit het stoofvocht. Kook het stoofvocht met de toegevoegde sinaasappelsliertjes op hoog vuur ca. 3 minuten in. Giet de saus kunstzinnig over de peertjes. Eet smakelijk!
|
|
|